Orehove mašnice
Print Friendly, PDF & Email

Orehove mašnice so pravzaprav enostavno pecivo, katerega okus nas prijetno preseneti. Na mojem seznamu peke je izredno priljubljeno, saj rada delam peciva, katera razrežemo in jih shranimo. Orehove mašnice so obstojno pecivo in, če ga prej ne odkrijejo domači, ga lahko hranimo v škatli kar nekaj časa. Sestavine orehovih mašnic so seveda orehi, za “piko na i” pa je dodana tudi marmelada.

orehove-masnice-

Orehove mašnice – pripomočki:

  • posoda za mesenje testa
  • tehtnica
  • posoda za mešanje nadeva
  • podlaga za valjanje
  • valjar
  • pekač v velikosti pečice
  • pečica
  • papir za peko
  • velika žlica

Orehove mašnice – sestavine

Za testo:

  • 35 dag mehke bele moke
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • 1 žlica kristalnega sladkorja (oz. po okusu)
  • 20 dag zmehčanega masla ali margarine
  • 4 rumenjaki
  • 0,6 dl mlačnega mleka

Za nadev in premaz:

Orehove mašnice – postopek

Iz sestavin za testo zamesimo testo in ga pustimo počivati vsaj eno uro.

orehove mašnice

Testo razdelimo na tri dele.

orehove mašnice

Na papirju za peko vsak del razvaljamo na debelino pol centimetra, ga premažemo z marmelado in položimo v pekač.

orehove mašnice

Z vseh strani zavihamo robove, da nam kasneje nadev ne bo iztekal.

orehove mašnice

Nadev pripravimo tako, da iz beljakov naredimo sneg, vmešamo sladkor in nazadnje še orehe.

orehove mašnice

Orehe vmešamo narahlo in počasi, da masa ostane penasta.

orehove mašnice

Nadev porazdelimo preko marmelade.

orehove mašnice

Pekač postavimo v vnaprej ogreto pečico (klasično) na 170 °C in pri tej temperaturi pečemo približno 35 minut oz. tako dolgo, da se orehov nadev svetlo rjavo obarva.

orehove mašnice

Pečeno pecivo pustimo, da se ohladi in ga razrežemo šele, ko je čisto ohlajeno – lahko naslednji dan. Razrezanega pospravimo v škatlo za pecivo in ga shranimo v ne pretoplem prostoru.

orehove mašnice

Oblika razrezanega pecivo spominja na mašnice (pentljice), tako je tudi dobilo ime. Pecivo ima sladko hrustljavo skorjico, sredina pa je sladka in mehka.

orehove-masnice-

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor