Mandljev šarkelj s čokolado
Print Friendly, PDF & Email

Mandljev šarkelj s čokolado je sladica, ki je res polna okusa, po slastnih mandljih in beli čokoladi s pikico kakava, ki se med seboj čudovito prepletejo in ustvarijo božanske okuse. Priporočam ga vsem! 😀

mandljev-sarkelj-s-cokolado-14

Mandljev šarkelj s čokolado – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • pekač za šarkelj
  • kuhinjska tehtnica
  • merica za tekočine
  • električni mešalnik
  • metlica
  • skleda 3x
  • manjša skledica
  • nož
  • deska za rezanje
  • žlica
  • žlička

Mandljev šarkelj s čokolado – sestavine:

  • 3 jajca
  • 130 g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 dl mleka
  • 160 g moke
  • 1/2 pecilnega praška
  • 1/2 dl olja
  • 100 g mandljev v lističih
  • 100 g bele čokolade
  • žlica kakava v prahu
  • žlička olja
  • olje in moka za pomokanje pekača (po potrebi)
  • sladkor v prahu za posip (po želji)

Mandljev šarkelj s čokolado – postopek:

Pripravimo dve skledi, v kateri ločimo beljake od rumenjakov. K rumenjakom nato dodamo polovico sladkorja in vanilin sladkor, ter zmešamo z električnim mešalnikom.

mandljev-sarkelj-s-cokolado

Drugo polovico sladkorja stresemo k beljakom. V tretjo skledo odmerimo moko, ter v merico za tekočine odmerimo mleko. Iz sklede kjer je moka, vzamemo žlico moke in jo stresemo v mleko, ter dobro zmešamo z električim mešalnikom, ostati ne sme nobena grudica.

mandljev-sarkelj-s-cokolado-1

mandljev-sarkelj-s-cokolado-2

Nato moko z mlekom zlijemo k rumenjakovi masi, dodamo ji še olje in vse skupaj dobro premešamo z električnim mešalnikom.

mandljev-sarkelj-s-cokolado-3

V skledico, kjer je ostala moka, dodamo še pecilni prašek in z žlico nekoliko premešamo. Moko s pecilnim praškom, nato stresemo k rumenjakovi mešanici in spet dobro premešamo, dokler masa ni enotna.

mandljev-sarkelj-s-cokolado-4

Metlice iz električnega mešalnika dobro operemo in osušimo, ter beljake stepemo v čvrst sneg. Nato z metlico, beljake primešamo rumenjakovi masi. Ne stepamo, ker se nam bo tako masa sesedla.

mandljev-sarkelj-s-cokolado-6

V maso dodamo še polovico mandljev v lističih, torej 50 g, ter premešamo z metlico.

mandljev-sarkelj-s-cokolado-7

Na deski za rezanje, na malenkost manjše kose nasekljamo belo čokolado.

mandljev-sarkelj-s-cokolado-5

Čokolado denemo v skledico, dodamo ji žličko olja in žlico kakava.

mandljev-sarkelj-s-cokolado-8

Premešamo z žlico, toliko, da se kakav prime čokoladnih koščkov.

mandljev-sarkelj-s-cokolado-9

Pekač za šarkelj po potrebi namastimo in pomokamo, če uporabljate silikonski pekač, to najbrž ne bo potrebno. Na dno pekača, približno enakomerno, stresemo drugo polovico mandljev v lističih.

mandljev-sarkelj-s-cokolado-10

Čezenj prelijemo polovico mase za šarkelj. Po masi, z žlico, ali kar z roko, potresemo čokolado s kakavom, držimo se sredine pekača.

mandljev-sarkelj-s-cokolado-11

Nato čez čokolado, z žlico, nadevamo še drugo polovico mase, tako da se vsa čokolada prekrije. Čezenj lahko potresete mandlje, v kolikor želite in jih še imate.

mandljev-sarkelj-s-cokolado-12

Šarkelj pečemo v ogreti pečici, 50 – 55 minut, pri 170 °C. Ko je ta pečen, ga vzamemo iz pečice, počakamo približno 5 minut, da se nekoliko ohladi, in ga počasi obrnemo na krožnik. Če želite, ga lahko potresete s sladkorjem v prahu.

mandljev-sarkelj-s-cokolado-13

 

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor