Kifeljčki z marmelado
Print Friendly, PDF & Email

Kifeljčki z marmelado sodijo med klasične piškote, čeprav jih velikokrat zaobidem in se jih sama ne lotim prav pogosto.  Vendar sem letos pripravila odlično marelično marmelado, ki sem jo želela poskusiti še kot nadev v piškotih. Seveda, se je obnesla odlično. Pa tudi sama priprava kifeljčkov mi je bila v veselje, saj jih je prav prijetno zavijati.

Pripomočki za pripravo kifeljčkov z marmelado

  • skleda za pripravo testa
  • manjši lonček za pripravo kvasca
  • srednje velika skledica
  • električni mešalnik
  • žlica, manjša žlička za nanos marmelade
  • peki papir
  • pekač, ki pride s pečico
  • valjar
  • pokrovka večje kozice
  • kolesce za razrez testa
  • kuhinjska krpa

Sestavine za pripravo kifeljčkov z marmelado

  • 300 g večnamenske moke
  • 125 g masla
  • 1 rumenjak
  • 2 veliki zvrhani žlici sladkorja
  • 1/2 zavitka pecilnega praška
  • 10 g kvasa
  • 0,5 dl mleka
  • ščep soli
  • nekaj moke za razvaljanje

In še:

  • marelična marmelada za nadev
  • sladkor v prahu za posip

Postopek priprave kifeljčkov z marmelado

V večjo skledo presejemo moko in dodamo ščepec soli ter pecilni prašek. V manjšem lončku segrejemo mleko do mlačnega in vanj nadrobimo kvas. V skledici zamešamo zmehčano maslo, sladkor in rumenjak.

Ko je kvasec vzhajan, naredimo v moko jamico in vanjo vlijemo mleko in kvas. Na grobo zagrebemo in dodamo zmes masla, rumenjaka in sladkorja.

Z električnim mešalnikom vgnetemo testo.

List peki papirja pomokamo in oblikujemo 4 kroglice testa. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 1 uro.

Pripravo kifeljčkov z marmelado nadaljujemo tako, da pomokamo delovno površino in na tanko 2-3 mm razvaljamo prvo kroglico testa. Valjati poskušamo čim bolj v krogu, ker bomo tako lažje izdelali kifeljčke.

Jaz sem si pri tem pomagala tako, da sem z večjo pokrovko odtisnila obliko kroga na testo in izrezala.

Krog sem s kolescem izrezala na 8 delov in na širši del dodala žličko marelične marmelade. Kifeljček z marmelado sem zavila proti ožjemu delu, kot prikazuje fotografija.

Kifeljčke z marmelado polagamo na pekač obložen s peki papirjem, med enim in drugim pustimo malenkost prostora.

Pečemo 15 minut klasično v predhodno ogreti pečici na 175 stopinjah Celzija. Kifeljčke z marmelado ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor