Makovo pecivo s čokolado
To je pecivo, ki ga zelo rada peče moja mami in naredi res najboljšega. Pravim mu asfalt, ker me pač spominja nanj. 🙂 Obožujem čokoladno plast na vrhu, ki se tako lepo poda k okusu maka. Pecivo je nezahtevno za pripravo, vedno uspe in je polnega okusa. No, imamo pa potem tudi polne zobe črnih pikic, zato se sama z njim najraje sladkam kar doma, ko mi po kosilu paše pojesti nekaj sladkega. 🙂
Pripomočki za makovo pecivo s čokolado:
- pekač velikosti 22 x 37 cm
Sestavine za makovo pecivo s čokolado:
Za pekač velikosti 22 x 37 cm:
- 2 jajci
- 120 g sladkorja
- 1,2 dl sončničnega olja (uporabila sem hladno stiskano olje)
- 2 dl mleka ali rastlinskega napitka (uporabila sem ovseni napitek)
- sok 1 limone
- 150 g maka
- 120 g navadne bele moke
- 100 g polnozrnate pšenične moke
- 12 g pecilnega praška
- 10 g kakava v prahu
- 180 g mlečne čokolade
- 90 g sladke smetane
Postopek za makovo pecivo s čokolado:
Za biskvit ubijemo 2 jajci in ju ločimo na rumenjaka in beljaka. Beljake stepemo v sneg.
Rumenjakoma dodamo 120 g sladkorja in ju z električnim mešalnikom penasto umešamo.
Dolijemo 2 dl mleka ali rastlinskega napitka, 1,2 dl olja in sok ene limone. Ponovno premešamo, tokrat naj bo hitrost nižja.
V drugo posodo natehtamo suhe sestavine: 150 g maka, 120 g bele moke, 100 g polnozrnate pšenične moke, 12 g pecilnega praška in 10 g kakava. Vse premešamo z žlico.
Mešanico suhih sestavin postopoma dodajamo v rumenjakovo zmes.
Zdaj masi za makovo pecivo postopno dodamo sneg. Mešamo z žlico ali kuhinjsko lopatko.
Maso za makov biskvit vlijemo v pekač, ki smo ga prej naoljili. Postavimo ga v klasično pečico, ogreto na 165 °C in ga pečemo 30 minut. Potem z zobotrebcem preverimo, ali je že pečen in po potrebi peko podaljšamo za 5-10 minut.
Proti koncu peke pripravimo še čokoladni preliv oz. čokoladni ganaš. 180 g mlečne čokolade narežemo na majhne koščke.
Stresemo jih v skledico, v kozico pa nalijemo 90 g sladke smetane. Pomembno je, da je smetane ravno za pol manj kot čokolade, kar pa najlažje izmerimo, če smetano stehtamo. Smetano segrejemo skoraj do vrelišča in z njo takoj prelijemo sesekljano čokolado.
Pustimo stati dobro minutko, nato pa z žlico nežno mešamo, da se čokolada stopi in se čokoladni preliv začne lepo svetiti.
Z njim prelijemo pečeno pecivo. Z nagibanjem pekača bo čokolada lepo stekla po vsej površini peciva, lahko pa si pomagamo tudi z žlico.
Makovo pecivo s čokolado postavimo za nekaj časa na pult, nato pa v hladilnik, da se dobro ohladi in da se čokoladni obliv nekoliko strdi. Nato naš sladki asfalt razrežemo na poljubno velike koščke in ga ponudimo. Zraven paše malo sladke smetane, lahko tudi kokosove ali kakšne druge. Dober tek!
Tukaj je še nekaj idej za sladkanje z različnimi vrstami peciva:
- Čokoladno pecivo z orehovim in slivovim nadevom.
- Skutno pecivo z orehi in čokolado.
- Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi.
- Vanilijeve rezine z borovnicami v kakavovi omaki.
- Orehove kocke z bananino kremo in čokolado.
- Rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja.
- Čokoladno ajdovo pecivo z jabolki.
- Najboljši browniji na svetu.
- Zelo čokoladno bučkino pecivo.