Nizozemska palačinka
Nizozemska palačinka, v izvirniku Dutch baby pancake, je rahla in mehka, v ustih se kar raztopi. Izvedba, ki sem jo pripravila je brezglutenska, saj ne vsebuje navadne moke. Za zgostitev je dodana mandljeva moka in nekoliko riževe moke. Vonj obogatimo z vanilijevo aromo oziroma ekstraktom, cimet poskrbi, da nizozemska palačinka lepo zadiši. Nanizano sadje pa ponuja sočnost.
Pripomočki za pripravo nizozemske palačinke
- skleda za pripravo testa
- električni mešalnik
- merilna posoda
- žlička, žlica
- ognjevarna ponev s premerom 22-24 cm
- nož
- deska
- skodelica za rezine breskev in robidnice
Sestavine za pripravo nizozemske palačinke
za 4 osebe
- 75 g mandljeve moke
- 15 g riževe moke
- 4 jajca
- žlička vanilijevega ekstrakta
- 1,9 dl kokosovega mleka
- 1,5 velike žlice rjavega sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 1 žlička kokosove maščobe
- 1 manjša breskev
- pest robidnic
Postopek priprave nizozemske palačinke
Pečico segrejemo na 230 stopinj Celzija in vanjo postavimo ponev, v kateri bomo pekli nizozemsko palačinko. Uporabila sem ponev s premerom 22 cm, lahko pa je kakšen centimeter večja. V pečici jo pustimo 7-8 minut.
Nato si pripravimo nadev. V srednje veliki skledi z električnim mešalnikom zmešamo vse sestavine, razen kokosove maščobe in sadja. Breskev narežemo na krhlje in pripravimo robidnice.
Nadev za nizozemsko palačinko je precej tekoč, vendar brez skrbi, tak je ravno pravi. Segreto ponev vzamemo iz pečice in vanjo damo žličko kokosove maščobe. S ponvijo zaokrožimo, da jo naoljimo tudi po robovih. Pri tem pazimo, da se ne opečemo, saj je močno segreta. Nato vanjo nalijemo nadev za nizozemsko palačinko. V nanadev pa previdno položimo krhlje breskve in robidnice. Postavimo jo v pečico. Pečemo pri 230 stopinjah Celzija 15-18 minut na klasičen način.
Po pečenju palačinko vzamemo iz pečice in počakamo, da se nekoliko ohladi. Po želji jo lahko potresemo s sladkorjem v prahu. Sama sem jo potresla z malce mete in timijana. Nizozemska palačinka je mehka in zelo okusna. Naj tekne!