Mini sadne košarice z vanilijevo kremo
V času poletja obožujemo sveže sadne sladice, mini sadne košarice z vanilijevo kremo, so popoln prigrizek. Niso samo zelo okusne, so tudi prave lepotice na krožniku.
Mini sadne košarice z vanilijevo kremo – pripomočki:
- skleda
- manjša skledica
- valjar
- manjša kozica
- žlica
- vilica
- papir za peko
- modelčki za muffine s spodnjim delom premera cca. 3 cm
- metlica
- nož
- kuhinjska pečica
- kuhinjska tehtnica
- štedilnik
- merica za tekočine
- škarje
- nastavek za vtiskanje rožic. premera cca. 5 cm
Mini sadne košarice z vanilijevo kremo – sestavine:
Testo:
- 150 g moke
- 100 g masla
- 50 g sladkorja
Krema:
- 1 rumenjak
- 230 ml mleka
- 60 g sladkorja
- 2 vanilina sladkorja
- 40 g škroba
- 100 ml sladke smetane
Sveže sadje (kivi, maline, jagode,.. po želji).
Mini sadne košarice z vanilijevo kremo – postopek:
V skledo denemo moko, sladkor in razmehčano maslo.
Vse skupaj s prsti, zgnetemo v gladko testo, ki ga pokritega s folijo, pustimo počivati 30 do 45 minut.
Medtem, ko testo počiva, pripravimo kremo. V skledici, z vilico, zmešamo rumenjak, škrob in 1 dl mleka.
Ostalo mleko in smetano, zlijemo v kozico, ter zavremo, dodamo še vanilin sladkor. Če želimo bolj močan okus in vonj po vanilji, zraven smetane in mleka, povremo še strok vanilje, ki ga kasneje odstranimo. Odstavimo s štedilnika, in v vročo smetano z mlekom dodamo rumenjakovo maso. Z metlico, dobro premešamo.
Postavimo nazaj na štedilnik in na nizkem ognju ves čas mešamo z metlico, dokler se krema ne zgosti, cca. 4-5 minut. Kremo pustimo, da se hladi. Med hlajenjem, jo občasno premešamo.
Pripravimo modelčke za muffine. Nato med dvema kosoma papirja za peko, razvaljamo testo na cca. 4 mm debeline.
Odkrijemo zgornjo plast in z nastavkom v obliki rožice, vtiskamo rožice v testo. Nastavek naj bo, v vsako smer 1 cm večji, od spodnjega dela modelčka za muffine.
Z nožem, poberemo odvečno testo okoli vtisnjenih rožic in nato rožice previdno odstranjujemo s papirja za peko, lahko si pomagamo s širokim nožem.
Polagamo jih v modelčke za muffine. Položeni naj bodo čimbolj v sredino. Ostanek testa, stisnemo v kepo in postopek ponovimo.
V ogreti pečici jih pečemo 10 minut, pri 180°C.
Pripravimo in narežemo sadje, ki ga bomo polagali v naše sadne košarice.
Ko so košarice pečene, jih previdno kipnemo na čisto površino. Z žličko ali brizgalko v vsako košarico posebej, damo eno žličko vaniljeve kreme, in nato nanjo polagamo, ter malo potisnemo, sveže sadje.
Nom nom in dober tek!
-Balubah