Mandljeve kroglice s spirulino
Print Friendly, PDF & Email

Mandljeve kroglice s spirulino pripravimo hitro in enostavno iz le 6 sestavin. Sladkobo jim dajejo odlični datlji. Sama rada sladicam dodam cimet, ki poleg dobrega okusa poskrbi tudi za lažjo prebavo sladkorjev. Tokrat sem izbrala mandlje, ki se mi zdijo nežnega okusa, lahko pa jih zamenjamo z drugimi oreščki.

Te mandljeve kroglice vsebujejo tudi morsko algo, spirulino, ki velja za superživilo. Je temno turkizne barve in tako obarva tudi hrano, ki ji je dodana. Kroglice so zato v notranjosti temno zelene barve, povaljane pa so v kakavu, ki deluje grenko, a nas takoj zatem že preplavi sladek okus, ki se skriva v kroglici.

Kroglice lahko pripravimo vnaprej in jih do nekaj dni hranimo v hladilniku. Pri pripravi nam lahko pomagajo tudi otroci, res pa je, da je masa nekoliko lepljiva, a po želji lahko dodamo malo več mandljev, kot je napisano v receptu. Mandljeve kroglice s spirulino niso samo za sladkanje, lahko jih vzamemo tudi s seboj in jih imamo za malico. Če bodo nekaj časa na sobni temperaturi, se bodo zmehčale, a bodo še vedno enako okusne.

mandljeve kroglice s spirulino

Pripomočki za mandljeve kroglice s spirulino:

  • palični mešalnik

Sestavine za mandljeve kroglice s spirulino

Za približno 15 kroglic:

  • 50 g mletih mandljev
  • 80 g izkoščičenih datljev
  • 55 g kokosove smetane za stepanje (sama sem uporabila Soyatoo!)
  • 1 noževa konica cimeta
  • 1 žlička spiruline v prahu
  • 20 g ali manj grenkega kakava

Postopek za mandljeve kroglice s spirulino:

Te kroglice pripravimo tako, da v manjšo posodico ali skodelo damo 80 g datljev in 55 g kokosove smetane.

Mandljeve kroglice s spirulino

S paličnim mešalnikom obe sestavini spasiramo, tako da dobimo sladko rjavkasto kremo.

Mandljeve kroglice s spirulino

V posodo stresemo 50 g mletih mandljev in jo postavimo na štedilnik. Na srednje visoki temperaturi popražimo mandlje, da postanejo okusnejši. Pazimo, da se nam ne zažgejo, zato večkrat premešamo. Ko zadišijo, posodo odstavimo in rahlo ohladimo mandlje. Hitreje in enostavneje je, če jih presujemo v drugo posodo, saj je tista, v kateri smo jih pražili, še vroča in se lahko vseeno zažgejo.

Ta korak sicer lahko tudi izpustimo.

Mandljeve kroglice s spirulino

Mandlje nato dodamo k datljem in smetani, dodamo pa tudi noževo konico cimeta in žličko spiruline v prahu.

Mandljeve kroglice s spirulino

Vse sestavine premešamo z žlico. Dobili bomo gosto temno zeleno maso.

Mandljeve kroglice s spirulino

V globok krožnik ali skledico vsujemo 20 g kakava v prahu, v katerem bomo povaljali kroglice. Iz mase oblikujemo kroglice. Masa je nekoliko lepljiva, zato gre lažje, če roke zmočimo z vodo. V pomoč nam bo tudi žlička. Ko oblikujemo posamezno kroglico, jo položimo na kakav in rahlo povaljamo, lahko pa tudi malo premaknemo krožnik, da se kroglica zakotali.

Mandljeve kroglice s spirulino

Kroglice položimo na krožnik in ga damo na hladno, da se nekoliko strdijo, nič pa ni narobe, če so mehke. Hranimo jih do nekaj dni.

Dober tek!

Mandljeve kroglice s spirulino

Podobne, a vseeno drugačne pa so presne čokoladno-mandljeve kroglice. Poskusite tudi te. 😉

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor