Koruzni puding
V otroštvu me je stara mama razvajala s svojo odlično kuho. Ena izmed njenih preprostih specialitet je bil tudi posladek, ki sva mu rekli koruzni sokec, a ga ime koruzni puding še najbolje opiše. Gre za kremast gost napitek iz koruzne moke, ki jo skuhamo v mleku in po okusu posladkamo. Najboljši je koruzni puding še vroč ali vsaj topel, lahko ga po okusu bolj ali manj razredčimo z mlekom, posujemo ga lahko s kakavom ali cimetom, je pa najboljši in najbolj pristen kar tak, kot je – brez dodatkov. Prav lahko je tudi malica ali pa celo nenavadna in hitro pripravljena sladica.
Pripomočki za koruzni puding
- metlica za mešanje
- manjša plitvejša posoda
Sestavine za koruzni puding
Za približno 5 dl pudinga
- 50 g koruzne moke
- 6 dl mleka
- ščep soli
- sladkor po okusu
Postopek za koruzni puding
Priprava je zelo podobna kot za običajni puding. V manjšo plitvejšo posodo nalijemo 5 dl mleka in ga pristavimo na štedilnik na srednjo temperaturo. Posolimo s ščepom soli.
V skledico stresemo 50 g koruzne moke in ji prilijemo 1 dl hladnega mleka.
Premešamo, da dobimo enotno zmes.
Mleku zvišamo temperaturo in ko postane precej vroče, vanj zlijemo koruzno zmes. Mešamo z metlico in znižamo moč ognja.
Koruzni puding kuhamo 10 minut, medtem pa ves čas mešamo, da ne nastanejo grudice in da se ne prismodi, kar se rado zgodi, zato pazimo, da je temperatura, na kateri puding kuhamo, nizka. Zmes se bo med kuhanjem zgostila. Proti koncu jo po želji posladkamo s sladkorjem.
Pripravljen koruzni puding nalijemo v skodelice ali servirne kozarce. Po želji dolijemo več mleka, da postane sladica res podobna napitku, lahko pa pustimo bolj gosto in jo jemo z žličko.
Po želji lahko čez posujemo še cimet ali kakav. Dober tek!
Podobne jedi so tudi:
- Mlečna polenta.
- Mlečna kaša kot iz otroštva.
- Roza pšenični zdrob s pesinim sokom.
- Kvinojin puding s suhim sadjem.
- Domača čokoladna ajdova kašica za otroke.
- Čokoladni kvinojin puding z banano.
- Ovseni puding z banano in datlji.