Odličen Nutellin tiramisu brez jajc
Odličen Nutellin tiramisu brez jajc je resnično več kot odlična sladica, pripravljena na enostaven način. Kadar jo pripravljam za otroke, enostavno ne dodam ruma in skuham malo manj močno kavo (lahko pa uporabite tudi kakav). Pri nas doma to sladico obožujemo in ponavadi jo zmanjka preden se ohladi na primerno temperaturo. Seveda pa je najboljše, če jo postrežemo dobro ohlajeno.
Nutellin tiramisu brez jajc – pripomočki:
- pekač ali druga posoda velikosti približno 29 cm x 22 cm
- električni mešalnik
- 3 posode za mešanje – stepanje
- kozica
- štedilnik – grelna plošča
- kafetiera ali posoda (džezva) za kuhanje kave (v tem primeru še gosto cedilo)
- tehtnica
- majhna čajna žlička
Nutellin tiramisu brez jajc – sestavine:
- 300 g piškotov za tiramisu (baby piškoti oz. piškoti savoiardi)
- 2,5 dl močne črne kave
- 1 dl ruma
- 1 žlička vaniljeve arome
Za Nutellino kremo:
- 200 ml smetane za stepanje
- 150 g Nutelle
Za maskarpone kremo:
- 500 g sira maskarpone
- 200 ml smetane za stepanje
- 100 g mletega sladkorja
Za posip:
- 3 žličke kakava v prahu
Nutellin tiramisu brez jajc – postopek
Najprej skuhamo kavo in jo pustimo, da se ohladi. Če nimamo kafetiere in smo kavo skuhali v posodi oz. džezvi, jo precedimo skozi gosto cedilo, da odstranimo kavno usedlino.
V ohlajeno kavo dodamo rum (po želji) in vanilijevo aromo.
Nadaljujemo s pripravo Nutelline kreme. Smetano za stepanje vlijemo v kozico in jo na štedilniku segrejemo skoraj do vrelišča, jo odstavimo in vmešamo Nutello. Posodo postavimo na hladno (v hladilnik za vsaj 3 ure), da se dobro ohladi, saj se hladna potem veliko lepše stepe v rahlo kremo.
Za maskarpone kremo najprej skupaj penasto zmešamo sir maskarpone in sladkor.
Stepemo sladko smetano in jo dodamo v predhodno zmešano kremo (sir maskarpone in sladkor) ter vse skupaj še enkrat dobro premešamo.
Dobro ohlajeno Nutellino kremo stepemo z mešalnikom, da dobimo kremo in zdaj imamo pripravljene vse sestavine za sestavljanje sladice.
Dno posode, v katero bomo sestavili tiramisu, prekrijemo s piškoti in jih navlažimo s polovico kavne mešanice. Na navlažene piškote razporedimo polovico Nutelline kreme in preko le-te nato premažemo polovico maskarpone kreme. Na maskarpone kremo nato položimo spet piškote, jih navlažimo s preostankom kave in ponovimo premaz Nutelline kreme ter maskarpone kreme, s katero tudi zaključimo.
Zgornjo plast sladice posujemo s kakavom in dekoriramo po svojem okusu. Tiramisu postavimo na hladno (hladilnik) vsaj za nekaj ur, da se vse sestavine med seboj prepojijo.
Tiramisu razrežemo na poljubno velike kose in postrežemo.
Prijetno sladkanje!