Karamelna tortica z arašidi
Print Friendly, PDF & Email

Slastna kombinacija karamele, arašidov in čokolade – vse to je karamelna tortica z arašidi, ki spominja na slavno ”snickers” kombinacijo okusov. Tortica je sestavljena iz preprostega kakavovega biskvita, praženih arašidov, dodatne plasti karamele in slastne mascarpone karamelne kreme. Dekorirate jo lahko po želji – sama sem uporabila karamelo, arašide in beljakove poljubčke (meringe). Preprosta in hitro pripravljena tortica bo navdušila vse ljubitelje karamele. Preverite recept v nadaljevanju.

Karamelna tortica z arašidi

Karamelna tortica z arašidi – pripomočki:

 • tortni obod (nastavljiv ali fiksen – 17 do 19 cm) – za druge mere oboda prilagodite količine v receptu
 • acetatna folija (ni obvezna)
 • peki papir
 • električni mešalnik ali kuhinjski robot

Karamelna tortica z arašidi – sestavine:

Za torto premera 17 do 19 cm.

Kakavov biskvit:

 • 3 jajca
 • 80 g sladkorja
 • 90 g moke
 • 10 g kakava
 • 4 g pecilnega praška

Karamelna krema:

Ostalo:

 • nekaj žlic mleka za osočenje biskvita
 • dodatna karamela za preliv
 • praženi arašidi (30 g ali po želji)
 • dekoracija po želji, npr. beljakovi poljubčki, koščki (mlečne) čokolade ipd.

Karamelna tortica z arašidi – postopek:

Najprej pripravimo biskvit. Jajca in sladkor stepamo, da narastejo v puhasto in bledo maso. V drugi posodi zmešamo moko, kakav in pecilni prašek ter vse skupaj postopoma presejemo in z lopatko vmešamo v jajčno zmes. Biskvit pečemo na 180 °C cca. 15 minut – pravilno pečenost preverimo z zobotrebcem – zapičimo ga v biskvit in če ta ni moker, je biskvit pečen.

Karamelna tortica z arašidi

Ko je biskvit pečen in ohlajen, mu po potrebi odrežemo vrh, da dobimo raven biskvit. (Ostanek biskvita lahko uporabimo v cakepopsih, sladicah v kozarcu ali kot dodatek k dekoraciji torte.) Okoli biskvita damo acetatno folijo ali obroč in peki papir. Biskvit osočimo z nekaj žlicami mleka. Po biskvitu namažemo plast slane mlečne karamele in posujemo nasekljane pražene arašide.

Nato se lotimo priprave karamelne kreme. V posodi zmešamo mascarpone in slano mlečno karamelo. V drugi posodi posebej stepemo sladko smetano do rahlih vrhov. Smetano nato vmešamo v karamelno zmes – pomagamo si z lopatko in z ročnim mikserjem, da dobimo enotno zmes.

Karamelna tortica z arašidi

Na koncu v kremo vmešamo želatino fix (te želatine ni treba nič namočiti, jo le na hitro vmešamo v kremo in nato kremo takoj predenemo v obroč s tortico).

Karamelna tortica z arašidi

Torto damo v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje pa čez noč.

Torto nato le še dekoriramo po želji. Za karamelni preliv karamelo malo segrejemo, jo nadevamo v dresirno vrečko in naredimo karamelne kapljice (preliv). Z okusi se odlično ujema tudi mlečna čokolada – lahko je le nasekljamo in posujemo po torti, lahko pa jo stopimo skupaj z malo olja in prav tako naredimo preliv. Pustite domišljiji prosto pot, verjamem, da vam bodo brbončice hvaležne. 🙂

Karamelna tortica z arašidi je nared.

Veliko užitkov v pripravi in slastno sladkanje z božansko karamelno tortico.

Karamelna tortica z arašidi

Karamelna tortica z arašidi

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor