Jagodno ananasova torta brez peke
Omamno dobra jagodno ananasova torta je narejena iz treh slojev in, ko se ti okusi povežejo skupaj, lahko rečem le še:”Mmmm!”
Torta je brez peke, njena spodnja plast je presna in je narejena iz datljev in kakava ter mandljev. Srednja plast je jagodna in seveda zgornja iz ananasa. Jagodno ananasova torta ne vsebuje nič sladkorja, tako da lahko v njen uživajo tudi tisti, ki sladkorja ne želijo ali smejo uživati. Torta je tudi brez glutena in brez mlečnih izdelkov.
Pripomočki jagodno ananasovo torto
- palični mešalnik s posodo za sekljanje
- pekač s snemljivim obodom premera 22 cm
- blender
Sestavine jagodno ananasovo torto
Spodnja plast (dno):
- 150 g datljev
- 150 g mandljev
- 30 g rožičeve moke
- 10 g pravega kakava v prahu
- 100 ml vode
Jagodna plast:
- 300 g jagod (sveže ali zamrznjene – te pred tem odtalimo)
- 190 ml rastlinskega napitka (če boste delali brez glutena uporabite rižev ali sojin napitek)
- 1/2 žličke vanilje v prahu
- 50 g koruznega škroba
Ananasova plast:
- 300 g ananasa
- 140 ml rastlinskega napitka
- 40 g koruznega škroba
Priprava jagodno ananasove torte brez peke
Datlje čez noč namočim v 100 ml vode (ali vsaj za 2 – 3 ure).
Pripravim si pekač, priporočam takšnega s snemljivim obodom. Spodaj sem dala še podlogo za torte in čez peki papir.
Naslednji dan oz. čez par ur, datlje skupaj z vodo in ostalimi sestavinami za dno zmeljem skupaj. Nato z žlico maso razporedim po dnu pekača. Žlico pri tem nekoliko zmočim, da z njo lažje in lepše porazdelim maso po dnu pekača. Pekač z dnom dam v hladilnik in se lotim srednje plati.
Jagode, rastlinski napitek, vaniljo v prahu in koruzni škrob odmerim v posodo blenderja in vse sestavine enostavno zmiksam.
Maso prelijem v posodo in počakam, da zavre. Na manjši temperaturi ves čas mešam 3 – 4 minute. Maso prelijem čez tortno dno in jo s pomočjo žlice pogladim po porazdelim po pekaču. Pekač s torto postavim nazaj v hladilnik, da se masa strdi (vsaj za 15 minut).
Medtem se lotim zgornje plasti. Za zgornjo plast torte sem uporabila svež ananas. Lahko uporabite tudi vloženega v kompotu, a ta običajno vsebuje sladkor. Ananas olupim in koščke dam v posodico blenderja, dodam še rastlinski napitek ter koruzni škrob. Vse skupaj zmiksam.
Tudi ananasovo maso prelijem v posodo in počakam, da zavre. Na manjši temperaturi ves čas mešam 3 – 4 minute. Torto vzamem iz hladilnika in na njo zlijem ananasovo maso, ki jo z žlico pogladim ter porazdelim. Torto postavim nazaj v hladilnik za (vsaj) pol ure.
Po tem času že lahko odstranim obod pekača in dno, pri tem pa ravnam previdno in počasi in torto prestavim na servirni krožnik.
Torto okrasim s sadjem. Omamno dobra jagodno ananasova torta je pripravljena.