Krhki piškoti ježki
Štiriletna hčerka mi zelo rada pomaga pri peki in kuhi. Najraje peče piškote in tako so tokrat izpod njenih malih ročic nastali krhki piškoti ježki, ki niso samo prikupni, ampak tudi zelo okusni. Mandlji, vanilja ter limonina lupinica lepo zaokrožijo okuse, čokoladni obliv pa doda piko na i. Priprava je enostavna in predvsem zabavna.
Če ne želite oblikovati ježkov, lahko naredite rogljičke ali pa kroglice, ki jih na pekaču rahlo sploščite. Namesto mandljev lahko uporabite tudi lešnike ali orehe.
Vsekakor so to piškoti, za katere vam ne bo žal, da ste jih spekli.
Pripomočki za krhke piškote ježke
- pekač v velikosti pečice
Sestavine za krhke piškote ježke
Za okoli 30 piškotov ježkov:
- 280 g gladke moke
- 125 g masla sobne temperature
- 70 g sladkorja v prahu
- 1 jajce (M)
- 1/3 pecilnega (cca. 4 g)
- 30 g mletih mandljev
- 1/2 limonine lupinice
- 2 vaniljeva sladkorja z burbonsko vaniljo
In še:
- čokoladne kapljice, grobo sesekljani oreščki ali jedilne perlice za nosove
- cca. 75 – 100 g čokolade (temne ali mlečne)
- za posip (ježkove iglice): kokosova moka, čokoladne mrvice, grobo mleti mandlji ali drugi oreščki, …
Priprava krhkih piškotov ježkov
Maslo pravočasno vzamemo iz hladilnika, da bo zmehčano in bomo lažje zamešali testo.
Najprej v posodo presejemo moko s pecilnim praškom, nato še sladkor v prahu in vaniljev sladkor. Dodamo še vse ostale sestavine: jajce, mlete mandlje, naribamo limonino lupinico in zmehčano maslo.
Vse skupaj ugnetemo (lahko s pomočjo kuhinjskega robota ali pa ročno) v gladko, voljno testo.
Testa ni potrebno hladiti, ampak lahko takoj pričnemo z oblikovanjem in sicer tako, da med dlanmi oblikujemo večjo kroglico (približno v velikosti oreha), ki jo nato na enem delu malo sploščimo in zožamo, da oblikujemo ježkovo glavo. Za nosek vsakemu piškotu vtisnemo bodisi jedilno perlico, čokoladno kapljico ali pa morda grobo sesekljan košček mandlja. Oblikovanje piškote polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko (med njimi pustimo malo prostora).
Ko smo oblikovali vse piškote, pekač z njimi potisnemo v na 170 °C (ventilacija) vnaprej ogreto pečico in krhke piškote ježke pečemo 13-15 minut, toliko, da rahlo porjavijo.
Pečene piškote pustimo na pekaču, da se ohladijo, medtem pa v kozici, na nižji temperaturi že lahko počasi stopimo čokolado. Lahko jo stopite tudi nad vodno kopeljo, če vam je ljubše. Pripravimo si še poljubne posipe – midve sva izbrali kokosovo moke in pisane čokoladne mrvice.
Ko je čokolada stopljena, vanjo pomakamo zgornji del, ki predstavlja ježkov hrbet in nato s čokolado prekrit del povaljamo še v poljuben posip. Piškote odlagamo nazaj na pekač obložen s papirjem za peko. Ježkom s pomočjo zobotrebca, ki ga namakamo v čokolado, narišemo še oči in krhki piškoti ježki so gotovi. No, počakati moramo še, da se čokolada strdi.
Želim vam obilico zabave pri peki in kasneje pri skupnem okušanju teh res okusnih, hrustljavih piškotov.
Naj tekne!
Še nekaj idej za peko z najmlajšimi:
- sočno jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem,
- domače 100 % sadne lučke,
- arašidovi piškoti s koščki čokolade,
- enostavni mandljevi piškoti,
- sočen čokoladno kokosov šarkelj,
- čokoladno bananini piškoti,
- čokoladno bananine kroglice s kokosom,
- čokoladni razpokančki,
- sočno rožičevo pecivo z jabolki in čokolado.