Makovo pecivo s čokolado
Print Friendly, PDF & Email

To je pecivo, ki ga zelo rada peče moja mami in naredi res najboljšega. Pravim mu asfalt, ker me pač spominja nanj. 🙂 Obožujem čokoladno plast na vrhu, ki se tako lepo poda k okusu maka. Pecivo je nezahtevno za pripravo, vedno uspe in je polnega okusa. No, imamo pa potem tudi polne zobe črnih pikic, zato se sama z njim najraje sladkam kar doma, ko mi po kosilu paše pojesti nekaj sladkega. 🙂

makovo pecivo s čokolado

Pripomočki za makovo pecivo s čokolado:

  • pekač velikosti 22 x 37 cm

Sestavine za makovo pecivo s čokolado:

Za pekač velikosti 22 x 37 cm:

  • 2 jajci
  • 120 g sladkorja
  • 1,2 dl sončničnega olja (uporabila sem hladno stiskano olje)
  • 2 dl mleka ali rastlinskega napitka (uporabila sem ovseni napitek)
  • sok 1 limone
  • 150 g maka
  • 120 g navadne bele moke
  • 100 g polnozrnate pšenične moke
  • 12 g pecilnega praška
  • 10 g kakava v prahu
  • 180 g mlečne čokolade
  • 90 g sladke smetane

Postopek za makovo pecivo s čokolado:

Za biskvit ubijemo 2 jajci in ju ločimo na rumenjaka in beljaka. Beljake stepemo v sneg.

makovo pecivo s čokolado

Rumenjakoma dodamo 120 g sladkorja in ju z električnim mešalnikom penasto umešamo.

makovo pecivo s čokolado

Dolijemo 2 dl mleka ali rastlinskega napitka, 1,2 dl olja in sok ene limone. Ponovno premešamo, tokrat naj bo hitrost nižja.

makovo pecivo s čokolado

V drugo posodo natehtamo suhe sestavine: 150 g maka, 120 g bele moke, 100 g polnozrnate pšenične moke, 12 g pecilnega praška in 10 g kakava. Vse premešamo z žlico.

makovo pecivo s čokolado

Mešanico suhih sestavin postopoma dodajamo v rumenjakovo zmes.

makovo pecivo s čokolado

Zdaj masi za makovo pecivo postopno dodamo sneg. Mešamo z žlico ali kuhinjsko lopatko.

makovo pecivo s čokolado

Maso za makov biskvit vlijemo v pekač, ki smo ga prej naoljili. Postavimo ga v klasično pečico, ogreto na 165 °C in ga pečemo 30 minut. Potem z zobotrebcem preverimo, ali je že pečen in po potrebi peko podaljšamo za 5-10 minut.

makovo pecivo s čokolado

Proti koncu peke pripravimo še čokoladni preliv oz. čokoladni ganaš. 180 g mlečne čokolade narežemo na majhne koščke.

makovo pecivo s čokolado

Stresemo jih v skledico, v kozico pa nalijemo 90 g sladke smetane. Pomembno je, da je smetane ravno za pol manj kot čokolade, kar pa najlažje izmerimo, če smetano stehtamo. Smetano segrejemo skoraj do vrelišča in z njo takoj prelijemo sesekljano čokolado.

makovo pecivo s čokolado

Pustimo stati dobro minutko, nato pa z žlico nežno mešamo, da se čokolada stopi in se čokoladni preliv začne lepo svetiti.

makovo pecivo s čokolado

Z njim prelijemo pečeno pecivo. Z nagibanjem pekača bo čokolada lepo stekla po vsej površini peciva, lahko pa si pomagamo tudi z žlico.

makovo pecivo s čokolado

Makovo pecivo s čokolado postavimo za nekaj časa na pult, nato pa v hladilnik, da se dobro ohladi in da se čokoladni obliv nekoliko strdi. Nato naš sladki asfalt razrežemo na poljubno velike koščke in ga ponudimo. Zraven paše malo sladke smetane, lahko tudi kokosove ali kakšne druge. Dober tek!

makovo pecivo s čokolado

Tukaj je še nekaj idej za sladkanje z različnimi vrstami peciva:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor