Kivijev kolač
Mehak in poseben, to je kivijev kolač, ki je hitro pripravljen in je odličen za zajtrk ali sladko malico. Kivi je poln vitamina C, vlaknin in antioksidantov in to vse z zelo malo kalorijami. Zakaj ne bi izkoristili tega krasnega sadeža, ki nam ga ponuja narava in je v zimskih dneh ravno prav zrel.
Pripomočki za pripravo kivijevega kolača
- skleda in kuhalnica
- dilca, lupilnik in nož
- cedilo
- električni mešalnik
- okrogel pekač premera 26 cm
- pečica
Sestavine za pripravo kivijevega kolača
- 350g moke
- 3 kiviji
- 1 limona
- 1 pecilni prašek
- 1 vaniljev sladkor
- 175ml mleka
- 140g sladkorja
- 1 jušna žlica medu
- sladkor v prahu za dekoracijo
Postopek za pripravo kivijevega kolača
Potrebujemo zmehčano maslo, zato ga damo ven iz hladilnika vsaj pol ure preden se lotimo priprave kivijevega kolača. Seveda damo tudi jajca ven iz hladilnika, saj se hladna jajca ne penijo tako lepo. Kivije olupimo, narežemo na rezine – po širini ter jih mariniramo v limoninem soku.
Z električnim mešalnikom dobro stepemo jajca s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem ter jih tepemo vsaj 5 minut tako, da se njihov volumen potroji.
Dobili smo belo in puhasto jajčno zmes, ki ji primešamo mleko, jušno žlico medu in zmehčano maslo.
Moki primešamo pecilni prašek ter ju presejemo. Ročno ju primešamo v našo jajčno zmes. Pazljivo mešamo od spodaj navzgor in pri tem pazimo, da ostane zmes čim bolj puhasta.
Sestavine nam zadoščajo za okrogel pekač premera 26 centimetrov, ki ga dobro namastimo in po potrebi pomokamo preden vanj vlijemo zmes za kivijev kolač. Kivijeve rezine, ki so marinirale v limoninem soku, lepo razporedimo v krogu po testu kivijevega kolača.
Sedaj postavimo pekač v peč, ki smo jo ogreli na 180 stopinj Celzija (klasična pečica) ter pečemo približno 40 minut, odvisno od pečice, če uporabimo ventilacijsko pečico, pečemo na 165-170 stopinjah Celzija. Peko preverimo s pomočjo zobotrebca.
Pečen kivijev kolač pustimo, da se ohladi kar v pekaču, nato ga vzamemo ven, potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo ob skodelici čaja.
Dober tek!