Makovi buhtlji – vegan
Print Friendly, PDF & Email

Na Češkem je mak precej priljubljen v kulinariki. Uporablja se v sladicah, kot tudi v glavnih jedeh. Navdušili so me buhtlji z makovim polnilom, recept pa sem si zamislila malo po svoje. Od takrat so makovi buhtlji pri nas zelo priljubljeni 🙂 Mak daje posebno polen okus, ki se dopolnjuje z oreščki in kokosom. Popolna kombinacija! Primerni kar tako, še posebej pa navdušujejo ob kavi ali čaju. Ker niso izredno sladki, so primerni tudi za malico.

V receptu lahko uporabimo samo belo moko. Buhtlji bodo v tem primeru še posebej rahli. Če pa do polovice moke nadomestimo s polnozrnato, bodo imeli butlji polnejši okus. Buhtlji niso zelo sladki! V kombinaciji z makom ne potrebujejo veliko sladkorja. Okus lahko preverite, ko ste pripravili polnilo. Če pa ste bolj sladkosnedi, v polnilo mirno dodajte več sladkorja.

Makovi buhtlji - vegan11

Makovi buhtlji – pripomočki:

  • posoda za mešanje
  • tehtnica
  • kozica
  • valjar
  • pekač
  • pečica

Makovi buhtlji – sestavine:

Za testo

  • 500 g moke (del bele lahko nadomestimo s polnozrnato)
  • 1 paket suhega kvasa
  • 3 žlice sladkorja
  • 1/3 skodelice ali približno 80 ml olja
  • 1 skodelica ovsenega mleka
  • malo kokosove maščobe ali navadnega olja za pomaščenje posode in pekača

Za polnilo

  • 200 g maka (mleti)
  • 80 g mletih orehov ali mandljev
  • 90 g kokosove moke
  • 4 žlice sladkorja
  • vaniljev sladkor ali vaniljeva esenca
  • 3 žlice ruma
  • 1,5 skodelice ovsenega mleka
  • ščepec cimeta

Makovi buhtlji – postopek:

Najprej naredimo testo. V posodi zmešamo vse suhe sestavine in jim dodamo olje z malo mleka.

Makovi buhtlji - vegan1

Zmešamo, ter ob mešanju dodajamo mleko, dokler testo ni voljno. Možno je, da bo nekaj mleka še ostalo, ali da ga bomo mogli še dodati. Če je testo preveč lepljivo, dodamo moko. Gnetemo na pomokani površini. Testo damo v posodo za vzhajanje, ki smo jo na rahlo pomazali z oljem.

Makovi buhtlji - vegan2

Pokrijemo, v toplem prostoru naj vzhaja približno 90 minut. Vmes pripravimo polnilo. Če so mak in orehi celi, jih zmeljemo.

Makovi buhtlji - vegan4

V kozico dodamo vse sestavine za polnilo, razen mleka. Pomešamo in dodamo toliko mleka, da gladina ne bo prišla do površja mase. Vse skupaj segrejem na rahlem ognju. Če masa popije mleko, ga dodamo še malo, vendar ne sme presegati roba mase. Če je polnilo preveč vlažno, bo teklo iz testa. Pomešamo in pustimo, da se ohladi.

Ko je testo naraslo na približno dvojno količino, lahko pričnemo s polnjenjem.

Makovi buhtlji - vegan3

Testo lahko razvaljamo in razrežemo na za dlan velike zaplate, v katere bomo zavili polnilo. Drugi način pa je, da iz testa trgamo za manjšo mandarino velike kroglice, in jo vsako posebej zvaljamo na zaplato. Na vsako zaplato testa položimo za zvrhano žlico polnila.

Makovi buhtlji - vegan6

Testo z vseh strani zapognemo in ga na vrhu spojimo skupaj, tako, da polnilo zapremo v testo. Včasih je lažje, če celo zaplato držimo na dlani, z drugo roko pa zapiramo buhtelj.

Makovi buhtlji - vegan7

Buhtlje položimo na pomaščen pekač. Tisti del, kjer smo buhtelj zaprli, naj bo obrnjen na dnu pekača. Običajno prvega postavimo na sredino, z ostalimi pa nadaljujemo okoli prvega.

Makovi buhtlji - vegan8

Pečico nastavimo na 180 stopinj. Ko se segreje na to temperaturo, postavimo pekač z buhtlji v pečico. Pečemo približno 30 minut, oziroma, toliko, da dobijo rahlo rjavo skorjico. Če smo za testo uporabili zgolj belo moko, bo tudi skorja bolj bela, pri polnozrnati moki pa bodo buhtlji temnejši.

Makovi buhtlji - vegan9

Po želji lahko buhtlje potresemo s sladkorjem v prahu. Dobri so topli, kot tudi hladni.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

cimet in vanilija

Hrana je moja strast. Preko okusov rada spoznavam nove zgodbe in se spominjam preteklih let.

Dodaj odgovor