Orehove mašnice
Orehove mašnice so pravzaprav enostavno pecivo, katerega okus nas prijetno preseneti. Na mojem seznamu peke je izredno priljubljeno, saj rada delam peciva, katera razrežemo in jih shranimo. Orehove mašnice so obstojno pecivo in, če ga prej ne odkrijejo domači, ga lahko hranimo v škatli kar nekaj časa. Sestavine orehovih mašnic so seveda orehi, za “piko na i” pa je dodana tudi marmelada.
Orehove mašnice – pripomočki:
- posoda za mesenje testa
- tehtnica
- posoda za mešanje nadeva
- podlaga za valjanje
- valjar
- pekač v velikosti pečice
- pečica
- papir za peko
- velika žlica
Orehove mašnice – sestavine
Za testo:
- 35 dag mehke bele moke
- 1 zavojček pecilnega praška
- 1 žlica kristalnega sladkorja (oz. po okusu)
- 20 dag zmehčanega masla ali margarine
- 4 rumenjaki
- 0,6 dl mlačnega mleka
Za nadev in premaz:
- 6 žlic marmelade iz aronije in rabarbare ali višnjev džem(oz. okus marmelade po želji)
- 4 beljaki
- 15 dag kristalnega sladkorja
- 20 dag mletih orehov
Orehove mašnice – postopek
Iz sestavin za testo zamesimo testo in ga pustimo počivati vsaj eno uro.
Testo razdelimo na tri dele.
Na papirju za peko vsak del razvaljamo na debelino pol centimetra, ga premažemo z marmelado in položimo v pekač.
Z vseh strani zavihamo robove, da nam kasneje nadev ne bo iztekal.
Nadev pripravimo tako, da iz beljakov naredimo sneg, vmešamo sladkor in nazadnje še orehe.
Orehe vmešamo narahlo in počasi, da masa ostane penasta.
Nadev porazdelimo preko marmelade.
Pekač postavimo v vnaprej ogreto pečico (klasično) na 170 °C in pri tej temperaturi pečemo približno 35 minut oz. tako dolgo, da se orehov nadev svetlo rjavo obarva.
Pečeno pecivo pustimo, da se ohladi in ga razrežemo šele, ko je čisto ohlajeno – lahko naslednji dan. Razrezanega pospravimo v škatlo za pecivo in ga shranimo v ne pretoplem prostoru.
Oblika razrezanega pecivo spominja na mašnice (pentljice), tako je tudi dobilo ime. Pecivo ima sladko hrustljavo skorjico, sredina pa je sladka in mehka.
Prijetno sladkanje!