Arašidovi piškoti s koščki čokolade
Print Friendly, PDF & Email

Arašidovi piškoti s koščki čokolade mehki, krhki in so enostavno pripravljeni. Njihova posebnost je dodatek cimeta, ki sem ga dodala po trenutnem navdihu in veste kaj? Cimet se izvrstno poda k okusu arašidov, lahko bi rekla, da ga dopolni, nežni koščki čokolade pa seveda poskrbijo še za pikico na i. Specite jih tudi vi, pri oblikovanju vam lahko pomagajo tudi otroci.

Pripomočki za arašidove piškote s čokolado

  • posoda za pripravo testa
  • folija za živila
  • hladilnik
  • kuhinjska tehtnica
  • pekač v velikosti pečice
  • papir za peko
  • pečica
  • vilice ali žlica za med

Sestavine za arašidove piškote s čokolado

Za okoli 33-35 piškotov:

  • 120 g masla sobne temperature
  • 100 g sladkorja
  • 150 g arašidovega masla (lahko s koščki arašidov ali brez)
  • 1 jajce (L)
  • 170 g gladke bele moke tip 500
  • 1 čajna žlička sodebikarbone (cca. 5 g)
  • 1/2 čajne žličke pecilnega praška (cca. 2-3 g)
  • ščepec soli
  • 1/2 čajne žličke mletega cimeta
  • 40 g čokoladnih ostružkov (ali naribane čokolade)

Priprava arašidovih piškotov s čokolado

Najprej skupaj zmešamo suhe sestavine: 170 g moke, pecilni prašek in sodobikarbono, ščepec soli ter mleti cimet. Pustimo ob strani, potrebovali bomo na koncu.
V skledo, v kateri bomo pripravili piškotno testo, odmerimo sladkor in maslo, katerega natrgamo na koščke. Maslo naj bo ogreto na sobno temperaturo, zato ga vsaj eno uro preden se lotimo priprave arašidovih piškotov vzamemo iz hladilnika.

Z električnim mešalnikom zmiksamo maslo in sladkor tako, da dobimo enotno zmes. Sedaj dodamo arašidovo maslo in jajce ter vse skupaj z mešalnikom pri najvišji hitrosti miksamo 1-2 minuti, da zmes posvetil in naraste.

Dodamo suhe sestavine, ki smo jih pripravili na začetku in jih pri najnižji hitrosti vmešamo (moko lahko vmešamo tudi ročno). Dobimo testo, kateremu sedaj ročno vmešamo še čokoladne ostružke (lahko je temna ali mlečna čokolada, po izbiri). Sama sem uporabila že kupljene čokoladne ostružke, če jih nimate, enostavno grobo naribajte poljubno tablico čokolade.

Testo za arašidove piškote s čokolado sedaj denemo na delovno površino in oblikujemo štruco, ki jo zavijemo v folijo za živila in damo testo v hladilnik za najmanj 4 ure, lahko tudi dlje, preko noči.

Priklopimo pečico in jo nastavimo na 170 °C (ventilacija), testo vzamemo iz hladilnika in z rokami trgamo testo, ki ga med dlanmi oblikujemo v za oreh velike kroglice, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Med posameznimi kroglicami puščamo prostor.

Ko imamo oblikovane vse kroglice vzamemo vilice ali pa leseno žlico za med in z njo na rahlo pritisnemo na vsako kroglico testa, da jo nekoliko sploščimo, hkrati pa oblikujemo vzorček. Če bi želeli lahko kroglice testa samo sploščite z dlanjo.

Pečemo v že ogreti pečici, pri 170 °C (ventilacija) 9-10 minut, odvisno od moči vaše pečice. Moji piškoti so pečeni v 9 minutah. Pečeni arašidovi piškoti s koščki čokolade so po robovih rahlo obarvani rjavo. Ko pekač vzamemo iz pečice, so piškoti še povsem mehki, strdili se bodo kasneje, med ohlajanjem.

Piškote hranimo v odprti škatli za piškote.

Uživajte v okusu!

Ljubitelje sladic z arašidi vabim, da poskusijo tudi:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor