Jagodna pita s kremo
Jagodna pita s kremo je zimzelena sladica, ki jo pripravimo spomladi, ko na policah v trgovinah najdemo jagode. Spodnji recept je malce drugačen, saj krema ne vsebuje jajc in mleka, prav tako tudi testo ne. Poskusite narediti jagodno pito po spodnjem receptu in prepričali se boste, da tudi takole je lahko sladica odlična!
Pripomočki za pripravo jagodne pite s kremo:
- posoda za kuhanje kreme
- pekač za pite (premer 22 cm)
- valjar
- nož
- metlica za mešanje
- papir za peko
- vilica
Sestavine za pripravo jagodne pite s kremo
Za testo:
- 500 g gladke moke
- 50 ml sojinega mleka
- 100 ml olja
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 1 limona
- ščepec soli
- približno 200 g suhega fižola ali riža (za obtežitev testa)
Za kremo:
- 400 ml sojinega mleka
- 60 g rjavega sladkorja
- 25 g moke
- lupina limone
- ščepec agar agar
Postopek priprave jagodne pite s kremo:
Najprej naj vam povem, da se sama uporabila brezglutensko moko, ki se obnaša malce drugače kot navadna moka. Spodaj bom napisala kaj morate narediti, če boste uporabili navadno belo moko.
V posodo damo moko.
Dodamo olje, naribano lupino limone, ščepec soli in pričnemo z mešanjem.
Počasi bomo dodali sojino mleko.
Nadaljujemo z mešanjem, dokler ne dobimo mehkega testa v obliki kepe. Moje testo je izgledalo takole, ker sem uporabila brezglutensko moko.
Kepo pustimo počivati 30 minut. Nato jo, na pomokani površini razvaljamo na 1 cm debelo testo. V pekač postavimo papir za peko in vanj zložimo testo. V kolikor želite uporabiti brezglutensko moko pa testo stresemo v pekač in ga z rokami potiskamo, dokler ne dobimo takšno obliko, kot na spodnji sliki.
S pomočjo vilice naredimo luknjice v testo. To pa zato, da se nam ne bi testo med peko dvignilo in da lahko diha. Na testo položimo suh fižol. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180° C približno 20 – 25 minut.
Med pečenjem se bomo lotili priprave kreme za jagodno pito. V posodo zmešamo moko in sladkor ter popražimo na zmernem ognju.
Počasi vlivamo sojino mleko in neprestano mešamo.
Dodamo lupinice limone in še vedno z metlico mešamo, da se nam ne bi krema zažgala.
Dodamo ščepec agar agar. Le-ta je naravna želatina.
Še naprej mešamo dokler se krema ne zgosti, nikakor pa ne sme zavreti, ker bo drugače izgubila svojo svileno teksturo.
Krema za jagodno pito je sedaj pripravljena. Odstavimo jo iz ognja in vlijemo v posodo in ven potegnemo lupino limone. Pustimo 15 minut, da se ohladi.
Testo za jagodno pito bo tudi sedaj pečeno. Vzamemo ga iz pečice in pustimo nekaj minut, da se ohladi.
Medtem bomo pripravili jagode. Očistili jih bomo in zrezali na 4 kose. V kolikor imamo manjše jagode jih lahko zrežemo tudi samo na pol.
Na pito bomo namazali kremo, ki smo jo pripravili.
Začeli bomo s polaganjem jagod, kot je prikazano na spodnji sliki.
Nadaljevali bomo dokler ne pokrijemo cele jagodne pite s kremo.
Tako, jagodna pita s kremo je pripravljena, preostane nam samo, da jo zrežemo na kose in se prepustimo sladkanju 🙂
Dober tek!