Mandljevi piškoti
Piškoti, ki vsebujejo mandlje imajo posebno strukturo in značilno aromo. Takšni piškoti prav kličejo po praznikih. Čeprav priprava zahteva zamrzovanje, kar vzame nekoliko več časa, pa je sam postopek izdelave teh piškotov precej preprost.
Mandljevi piškoti – pripomočki:
- tahtnica
- čajna žlička
- žlica
- skleda
- papir za peko
- pekač
- zamrzovalnik
- nož in deska
- kozica ali džezva
- manjša kovinska ali steklena skleda
- rešetka
Mandljevi piškoti – sestavine:
- 300 g gladke moke
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 1 jajce
- 200 g sladkorja
- 200 g margarine ali masla
- 80 g mandljev v lističih
- 1 žlica mleka
- 1 zamašek ruma
- 200 g jedilne čokolade
- jedilne perlice
Mandljevi piškoti – postopek:
V skledo vsujemo moko, sodo bikarbono in sladkor. Dodamo še lističe mandljev in jajce. Margarina ali maslo naj bo sobne temperature. Narežemo ga na na manjše kose, da bomo lažje mesili. Prilijemo še mleko in rum. Zamesimo testo, ki je precej mehko in lepljivo.
Iz testa izdelamo tri dolge svaljke, ki naj imajo premer približno 3 cm.
Zavijemo jih v papir za peko in položimo čez noč v zamrzovalnik.
Ventilatorsko pečico ogrejemo na 180°C, pekač pa obložimo s papirjem za peko. Svaljke iz testa vzamemo iz zamrzovalnika in počakamo približno pet minut, da se testo malo odpusti. Nato jih odvijemo iz papirja in narežemo na rezine. Te naj bodo debele približno pol centimetra. Če se rezine med rezanjem drobijo, je testo še preveč zamrznjeno. Zato si lahko v miru privoščimo požirek kave ali čaja.
Rezine polagamo na pekač precej narazen, saj se med peko piškoti zelo razlezejo. Pečemo približno 8 minut, oziroma dokler niso rahlo rjave barve. Poberemo jih s pekača in pustimo, da se ohladijo.
V kozico ali džezvo nalijemo vodo in segrevamo. V manjšo posodo nalomimo čokolado in jo postavimo nad soparo. Ko se čokolada začne taliti, posodo umaknemo s štedilnika in mešamo, dokler se čokolada ne stopi.
Del piškota namočimo v čokolado, malo otresemo, da odvečna čokolada odteče in po želji posujemo še s perlicami. Piškote odlagamo na rešetko ali papir za peko in pustimo, da se čokolada strdi.
Če želimo hitrejšo in enostavnejšo različico, pa lahko piškote le popišemo z manjšo količino stopljene čokolade.