Jogurtovo pecivo s cvetovi bezga
Cvetovi bezga, ki jih dodamo v jogurtovo pecivo le-tega obogatijo s svojo aromo in okusom. Priprava pa je hitra in enostavna. V sezoni uporabimo sveže cvetove, izven nje pa kar posušene in si tako tudi v drugih letnih časih lahko pričaramo okus jogurtovega peciva s cvetovi bezga. Pecivo je hitro pečeno in nam polepša čas ob kavici ali čaju.
Bezgovo cvetje je dar narave in vsebuje mnoge, za nas koristne snovi; eterična olja, glikozide, flavonoide in tanine. Flavonoidi imajo antibiotičen in diuretičen učinek, krepi naše telo, da je bolj odporno proti boleznim, uživamo jih lahko v slastnem pecivu ali v čaju iz bezgovih cvetov.
Jogurtovo pecivo s cvetovi bezga – pripomočki
- električni mikser
- pekač velikosti 22 x 35 cm
Jogurtovo pecivo s cvetovi bezga – sestavine
- 180 g jogurta 1,4%m.m.
- 2 jajci
- 1/2 jogurtovega kozarčka sladkorja
- 1/2 jogurtovega kozarčka olja ( sončnično, repično, olivno…)
- 1/2 jogurtovega kozarčka pšenične bele moke tip 500
- 1 pecilni prašek
- 4 žlice svežih očiščenih ali posušenih bezgovih cvetov
In še
- 1 žlica olja (za premaz pekača)
Jogurtovo pecivo s cvetovi bezga – postopek priprave
Najprej naberemo bezgove cvetove v čistem okolju v času bujnega cvetenja, najmanj dva dni po dežju, pri nabiranju moramo biti previdni, da ne otresemo preveč cvetnega prahu, ki da največ prijetne arome.
Cvetovom odstranimo debelejše peclje in jih pregledamo, da ni med cvetovi bezga kaka žuželka, tako pregledani so pripravljeni, da jih bomo zamešali v jogurtovo pecivo. Suhe cvetove bezga, ki so že pripravljeni in očiščeni, pa samo umešamo v jogurtno testo.
V skledo damo jogurt, jajci, sladkor, olje, moko, pecilni prašek in v mešalniku ali ročno enakomerno zmešamo, da testo za biskvitno pecivo postane gladko in se prične peniti.
Sedaj dodamo pripravljene bezgove cvetove in jih umešamo v jogurtno testo, pekač premažemo z oljem in vanj preložimo testo z bezgovim cvetjem, cvetke razporedimo po vsem pekaču.
Pekač potisnemo v ogreto ventilatorsko pečico na 180 °C, ter jogurtovo pecivo pečemo 30 minut. Pecivo ohladimo in narežemo na poljubno velike kose.
Premalokrat v prehrani uporabimo divjo hrano nabrano v našem okolju. Lučka Glaser
Bezgovo cvetje pa lahko uporabimo tudi še v različnih napitkih in slaščicah, poglejte recepte:
- Pijača iz bezgovega cvetja (šabesa).
- Odličen bezgov sirup.
- Hugo, osvežilna pijača za odrasle.
- Bezgovo cvrtje.
- Super omleta z bezgom.
Iz bezgovih jagod lahko pripravimo: