Enostaven biskvit s slivami
Print Friendly, PDF & Email

Slive, ki so termično obdelane so še slajše in bolj aromatične. Tudi zato zelo rada pečem sladice s slivami. Ena takšnih je tudi biskvit s slivami, ki je enostavno in hitro pripravljen. Spodaj so sočne, dišeče sladko-kisle slive, na vrhu biskvit. Biskvit s slivami še posebej tekne, ko je še malo mlačen, a tudi naslednji dan ni nič slabši. Poskusite.

Pripomočki za biskvit s slivami

  • električni mešalnik
  • posoda za pripravo mase
  • pekač velikosti 15×30 cm (lahko tudi malo večji)
  • nožek
  • kuhinjska tehtnica
  • manjša skodelica oz. posodica
  • žlica
  • kozica
  • štedilnik
  • pečica

Sestavine za biskvit s slivami

Za podlogo iz sliv:

  • 450 g razkoščičenih sliv
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
  • 1/2 čajne žličke mletega cimeta
  • 3 žlice sladkorja

Za biskvit:

  • 3 cela jajca
  • 2-3 žlice sladkorja
  • 180 g masla
  • 250 g gladke bele moke tip 500
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška

In še:

  • malo masla za mazanje pekača
  • mleti sladkor za posip (po želji)

Priprava biskvita s slivami

Najprej priklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacijska pečica).

Medtem, ko se pečica segreva, razkoščičimo slive.

Slive naložimo v pekač, ki smo ga pred tem po dnu in robovih namazali z maslom, prekrijejo naj celo dno. V primeru, da boste uporabili malo večji pekač (recimo 20*30 cm), uporabite nekaj sliv več.

V manjši posodici skupaj zmešamo sladkor, vaniljev sladkor in mleti cimet. Z mešanico posujemo slive v pekaču.

Slive potisnemo v pečico, ki se je medtem že segrela in jih pečemo približno 10-12 minut. Le toliko, da spustijo nekaj soka in začnejo rahlo spreminjati barvo.

V tem času pripravimo maso za biskvit. V kozico odmerimo maslo in ga na štedilniku stopimo.
Nato v posodo ubijemo jajca in jim dodamo sladkor. Oboje penasto vmešamo tako, da zmes naraste in dobimo res penasto, že nekoliko kremno teksturo (pri najvišji hitrosti miksamo 1-2 minuti). Pripravimo si moko kateri primešamo pecilni  prašek in maslo, ki smo ga že stopili.

Oboje bomo počasi, med mešanjem izmenično dodajali penasto vmešanim jajcem s sladkorjem.

Vse skupaj vmešamo v maso za biskvit, ki bo nekoliko bolj gosta.

Slive sedaj vzamemo iz pečice in čez njih enakomerno razporedimo maso za biskvit (pomagamo si z žlico ali silikonsko lopatko). A pazljivo, pekač je vroč.

Pekač vrnemo nazaj v pečico in vse skupaj pečemo cca. 30 minut (peko prilagodite moči svoje pečice, pecite toliko časa, da bo vrh biskvita lepo zlato rumeno zapečen).

Biskvit s slivami pustimo, da se nekoliko ohladi, nato pa ga razrežemo na poljubne kose in postrežemo.

Če boste postregli še malo toplega (mlačnega), pa tudi sicer, se zraven zelo lepo poda malo vaniljevega sladoleda. A tudi brez je pecivo prav odlično, saj sočne slive lepo popestrijo biskvit.

Prijetno sladkanje!

Ljubitelje sladic s slivami vabim, da poskusijo tudi:

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor