Krompirjeva musaka z blitvo
Musaka … v pečici pripravljena krompirjeva zloženka, ki pa je lahko še veliko več. Zakaj je ne bi tokrat pripravili nekoliko drugače? Za spremembo predlagam krompirjevo musako z blitvo, ki vsestransko kombinacijo krompirja in blitve nadgradi v popoln, enostavno pripravljen in zdrav obrok.
Krompirjeva musaka z blitvo – pripomočki:
- električna kuhinjska pečica
- kuhinjska tehtnica
- več manjših skled (3-5)
- nož
- ribežen
- kuhalnica
- vilica
- čajna žlička
- žlica
- lupilec krompirja
- deska za rezanje
- globok pekač za narastke
- ponev
- lopatka za narastke
Krompirjeva musaka z blitvo – sestavine
Za 2 osebi potrebujemo:
- 300 g olupljenega krompirja
- 300 g blitve ali špinače (lahko sveže ali zamrznjene)
- 2 jajci
- 1 dl mleka
- 1 čebula
- 5 dag sira
- muškatni orešek
- suhi luštrek
- 1 čajna žlička sladke paprike v prahu
- 2 žlici krušnih drobtin
- 1 žlica naribanega parmezana
- poper
- sol
Krompirjeva musaka z blitvo – postopek:
Krompir olupimo in narežemo na približno 2-3 mm debele rezine ali lističe. Krompirjeve rezine shranimo v skledi, jih solimo in dobro pretresemo, da se sol raztopi in razpusti.
Če uporabimo svežo blitvo ali špinačo, jo najprej očistimo, narežemo na trakove in podušimo samo toliko, da oveni (3-5 minut). Če imamo zamrznjeno, jo odtalimo in odcedimo odvečno tekočino. Blitvo začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom ter dobro premešamo v ločeni skledi.
Nasekljamo čebulo in jo na ponvi prepražimo , da zadiši.
Sir naribamo ali narežemo na tanke rezine.
V manjšo skledico ubijemo jajci, dodamo mleko in vse skupaj dobro razžvrkljamo.
V posebni skledici pripravimo posip za gratiniranje: skupaj zmešamo krušne drobtine, nariban parmezan, sladko papriko v prahu in suhi luštrek.
Predpriprava vzame nekaj časa, od tu naprej pa gre vse skupaj zelo enostavno in hitro. Vklopimo pečico in jo ogrejemo na 180-200°C. Za krompirjevo musako z blitvo, v globok pekač, po plasteh zlagamo posamezne sestavine: najprej plast krompirja, nato plast blitve, nekaj rezin sira in prepraženo čebulo, ponovno krompir, blitva in tako izmenično naprej, dokler ne porabimo vseh sestavin.
Zaključimo s plastjo krompirja in zadnjimi ostanki čebule. Vse skupaj prelijemo z mešanico jajca in mleka in nekoliko vdelamo v zloženko, da tekočina prodre tudi v nižje plasti.
Krompirjevo musako z blitvo postavimo v ogreto pečico. Pečemo približno 30 minut oziroma toliko časa, da se krompir nekoliko zmehča, kar preverimo tako, da ga prebodemo z vilico ali nožem. Musako posujemo s posipom in pečemo še 10-15 minut oziroma toliko časa, da na vrhu musake nastane lepo zapečena skorjica.
Musako razrežemo na kose in z nekaj spretnosti posamezne kose serviramo na krožnike.
Pa dober tek!