Koruzni puding
Print Friendly, PDF & Email

V otroštvu me je stara mama razvajala s svojo odlično kuho. Ena izmed njenih preprostih specialitet je bil tudi posladek, ki sva mu rekli koruzni sokec, a ga ime koruzni puding še najbolje opiše. Gre za kremast gost napitek iz koruzne moke, ki jo skuhamo v mleku in po okusu posladkamo. Najboljši je koruzni puding še vroč ali vsaj topel, lahko ga po okusu bolj ali manj razredčimo z mlekom, posujemo ga lahko s kakavom ali cimetom, je pa najboljši in najbolj pristen kar tak, kot je – brez dodatkov. Prav lahko je tudi malica ali pa celo nenavadna in hitro pripravljena sladica.

koruzni puding

Pripomočki za koruzni puding

  • metlica za mešanje
  • manjša plitvejša posoda

Sestavine za koruzni puding

Za približno 5 dl pudinga

  • 50 g koruzne moke
  • 6 dl mleka
  • ščep soli
  • sladkor po okusu

Postopek za koruzni puding

Priprava je zelo podobna kot za običajni puding. V manjšo plitvejšo posodo nalijemo 5 dl mleka in ga pristavimo na štedilnik na srednjo temperaturo. Posolimo s ščepom soli.

koruzni puding

V skledico stresemo 50 g koruzne moke in ji prilijemo 1 dl hladnega mleka.

koruzni puding

Premešamo, da dobimo enotno zmes.

koruzni puding

Mleku zvišamo temperaturo in ko postane precej vroče, vanj zlijemo koruzno zmes. Mešamo z metlico in znižamo moč ognja.

koruzni puding

Koruzni puding kuhamo 10 minut, medtem pa ves čas mešamo, da ne nastanejo grudice in da se ne prismodi, kar se rado zgodi, zato pazimo, da je temperatura, na kateri puding kuhamo, nizka. Zmes se bo med kuhanjem zgostila. Proti koncu jo po želji posladkamo s sladkorjem.

koruzni puding

Pripravljen koruzni puding nalijemo v skodelice ali servirne kozarce. Po želji dolijemo več mleka, da postane sladica res podobna napitku, lahko pa pustimo bolj gosto in jo jemo z žličko.

koruzni puding

Po želji lahko čez posujemo še cimet ali kakav. Dober tek!

koruzni puding

Podobne jedi so tudi:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor