Jagodno ananasova torta brez peke
Print Friendly, PDF & Email

Omamno dobra jagodno ananasova torta je narejena iz treh slojev in, ko se ti okusi povežejo skupaj, lahko rečem le še:”Mmmm!”

Torta je brez peke, njena spodnja plast je presna in je narejena iz datljev in kakava ter mandljev. Srednja plast je jagodna in seveda zgornja iz ananasa. Jagodno ananasova torta ne vsebuje nič sladkorja, tako da lahko v njen uživajo tudi tisti, ki sladkorja ne želijo ali smejo uživati. Torta je tudi brez glutena in brez mlečnih izdelkov.

Jagodno ananasova torta brez peke

Pripomočki jagodno ananasovo torto

  • palični mešalnik s posodo za sekljanje
  • pekač s snemljivim obodom premera 22 cm
  • blender

Sestavine jagodno ananasovo torto

Spodnja plast (dno):

  • 150 g datljev
  • 150 g mandljev
  • 30 g rožičeve moke
  • 10 g pravega kakava v prahu
  • 100 ml vode

Jagodna plast:

  • 300 g jagod (sveže ali zamrznjene – te pred tem odtalimo)
  • 190 ml rastlinskega napitka (če boste delali brez glutena uporabite rižev ali sojin napitek)
  • 1/2 žličke vanilje v prahu
  • 50 g koruznega škroba

Ananasova plast:

  • 300 g ananasa
  • 140 ml rastlinskega napitka
  • 40 g koruznega škroba

Priprava jagodno ananasove torte brez peke

Datlje čez noč namočim v 100 ml vode (ali vsaj za 2 – 3 ure).

Pripravim si pekač, priporočam takšnega s snemljivim obodom. Spodaj sem dala še podlogo za torte in čez peki papir.

Naslednji dan oz. čez par ur, datlje skupaj z vodo in ostalimi sestavinami za dno zmeljem skupaj. Nato z žlico maso razporedim po dnu pekača. Žlico pri tem nekoliko zmočim, da z njo lažje in lepše porazdelim maso po dnu pekača. Pekač z dnom dam v hladilnik in se lotim srednje plati.

Jagodno ananasova torta brez peke

Jagode, rastlinski napitek, vaniljo v prahu in koruzni škrob odmerim v posodo blenderja in vse sestavine enostavno zmiksam.

Jagodno ananasova torta brez peke

Maso prelijem v posodo in počakam, da zavre. Na manjši temperaturi ves čas mešam 3 – 4 minute. Maso prelijem čez tortno dno in jo s pomočjo žlice pogladim po porazdelim po pekaču. Pekač s torto postavim nazaj v hladilnik, da se masa strdi (vsaj za 15 minut).

Jagodno ananasova torta brez peke

Medtem se lotim zgornje plasti. Za zgornjo plast torte sem uporabila svež ananas. Lahko uporabite tudi vloženega v kompotu, a ta običajno vsebuje sladkor. Ananas olupim in koščke dam v posodico blenderja, dodam še rastlinski napitek ter koruzni škrob. Vse skupaj zmiksam.

Jagodno ananasova torta brez peke

Tudi ananasovo maso prelijem v posodo in počakam, da zavre. Na manjši temperaturi ves čas mešam 3 – 4 minute. Torto vzamem iz hladilnika in na njo zlijem ananasovo maso, ki jo z žlico pogladim ter porazdelim. Torto postavim nazaj v hladilnik za (vsaj) pol ure.

Po tem času že lahko odstranim obod pekača in dno, pri tem pa ravnam previdno in počasi in torto prestavim na servirni krožnik.

Jagodno ananasova torta brez peke

Torto okrasim s sadjem. Omamno dobra jagodno ananasova torta je pripravljena.

Jagodno ananasova torta brez pekeUživajte v okusih.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor