Medenjak pecivo
Print Friendly, PDF & Email

Medenjaki so tako zelo omamno dišeči, polni toplih, prazničnih začimb in ravno zato se jih največ peče med zimskimi prazniki, čeprav prijajo prav vse dni v letu. Meni zelo ljubi so polnjeni medenjaki, obliti s čokolado in medenjak pecivo je zelo podobno takšnim medenjakom. Priprava peciva je sila enostavna in speče se ga lahko nekaj dni pred uporabo, kajti pecivo z vsakim dnem postane še boljše.

Medenjak pecivo – pripomočki:

  • tehtnica
  • posoda za mešanje
  • mikser
  • žlica
  • slaščičarska lopatka
  • pekač mere 30 x 30 cm
  • peki papir

Medenjak pecivo – sestavine:

Testo:

  • 200 g ostre moke
  • 200 g gladke moke
  • 300 g sladkorja
  • 300 ml mleka
  • 400 g marelične marmelade
  • 2 žlički sode bikarbone
  • 20 g mešanice začimb za medenjake

Nadev:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 8 žlic marelične marmelade
  • 1/2 žličke mletega cimeta

In še:

  • sladkor v prahu za posip

Medenjak pecivo – postopek:

V posodi za mešanje najprej zmešamo in združimo vse suhe sestavine. Začimbe za medenjake lahko kupimo, lahko jih pa tudi sami pripravimo, tako da zmešamo mešanico cimeta, mletih nageljnovih žbic, kardamoma,  mletega ingverja in ščep mletega belega popra.

 

Nato dodamo mokre sestavine – mleko in marmelado. Z električnim mešalcem vse dobro premešamo.

Pripravimo si pekač mere približno 30 x 30 cm in ga obložimo s peki papirjem in vanj izlijemo malo manj kot polovico mase za testo. Maso poravnamo in jo damo peči v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija, klasične peke, za približno 7 do 10 minut oz. toliko časa, da vrhnja plast postane pečena do te mere, da bomo čez njo lahko premazali nadev iz marmelade in čokolade.

Lotimo se priprave nadeva. V kozico odmerimo marmelado in nalomimo čokolado ter obe sestavine nad vodno soparo stopimo in združimo. Dodamo še pol žličke mletega cimeta. Pustimo, da se malo ohladi.

Nadev iz čokolade in marmelade rahlo premažemo čez prvo plast peciva. Sedaj že lahko obliznete žlico in začutili boste fantazijo okusa mešanice marmelade in čokolade, ki sta zares enkratna kombinacija.

Nato čez nadev previdno in enakomerno razporedimo zmes za testo, ki smo si ga prihranili in pekač vrnemo v pečico za približno 20 minut.

Medenjak pecivo pustimo, da se ohladi. Po vrhu ga posujemo s sladkorjem v prahu in ga razrežemo na poljubne kose. Pecivo postane še boljše, ko nekaj dni odleži, kajti biskvit po strukturi postane skoraj identičen medenjakom.

Prijetno sladkanje z medenjak pecivom.

 

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor