Jagodna prepletenka z vanilijevo kremo in bananami
Jagodna prepletenka je atraktivna, hitro narejena sladica, za katero ne potrebujemo dosti kuharskega znanja. Kljub temu pa požeje nemalo pohval in najlepše besede za ušesa kuharja/ice “še en kos, prosim”!
Pripomočki za jagodno prepletenko z vanilijevo kremo in bananami:
- papir za peko
- pečica
- pekovski čopič
Sestavine za jagodno prepletenko z vanilijevo kremo in bananami:
Za 4 osebe:
- 1 zavoj listnatega testa v rolici (275 g)
- 2 žlici mascarpone
- 2 žlici sladkorja (30 g)
- 2 žlici jagodne marmelade
- 200 g jagod
- 1 banana
- vanilin aroma
- 1 žlica sladkorja v prahu
Premaz:
- 1 jajčni beljak
- 2 žlici mleka
Postopek za jagodno prepletenko z vanilijevo kremo in bananami:
Pripravimo si vse sestavine na sobno temperaturo. Banana naj bo dobro zrela, saj bo tako imela največ okusa in sladkobe.
Mascarpone siru dodamo sladkor ter vanilin aromo. Olupimo banano in očistimo jagode.
Banano in jagode narežemo na tanke kolute. Mascarpone s sladkorjem in vanilin aromo dobro zmešamo, da dobimo enotno zmes. Pripravimo še listnato testo in jagodno marmelado.
Sedaj testo iz obeh strani narežemo na trakove debeline približno 2 cm. Režemo na vsaki strani 1/4 testa. Polovica testa ostane na sredini nenarezana. Sedaj na sredino najprej namažemo vanilijevo mascarpone kremo, na njo pa nadevamo rezine banan ter jagod.
Ko so vse jagode in banane razporejene po kremi, po vrhu čisto na tanko polijemo malo jagodne marmelade.
Sedaj začnemo z zapiranjem jagodne prepletenke z vanilijevo kremo in bananami tako, da križno prepletamo trakove testa, ki smo jih prej narezali.
To naredimo postopno iz obeh strani. Na zadnje prepletenko zapremo s srednjima trakovoma.
Za premaz uporabimo jajčni beljak, ki ga dobro razžvrkljamo in mu dodamo 2 žlici mleka.
Pečemo v naprej ogreti klasični pečici 25 do 30 min na 180 °C. Prepletenko po pečenju ohladimo na sobno temperaturo, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.