Malo drugačni čokoladno kokosovi piškoti
Print Friendly, PDF & Email

Drugačni čokoladno kokosovi piškoti vsekakor niso klasični piškoti. Maso združuje kondenzirano mleko in ne vsebuje moke ter jajc. Zato so ti piškoti po svoji strukturi res drugačni, kot ste vajeni pri piškotih. Pa si kar poglejmo …

Pripomočki za čokoladno kokosove piškote

  • večja posoda za kuhanje
  • manjša posoda (kozica) za kuhanje
  • štedilnik
  • žlička
  • kuhalnica ali lopatka
  • kuhinjska tehtnica
  • pekač v velikosti pečice
  • list papirja za peko
  • pečica

Sestavine za čokoladno kokosove piškote

Za cca. 15 piškotov:

  • 170 g sladkega kondenziranega mleka
  • 50 g temne čokolade za kuhanje (ali druga s čim višjim deležem kakava)
  • ščepec soli
  • 70 g kokosove moke
  • 40 g lešnikov (lahko tudi mandljev)
  • 1/2 jedilne žlice vaniljevega ekstrakta

Priprava čokoladno kokosovih piškotov

Pečico vklopimo in jo nastavimo na 130 °C (ventilacija).

V manjšo kozico damo kondenzirano mleko in vanj nalomimo koščke čokolade. Kozico postavimo nad večjo posodo za kuhanje, v katero smo do polovice nalili vodo in pristavimo na štedilnik. Med segrevanjem na pari mešamo, da obe sestavini združimo v enotno zmes. Ko se koščki čokolade v kondenziranem mleku stopijo, kozico odstavimo in pustimo, da se malenkost ohladi.

Medtem na večje kose (ali bolj drobne, kakor nam je ljubše) nasekljamo lešnike. Lahko bi uporabili tudi mandlje. Za intenzivnejši okus lahko lešnike pred tem prepražimo ali pa kupimo že prepražene.

Nasekljane lešnike, kokosovo moko, vaniljev ekstrakt in ščepec soli dodamo k v kondenziranem mleku stopljeni čokoladi in dobro premešamo, da se sestavine enakomerno razporedijo med seboj.

Z majhno žličko zajemamo maso in polagamo kupčke na s papirjem za peko obložen pekač za peko. Pri tem si lahko pomagamo z drugo manjšo žličko, s katero maso potisnemo z žličke. Med posameznimi kupčki, čokoladno kokosovimi piškoti, puščamo malo prostora saj se bodo med peko malce razlezli.

Pečemo v že ogreti ventilacijski pečici pri 130 °C približno 15-17 minut. Pri tem spremljamo peko, da se čokolada ne bi preveč zapekla. Jaz jih običajno pečem 16 minut. Ko so pečeni, so zelo mehki, zato jih pustimo, na pekaču, da se ohladijo, nato pa jih poberemo s pekača in shranimo v odprti posodi za piškote.

Prijetno sladkanje želim.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor