Marmeladne rolice
Marmeladne rolice so odličnega okusa, ravno prav sladke, imajo sveže kisli priokus, katerega jim dajeta marmelada in jabolčni kis.
To pecivo je zelo izdatno, saj iz pečenih rolic lahko narežemo veliko število koščkov – marmeladnih rolic. Lahko ga shranimo za dlje časa in je odlično tudi za popestritev mešanega krožnika s pecivom. Marmeladne rolice so pri nas doma zelo priljubljene. Peka tega peciva je zelo enostavna in nezahtevna. Poskusite, ne bo vam žal.
Marmeladne rolice – pripomočki:
- tehtnica
- posoda za gnetenje
- površina za valjanje
- valjar
- pečica
- papir za peko
- pekač v velikosti pečice
- velika jušna žlica
Marmeladne rolice – sestavine
Za testo:
- 250 g masla
- 140 g kristalnega sladkorja
- 1 jajce
- 450 g bele mehke moke
- 2 jušni žlici jabolčnega kisa
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- limonina lupinica (po želji)
Za premaz:
- višnjev džem (količina poljubna) ali marmelada po izbiri
Za posip:
- 3 žlice sladkorja v prahu
Marmeladne rolice – postopek
Iz vseh sestavin za testo le-tega zamesimo in ga pustimo počivati vsaj eno uro.
Testo razdelimo na štiri dele in vsak del razvaljamo na debelino približno pol centimetra. Razvaljano testo premažemo z džemom (ali marmelado po želji) in zvijemo v role. Role položimo na pekač, ki je obložen s papirjem za peko.
V pečico, katero smo predhodno ogreli na 170 °C (klasična), položimo pekač in pecivo pečemo pri isti temperaturi približno 20 minut oz. tako dolgo, da se le-to prične rahlo barvati. Ko je pecivo pečeno, ga vzamemo iz pečice in ga pustimo na hladnem mestu, da se popolnoma ohladi, najboljše je kar čez noč. Hladno pecivo posujemo z mletim sladkorjem in ga z ostrim tankim nožem razrežemo na rolice poljubne debeline.
Marmeladne rolice se odlično podajo k hladnemu ali toplemu napitku.
Vabim tudi, da poskusite pecivo orehove mašnice.
Prijetno sladkanje!