Krompirjeva musaka z blitvo
Print Friendly, PDF & Email

Musaka … v pečici pripravljena krompirjeva zloženka, ki pa je lahko še veliko več. Zakaj je ne bi tokrat pripravili nekoliko drugače? Za spremembo predlagam krompirjevo musako z blitvo, ki vsestransko kombinacijo krompirja in blitve nadgradi v popoln, enostavno pripravljen in zdrav obrok.

krompirjeva-musaka-z-blitvo-6

Krompirjeva musaka z blitvo – pripomočki:

  • električna kuhinjska pečica
  • kuhinjska tehtnica
  • več manjših skled (3-5)
  • nož
  • ribežen
  • kuhalnica
  • vilica
  • čajna žlička
  • žlica
  • lupilec krompirja
  • deska za rezanje
  • globok pekač za narastke
  • ponev
  • lopatka za narastke

 Krompirjeva musaka z blitvo – sestavine

krompirjeva-musaka-z-blitvoZa 2 osebi potrebujemo:

  • 300 g olupljenega krompirja
  • 300 g blitve ali špinače (lahko sveže ali zamrznjene)
  • 2 jajci
  • 1 dl mleka
  • 1 čebula
  • 5 dag sira
  • muškatni orešek
  • suhi luštrek
  • 1 čajna žlička sladke paprike v prahu
  • 2 žlici krušnih drobtin
  • 1 žlica naribanega parmezana
  • poper
  • sol

Krompirjeva musaka z blitvo – postopek:

Krompir olupimo in narežemo na približno 2-3 mm debele rezine ali lističe. Krompirjeve rezine shranimo v skledi, jih solimo in dobro pretresemo, da se sol raztopi in razpusti.

Če uporabimo svežo blitvo ali špinačo, jo najprej očistimo, narežemo na trakove in podušimo samo toliko, da oveni (3-5 minut). Če imamo zamrznjeno, jo odtalimo in odcedimo odvečno tekočino. Blitvo začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom ter dobro premešamo v ločeni skledi.

Nasekljamo čebulo in jo na ponvi prepražimo , da zadiši.

Sir naribamo ali narežemo na tanke rezine.

V manjšo skledico ubijemo jajci, dodamo mleko in vse skupaj dobro razžvrkljamo.

V posebni skledici pripravimo posip za gratiniranje: skupaj zmešamo krušne drobtine, nariban parmezan,  sladko papriko v prahu in suhi luštrek.

krompirjeva-musaka-z-blitvo-1
Najprej pripravimo vse sestavine.

Predpriprava vzame nekaj časa, od tu naprej pa gre vse skupaj zelo enostavno in hitro. Vklopimo pečico in jo ogrejemo na 180-200°C. Za krompirjevo  musako z blitvo, v globok pekač, po plasteh zlagamo posamezne sestavine: najprej plast krompirja, nato plast blitve, nekaj rezin sira in prepraženo čebulo, ponovno krompir, blitva in tako izmenično naprej, dokler ne porabimo vseh sestavin.

krompirjeva-musaka-z-blitvo-2

krompirjeva-musaka-z-blitvo-3

Zaključimo s plastjo krompirja in zadnjimi ostanki čebule. Vse skupaj prelijemo z mešanico jajca in mleka in nekoliko vdelamo v zloženko, da tekočina prodre tudi v nižje plasti.

krompirjeva-musaka-z-blitvo-4

Krompirjevo musako z blitvo postavimo v ogreto pečico. Pečemo približno 30 minut oziroma toliko časa, da se krompir nekoliko zmehča, kar preverimo tako, da ga prebodemo z vilico ali nožem. Musako posujemo s posipom in pečemo še 10-15 minut oziroma toliko časa, da na vrhu musake nastane lepo zapečena skorjica.

krompirjeva-musaka-z-blitvo-5
Posip.

krompirjeva-musaka-z-blitvo 8

Musako razrežemo na kose in z nekaj spretnosti posamezne kose serviramo na krožnike.

Nasvet za serviranje
Krompirjevo musako z blitvo lahko dopolnimo z dušenim korenčkom, katerega sladek okus in živa oranžna barvo bosta izvrstno zaokrožila celoten obrok.

krompirjeva-musaka-z-blitvo-7

Pa dober tek!

 

 

 

 

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Eva

Navdušena in zvedava raziskovalka sveta in sebe: lepot in darov narave, skrivnosti različnih kultur in svojih notranjih doživetij, občutkov in vtisov. Vse to so tudi moja kulinarična raziskovanja: prepletanje in nadgradnja tradicionalnih receptov, spoznavanje "naravne" kuhinje in izvirni eksperimenti.

Dodaj odgovor