Škampi po dalmatinsko
To čudovito in ne tako zahtevno kosilo si privoščim vedno, ko v trgovini zagledam lepe, sveže škampe. Z receptom, ki vam ga tokrat predstavljam, boste zagotovo presenetili vse ljubitelje morskih jedi.
Škampi po dalmatinsko – pripomočki:
- električni sekljalnik
- večja posoda za kuhanje
- nož za rezanje sestavin
- 1 jedilna žlica
Škampi po dalmatinsko – sestavine:
- 1,5 kg svežih ali zmrznjenih škampov
- 1 cela glava česna
- 3 žlice narezanega peteršilja
- 2 dl belega vina
- 1 dl olivnega olja
- 1 pločevinka sekljanega paradižnika
- 3 jedilne žlice kruhovih drobtin
- 1 zelenjavna kocka, sol, poper, vegeta
Škampi po dalmatinsko – postopek:
V električnem sekljalniku zmiksamo česen, peteršilj in olivno olje. Vse skupaj vlijemo v večjo posodo in pražimo na tihem ognju 3 minute.
Dodamo oprane škampe in premešamo.
Električnega sekljalnika ne spiramo od ostankov česna, peteršilja in olivnega olja, temveč – dodamo še 2 dl belega vina, zmiksamo in polijemo čez škampe.
Dodamo sol, poper, vegeto, zelenjavno kocko, 1 pločevinko narezanega paradižnika, 3 žlice kruhovih drobtin. Vse dobro premešamo. Kuhamo v pokriti posodi 15-20 minut.
Kosilo je končano. Postrežemo ga lahko kot predjed ali glavno kosilo. Kot prilogo svetujem kruhove ”šnite”.
Dober tek.