Jagodna pita s kremo
Print Friendly, PDF & Email

Jagodna pita s kremo je zimzelena sladica, ki jo pripravimo spomladi, ko na policah v trgovinah najdemo jagode. Spodnji recept je malce drugačen, saj krema ne vsebuje jajc in mleka, prav tako tudi testo ne. Poskusite narediti jagodno pito po spodnjem receptu in prepričali se boste, da tudi takole je lahko sladica odlična!

Jagodna pita s kremo (11)Pripomočki za pripravo jagodne pite s kremo:

  • posoda za kuhanje kreme
  • pekač za pite (premer 22 cm)
  • valjar
  • nož
  • metlica za mešanje
  • papir za peko
  • vilica

Sestavine za pripravo jagodne pite s kremo

Za testo:

  • 500 g gladke moke
  • 50 ml sojinega mleka
  • 100 ml olja
  • 3 žlice rjavega sladkorja
  • 1 limona
  • ščepec soli
  • približno 200 g suhega fižola ali riža (za obtežitev testa)

Za kremo:

  • 400 ml sojinega mleka
  • 60 g rjavega sladkorja
  • 25 g moke
  • lupina limone
  • ščepec agar agar

Postopek priprave jagodne pite s kremo:

Najprej naj vam povem, da se sama uporabila brezglutensko moko, ki se obnaša malce drugače kot navadna moka. Spodaj bom napisala kaj morate narediti, če boste uporabili navadno belo moko.

V posodo damo moko.

Jagodna pita s kremo (14)

Dodamo olje, naribano lupino limone, ščepec soli in pričnemo z mešanjem.

jagodna-pita-s-kremo

Počasi bomo dodali sojino mleko.

Jagodna pita s kremo (18)

Nadaljujemo z mešanjem, dokler ne dobimo mehkega testa v obliki kepe. Moje testo je izgledalo takole, ker sem uporabila brezglutensko moko.

Jagodna pita s kremo (19)

Kepo pustimo počivati 30 minut. Nato jo, na pomokani površini razvaljamo na 1 cm debelo testo. V pekač postavimo papir za peko in vanj zložimo testo. V kolikor želite uporabiti brezglutensko moko pa testo stresemo v pekač in ga z rokami potiskamo, dokler ne dobimo takšno obliko, kot na spodnji sliki.

Jagodna pita s kremo (20)

S pomočjo vilice naredimo luknjice v testo. To pa zato, da se nam ne bi testo med peko dvignilo in da lahko diha. Na testo položimo suh fižol. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180° C približno 20 – 25 minut.

jagodna-pita-s-kremo-1

Med pečenjem se bomo lotili priprave kreme za jagodno pito. V posodo zmešamo moko in sladkor ter popražimo na zmernem ognju.

Jagodna pita s kremo (24)

Počasi vlivamo sojino mleko in neprestano mešamo.

Jagodna pita s kremo (26)

Dodamo lupinice limone in še vedno z metlico mešamo, da se nam ne bi krema zažgala.

Jagodna pita s kremo (27)

Dodamo ščepec agar agar. Le-ta je naravna želatina.

Jagodna pita s kremo (28)

Še naprej mešamo dokler se krema ne zgosti, nikakor pa ne sme zavreti, ker bo drugače izgubila svojo svileno teksturo.

Jagodna pita s kremo (3)

Krema za jagodno pito je sedaj pripravljena. Odstavimo jo iz ognja in vlijemo v posodo in ven potegnemo lupino limone. Pustimo 15 minut, da se ohladi.

Jagodna pita s kremo (4)

Testo za jagodno pito bo tudi sedaj pečeno. Vzamemo ga iz pečice in pustimo nekaj minut, da se ohladi.

Jagodna pita s kremo (5)

Medtem bomo pripravili jagode. Očistili jih bomo in zrezali na 4 kose. V kolikor imamo manjše jagode jih lahko zrežemo tudi samo na pol.

Jagodna pita s kremo (6)

Na pito bomo namazali kremo, ki smo jo pripravili.

Jagodna pita s kremo (8)

Začeli bomo s polaganjem jagod, kot je prikazano na spodnji sliki.

Jagodna pita s kremo (9)

Nadaljevali bomo dokler ne pokrijemo cele jagodne pite s kremo.

Jagodna pita s kremo (10)

Tako, jagodna pita s kremo je pripravljena, preostane nam samo, da jo zrežemo na kose in se prepustimo sladkanju 🙂

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Sandran

Naj se na kratko predstavim ... Moje ime je Sandra in sem Primorka :) Že, kot otrok sem rada mami pomagala v kuhinji, no takrat je to bilo le packanje, ampak kljub temu, sem v tem uživala. Z mamo sva imeli majhno kuhinjo in seveda velikokrat ni bilo prostora, da bi pripravili kaj posebnega. Zato sem si vedno govorila "ko bom velika, bom imela veliko kuhinjo" in željo sem si tudi izpolnila. Ne morem zdaj reči, da imam zelo veliko kuhinjo, vendar imam veliko prostora za moj hobby. Uživam v pripravi hrane, prebiranju receptov, pripravi menijev itd. Najbolj pa uživam, ko družinski člani ali prijatelji pohvalijo jed in s tem je ves trud poplačan :) Želim vam veliko užitkov ob prebiranju svojih receptov!

Dodaj odgovor