Kakavovi kolački
Kakavovi kolački so enostavna sladica, katera vedno uspe. Pri polnilu in okrasitvi lahko pustimo domišljiji prosto pot in naredimo kremo po svojem okusu. K enostavnemu biskvitu se pač poda enostavna krema, tako sem jaz naredila čokoladno kremo, sestavljeno le iz dveh sestavin. Kadar vam zadiši nekaj sladkega, pripravite Kakavove kolačke. Ne bo vam žal!
Kakavovi kolački – pripomočki
- tehtnica
- velika jedilna žlica
- posoda za mešanje
- mešalnik
- kozica
- “luknjač” za mafine (ročaj od kuhalnice)
- pekač za mafine – 12 kosov
- papirnate košarice za peko
- pečica
Kakavovi kolački – sestavine
za biskvit – 12 kosov
- 100 g sladkorja
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
- 2 veliki jedilni žlici ruma
- 2 jajci
- 1,5 dcl mleka
- 0,5 dcl olja
- 250 g bele mehke moke
- 1 zavojček pecilnega praška
- 25 g kakava v prahu
- ščepec soli
za polnilo
- 200 g sladke smetane za stepanje
- 200 g temne čokolade za peko
Kakavovi kolački – postopek
Da se bo krema za polnilo med časom priprave in peke kolačkov ohladila, jo pripravimo čisto na začetku. Najprej segrejemo smetano in vanjo nalomimo čokolado ter počasi mešamo toliko časa, da se čokolada stopi.
Ko dobimo gladko maso, postavimo posodo na hladno.
Za pripravo biskvita (kolačkov) penasto zmešamo rumenjake, sladkor, vanilijev sladkor, rum, mleko in olje.
V drugi posodi zmešamo ostale sestavine: moko, kakav, pecilni prašek in sol.
V jajčno maso počasi vmešamo suhe sestavine (moko, kakav, …), dobimo lepljivo maso.
Iz beljakov naredimo sneg in ga narahlo vmešamo v maso.
Z maso napolnimo (malo čez polovico) pekač za mafine, katerega smo obložili s papirnatimi košaricami za peko.
Kolačke spečemo v že vnaprej ogreti pečici na 180 stopinj Celzija. Pečemo približno 20 minut.
Pečene kolačke postavimo na hladno in jih pustimo, da se ohladijo. Med tem časom z mešalnikom zmešamo kremo za polnilo. Mešamo toliko časa, da dobimo kremo gladke teksture (ne mešamo predolgo). V ohlajene kolačke naredimo luknje (do polovice) in pazimo, da jih ne preluknjamo. V kolikor nimamo pripomočka za luknjanje, si lahko pomagamo z ročajem od kuhalnice.
Luknje v kolačkih napolnimo s polnilom – kremo.
Po želji jih še okrasimo …
… in sladkanje se lahko prične!