Mangova tortica (brez peke)
Mangova tortica je osvežilna sladica in lepa pozornost za najbližje. Sestavljajo jo 3 plasti: piškotna podlaga, t. i. ”cheesecake jedro” s koščki manga in osvežilna smetanovo-mangova zgornja plast. Za pripravo ne potrebujemo pečice.
Mangova tortica – pripomočki:
- 3 posode
- blender ali palični mešalnik
- model za torto
- peki papir
- nož
- ožemalnik citrusov
- žlica
- valjar
- lonček
- tortni model velikosti približno 20 x 15 cm
Mangova tortica – sestavine:
Za piškotno podlago:
- 60 g piškotov (albert keksov, maslenih piškotov oz. piškotov po izbiri)
- 25 g mletih mandljev
- 1 žlica sladkorja v prahu
- pol žličke vanilijevega ekstrakta
- 35 g masla
Za prvo plast:
- 150 g kremnega sira (npr. Philadelphija)
- 120 ml sladke smetane
- 3 žlice sladkorja v prahu
- sok polovice limone
- limonina lupinica
- pol manga
- 5 g želatine v prahu
Za drugo plast:
- pol manga
- 130 ml sladke smetane
- 1 žlica sladkorja
- pol žličke vanilijevega ekstrakta
- 3 g želatine v prahu
Mangova tortica – postopek:
Najprej naredimo piškotno podlago. Piškote zdrobimo z valjarjem ali v mikserju, dodamo, mandlje in sladkor ter dobro premešamo. Maslo stopimo ter ga vmešamo v piškotno mešanico. Dodamo še vanilijev ekstrakt (če ga nimamo, ga lahko nadomestimo z vanilijevim sladkorjem) in vse skupaj dobro premešamo. Mešanico pretresemo v tortni model in jo razporedimo po celem pekaču (tudi po robovih). Vse skupaj damo v hladilnik.
Lotimo se prve plasti. Mango olupimo in polovico narežemo na majhne kocke, drugo pa lahko na malo večje koščke, ki bodo primerni za v blender (to drugo polovico prihranimo za kasneje).
V eni posodi zmešamo kremni sir, limonin sok in limonino lupinico ter sladkor. V drugi posodi stepemo sladko smetano. Želatino namočimo v vodi (beri navodila na embalaži) in jo raztopimo nad vodno paro.
Stepeno sladko smetano predenemo v posodo s kremnim sirom, dodamo želatino in na kratko premešamo. V maso vmešamo še mangove kocke in maso nadevamo v tortni model. Vse skupaj damo v hladilnik za vsaj 1 uro.
Nato pripravimo še vrhnjo plast. Drugo polovico manga s sladkorjem in vanilijevim ekstraktom zmeljemo v blenderju. Sladko smetano stepemo. Želatino raztopimo po enakem postopku kot prej. Vse skupaj zmešamo in razporedimo po vrhu tortice.
Mangovo tortico damo še vsaj za 1 uro v hladilnik. Dekoriramo po želji (na sliki so čokoladne mrvice in zdrobljeni mandlji).
Presenetite najbližje in jim pripravite tole okusno mangovo tortico!
Prijetno razvajanje!