Karamelna tortica z arašidi
Slastna kombinacija karamele, arašidov in čokolade – vse to je karamelna tortica z arašidi, ki spominja na slavno ”snickers” kombinacijo okusov. Tortica je sestavljena iz preprostega kakavovega biskvita, praženih arašidov, dodatne plasti karamele in slastne mascarpone karamelne kreme. Dekorirate jo lahko po želji – sama sem uporabila karamelo, arašide in beljakove poljubčke (meringe). Preprosta in hitro pripravljena tortica bo navdušila vse ljubitelje karamele. Preverite recept v nadaljevanju.
Karamelna tortica z arašidi – pripomočki:
- tortni obod (nastavljiv ali fiksen – 17 do 19 cm) – za druge mere oboda prilagodite količine v receptu
- acetatna folija (ni obvezna)
- peki papir
- električni mešalnik ali kuhinjski robot
Karamelna tortica z arašidi – sestavine:
Za torto premera 17 do 19 cm.
Kakavov biskvit:
- 3 jajca
- 80 g sladkorja
- 90 g moke
- 10 g kakava
- 4 g pecilnega praška
Karamelna krema:
- 120 g mascarpone sira
- 150 g slane mlečne karamele
- 250 g stepene sladke smetane
- 5 g želatine fix
Ostalo:
- nekaj žlic mleka za osočenje biskvita
- dodatna karamela za preliv
- praženi arašidi (30 g ali po želji)
- dekoracija po želji, npr. beljakovi poljubčki, koščki (mlečne) čokolade ipd.
Karamelna tortica z arašidi – postopek:
Najprej pripravimo biskvit. Jajca in sladkor stepamo, da narastejo v puhasto in bledo maso. V drugi posodi zmešamo moko, kakav in pecilni prašek ter vse skupaj postopoma presejemo in z lopatko vmešamo v jajčno zmes. Biskvit pečemo na 180 °C cca. 15 minut – pravilno pečenost preverimo z zobotrebcem – zapičimo ga v biskvit in če ta ni moker, je biskvit pečen.
Ko je biskvit pečen in ohlajen, mu po potrebi odrežemo vrh, da dobimo raven biskvit. (Ostanek biskvita lahko uporabimo v cakepopsih, sladicah v kozarcu ali kot dodatek k dekoraciji torte.) Okoli biskvita damo acetatno folijo ali obroč in peki papir. Biskvit osočimo z nekaj žlicami mleka. Po biskvitu namažemo plast slane mlečne karamele in posujemo nasekljane pražene arašide.
Nato se lotimo priprave karamelne kreme. V posodi zmešamo mascarpone in slano mlečno karamelo. V drugi posodi posebej stepemo sladko smetano do rahlih vrhov. Smetano nato vmešamo v karamelno zmes – pomagamo si z lopatko in z ročnim mikserjem, da dobimo enotno zmes.
Na koncu v kremo vmešamo želatino fix (te želatine ni treba nič namočiti, jo le na hitro vmešamo v kremo in nato kremo takoj predenemo v obroč s tortico).
Torto damo v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje pa čez noč.
Torto nato le še dekoriramo po želji. Za karamelni preliv karamelo malo segrejemo, jo nadevamo v dresirno vrečko in naredimo karamelne kapljice (preliv). Z okusi se odlično ujema tudi mlečna čokolada – lahko je le nasekljamo in posujemo po torti, lahko pa jo stopimo skupaj z malo olja in prav tako naredimo preliv. Pustite domišljiji prosto pot, verjamem, da vam bodo brbončice hvaležne. 🙂
Karamelna tortica z arašidi je nared.
Veliko užitkov v pripravi in slastno sladkanje z božansko karamelno tortico.