Kokosove kocke
Pri nas doma obožujemo sladice, ki vsebujejo mleti kokos. Ena od okusnih sladic s kokosom so tudi te kokosove kocke. Sama priprava kokosovih kock je povsem enostavna, saj za izdelavo sladice potrebujemo sestavine, ki jih ima največkrat doma vsaka gospodinja. So odlična izbira za sladkanje ob napovedanih obiskih ali pa takrat, ko nam pade sladkor. 🙂
Kokosove kocke – pripomočki:
- pekač velikosti 36 x 25 cm
- ročni mešalnik
Kokosove kocke – sestavine:
Za biskvit:
- 6 beljakov
- 150 g sladkorja
- 50 g kokosa (kokosova moka)
- 100 g ostre moke
Za preliv:
- 150 ml vročega mleka
- po želji lahko dodamo še malo ruma
Za kremo:
- 6 rumenjakov
- 150 g sladkorja
- 2 zavitka vaniljevega sladkorja
- 2 vrečki vaniljevega pudinga (praška)
- 200 ml mleka
- 300 g kisle smetane
Za posip:
- 30 g mletega kokosa
Kokosove kocke – postopek:
Jajca ločimo. Beljake stepemo s sladkorjem, dodamo kokos – kokosovo moko in na koncu še ostro moko. Vse sestavine dobro stepemo.
Pekač obložimo s peki papirjem ter vanj vlijemo pripravljeno maso. Biskvit pečemo v navadni pečici na 170 stopinjah Celzija 15-18 minut, pečica pa naj bo predhodno ogreta. Pečenost biskvita preverimo z zobotrebcem. Če se nanj še prijema testo, podaljšamo peko, v nasprotnem primeru pa je biskvit pečen.
Ko je biskvit pečen, ga ohladimo in navlažimo z vročim mlekom, kateremu po želji dodamo še malo ruma.
Lotimo se priprave kreme, ki jo bomo dodali na biskvit. Za kremo najprej zmiksamo rumenjake skupaj s sladkorjem.
12 žlic mleka zlijemo v drugo posodo in mu dodamo prašek za vaniljev puding in vaniljev sladkor. Z ročno metlico dobro premešamo. Pozorni smo, da ne nastanejo grudice.
Preostalo mleko damo kuhat. Ko mleko zavre, zmanjšamo jakost plina ter v mleko vlijemo puding ter rumenjake s sladkorjem. Med kuhanjem ves čas mešamo, da se nam vse skupaj ne prismodi. Kuhano kremo nato odstavimo s štedilnika.
Počakamo, da se krema ohladi. V ohlajeno kremo nato dodamo kislo smetano in vse skupaj dobro premešamo.
Kremo nato enakomerno namažemo na ohlajen biskvit.
Na kremo nazadnje posipamo še mleti kokos (kokosovo moko).
Pecivo postavimo v hladilnik za vsaj dve uri, nato ga poljubno narežemo.
Prijetno sladkanje.