Mini čokoladni grižljajčki brez peke
Mini čokoladni grižljajčki so pripravljeni zelo hitro, le čas potrebujejo, da se strdijo (najprej masa, nato še čokoladni obliv). So majhni, primerni za grižljaj ali dva in se super obnesejo tako na zabavah, kot kar tako za ob kavi ali čaju za vsak dan. Priporočam, da jih hranite v hladilniku, ni pa nujno.
Mini čokoladni grižljajčki – pripomočki:
- 2 lista papirja za peko
Mini čokoladni grižljajčki – sestavine:
- 300 g maslenih piškotov
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 4 žlice grenkega kakava v prahu
- 80 g stopljenega masla
- 150 ml mleka
In še:
- 140 g mlečne ali bele čokolade
- pisane mrvice za posip (po želji in okusu)
Mini čokoladni grižljajčki – priprava
Najprej v sekljalniku drobno zmeljemo maslene piškote. Medtem na štedilniku stopimo maslo.
K piškotnim drobtinam dodamo mleti sladkor, grenki kakav v prahu, premešamo ter dolijemo maslo in ponovno premešamo. Dolijemo še mleko, sedaj pa, najlažje kar s čistimi rokami maso dobro pregnetemo, kot bi delali testo. Po potrebi (odvisno tudi od tega kakšne piškote boste uporabili), dolijemo še malo mleka. Dobiti moramo zmes, ki obdrži obliko, če jo stisnemo skupaj med prsti.
Vzamemo list papirja za peko in nanj denemo približno polovico mase, ki jo oblikujemo v dolg svaljek. Ni treba da je povsem okrogel. Ko imamo svaljek, ga ovijemo s papirjem in medtem, ko ga zavijamo v papir z dlanmi še dodatno daljšamo svaljek, tako da njegov premer znaša približno 2 centimetra (po želji lahko tudi več).
Postopek ponovimo z drugim delom mase in oba zvitka damo v hladilnik za vsaj 3 ure, da se strdita in ju bomo lahko rezali. Lahko je to tudi preko noči.
Ko se svaljka strdita, ju odvijemo in narežemo na približno pol centimetra široke kolute. V kozici nas vodno paro stopimo 140 g mlečne čokolade (lahko je tudi bela in tako dobimo črno bele čokoladne grižljajčke).
Vsak čokoladni grižljajček pomočimo v stopljeno čokolado tako, da vanjo pomočimo le vrhnji del oziroma zgornjo polovico grižljajčkov. Čez čokolado posujemo mrvice ali drugo poljubno dekoracijo.
Polagamo jih na papir za peko. Pustimo, da se čokolada strdi, nato pa jih že lahko postrežemo. Če se nam mudi, jih lahko odlagamo na desko ali krožnik in končane damo za nekaj časa v hladilnik.
Prijetno sladkanje!