Domača čokoladna ajdova kašica za otroke
Print Friendly, PDF & Email

Domača čokoladna ajdova kašica za otroke je nastala, ker sem svojima otrokoma želela ponuditi nadomestek kupljeni različici lešnikovo-čokoladne kašice. Po nekaj poskusih sem ugotovila, da nastane še najbolj podoben okus, če skuham ajdovo kašo in ji dodam še nekaj sestavin, ki naredijo pravi okus. Otrokoma je jed všeč in se ne pritožujeta, da ni “prava”. Meni pa je super, ker jima lahko ponudim doma pripravljeno alternativo industrijsko pripravljenim žitnim kašicam, ki se jim poskušam izogibati.

Jed sladkamo z medom, ki pa ga po želji nadomestimo z drugim sladilom, če želimo, da je jed brez sestavin živalskega izvora ali če otroku še ne ponujamo medu. Najbolje je, da uporabimo domač, kakovosten, nesegret med.

Ajdovo kašo pred pripravo namakamo, saj s tem malčkom olajšamo prebavo. Kakav lahko pri mlajših malčkih izpustimo. Prav tako lahko tudi košček masla nadomestimo z npr. kokosovo maščobo. Bodo pa vse te spremembe vplivale na okus, a verjamem, da bo še vedno odličen, le drugačen pač. Glavno, da je jed dobra za malčke in da jim tekne.

Domača čokoladna ajdova kašica za otroke

Pripomočki za domačo čokoladno ajdovo kašico za otroke:

  • palični mešalnik

Sestavine za domačo čokoladno ajdovo kašico za otroke:

Za 2-3 porcije:

  • 85 g ajdove kaše
  • 4 dl ovsenega napitka (lahko nadomestimo z drugim napitkom ali kravjim mlekom)
  • 1 zvrhana žlička kakava v prahu (lahko uporabimo sladkanega ali grenkega)
  • 5 g masla (če želimo vegansko različico, nadomestimo z drugo maščobo, npr. kokosovo)
  • 1/3 žličke cimeta v prahu
  • 2 žlički medu (ali drugega sladila po želji)

Postopek za domačo čokoladno ajdovo kašico za otroke:

Že večer prej ali pa vsaj nekaj ur pred pripravo v hladno vodo namočimo 85 g ajdove kaše. Namakanje pripomore k lažji prebavi. Med namakanjem je dobro vodo večkrat odliti in naliti novo.

Domača čokoladna ajdova kašica za otroke

Naslednji dan ali po nekaj urah vodo odcedimo. V posodo za kuhanje nalijemo 4 dl ovsenega napitka in ga solimo s ščepcem soli. Pristavimo na štedilnik in ko zavre, vanj stresemo ajdovo kašo.

Domača čokoladna ajdova kašica za otroke

Na zmernem ognju kuhamo približno 10 minut. Poskusimo, ali se je ajdova kaša že dovolj zmehčala. Takrat potem dodamo košček masla, žličko kakava in 1/3 žličke cimeta. Premešamo, da se maslo stopi, kakav in cimet pa se vmešata v čokoladno ajdovo kašico za otroke0.

domača čokoladna ajdova kašica za otroke

Na vrsti je pasiranje. S paličnim mešalnikom mešanico spasiramo, da postane gladka in na videz bolj podobna kupljeni različici, npr. Čokolinu ali Čokolešniku.

domača čokoladna ajdova kašica za otroke

Zdaj moramo čokoladno ajdovo kašico le še primerno sladkati: lahko izberemo med, ki pa ga raje vmešajmo šele takrat, ko se kašica nekoliko ohladi – med namreč s segrevanjem nad 40 °C izgublja svoje dragocene koristne snovi. Izberemo lahko tudi kokosov sladkor ali tudi običajnega belega. Po želji lahko sladkanje kašice tudi izpustimo, sploh če smo uporabili že sladkan kakav.

domača čokoladna ajdova kašica za otroke

Tako, “domači Čokolino” za naše sončke je pripravljen. Zraven jim lahko ponudimo še skodelico toplega napitka. Naj jim tekne!

Domača čokoladna ajdova kašica za otroke

Tukaj pa je še nekaj idej za domače otroške kašice:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor