Čokoladno sadna torta
Print Friendly, PDF & Email

Si želite odlično čokoladno sadno torto, sestavljeno iz nežnega, sočnega biskvita, prepojeno s sadjem ter čokoladno mlečno kremo, vse skupaj pa odeto v plast sladke smetane? Presenetite svoje domače z odlično in zelo okusno sladico. Čokoladno sadna torta je odličnega sladko kislega okusa. Po tem receptu bomo pripravili 12 kosov odlične in zelo osvežilne čokoladno sadne torte.

Pripomočki za čokoladno sadno torto:

  • okrogli pekač za torto s podstavkom premera 26 cm
  • palični mešalnik
  • električni mešalnik

Sestavine za čokoladno sadno torto

Za biskvit:

  •  4 jajca
  • 180 g sladkorja
  • 3 vrečke vaniljevega sladkorja
  • 200 g bele gladke moke tip 500
  • 1 pecilni prašek
  • ščepec soli
  • 70 ml tople vode
  • 70 ml sončničnega olja

Za čokoladno kremo:

  • 1 l mleka
  • 6 jajc
  • 2 čokoladna pudinga
  • 1 velika zvrhana žlica bele gladke moke tip-500
  • 1 velika zvrhana žlica škroba (npr. Gustin)
  • 8  zvrhanih žlic sladkorja

Sadna polivka za testo:

  • 700 g zamrznjenega sadja po lastni izbiri( ananas, robide, maline, borovnice, gozdni sadeži)
  • 1 žlica limoninega soka
  • 2 vrečki vanilijevega sladkorja
  • 3 velike jušne žlice sladkorja

Za dekoracijo:

  • 5 dl smetane za stepanje
  • 1 žlica sladkorja
  • 25 g čokoladnih drobtinic ali naribane čokolade za posip

Kako pripravimo čokoladno sadno torto

Najprej pripravimo biskvit.  Jajca ločimo na rumenjake, ki jih samo v eno posodo in beljake, katere damo v drugo posodo.

Beljake stepemo v zelo trd sneg in pustimo ob strani.
Sedaj vzamemo posodo z rumenjaki in jih z električnim mešalnikom dobro stepemo. Rumenjakom dodamo odtehtan sladkor in vaniljev sladkor te stepamo z mikserjem vsaj 10 minut tako, da bo masa postala  svetlo rumene barve. V tako pripravljeno maso dodamo moko, kateri smo pred tem dodali in vanjo vmešali pecilni prašek.

Ponovno združimo sestavine s pomočjo električnega mešalnika in med mešanjem postopoma dodamo ščepec soli, vodo in olje. Ko so vse sestavine lepo združene, dodamo še stepene beljake katere lepo počasi s pomočjo žlice  ali mikserja na najnižji hitrosti, vmešamo v narejeno maso.

Lepo združeno maso vlijemo v model za torto, ki smo ga pred tem obložili s papirjem za peko. Tortni model postavimo v ventilacijsko pečico segreto na 170 °C in pečemo 25 do 30 minut. Po potrebi lahko prilagodite čas in temperaturo pečenja svoji pečici. Po poteku tega časa, pečeno biskvitno testo odstranimo iz pečice in ga pustimo, da se nekoliko ohladi.

Ko se testo ohladi, ga povlečemo ven iz modela skupaj s papirjem za peko in ga prerežemo na polovico.

Sedaj imamo dva dela biskvitnega testa,od katerih samo enega nazaj v tortni model, drugega pustimo ob strani in pustimo, da se ohladi.

Lotimo se kreme. V prvo posodo damo 6 rumenjakov, v drugo pa 6 beljakov. Beljake dobro stepemo v trd sneg in pustimo ob strani.

Rumenjake stepemo in vanje dodamo 2 dl mleka, 8 žlic sladkorja in dva čokoladna pudinga. Maso dobro združimo in ji dodamo eno zvrhano žlico moke in še eno zvrhano žlico škrobne mešanice (gustina). Vse skupaj dobro zmiksamo tako, da v masi ne bo morebitnih grudic.

V lonec damo 8 dl mleka, postavimo na štedilnik in počakamo, da mleko zavre.  Takoj, ko mleko zavre, zmanjšamo zemperaturo na štedilniku in vanj vlijemo dobro premešano maso iz rumenjakov in čokoladnega pudinga. Nenehno mešamo, vse dokler se masa ne zgosti.

Mešamo lahko s pomočjo metlice ali kar z električnim mešalnikom. Ko je krema dovolj gosta, je odstranimo z ognja in postavimo na hladno, da se nekoliko ohladi.

Ko se krema na pol ohladi, vzamemo stepene beljake in jih vmešamo v še toplo, a ne prevročo kremo.

Sedaj pripravimo sadno polivko.

Vzamemo lonec za kuhanje in vanj damo 700 g zamrznjenega sadja, 1 žlico limoninega soka, sladkor in vanilijev sladkor. Napolnjeni lonec postavimo na štedilnik in počakamo, da vsebina zavre.

Ko, sestavine v loncu zavrejo, kuhamo še 10 minut, nato pa odstavimo z ognja. Sedaj vzamemo palični mešalnik in tako kuhano sadje zmiksamo. V mojem primeru sem izbrala mešano sadje, v katerem je grozdje, ribez, ananas in papaja, saj sem imela pri roki to sadje. Sicer se raje odločim za gozdne sadeže.

Ponovno vzamemo tortni model, v katerem je na dnu že prva plast biskvita in ga prelijemo s približno polovico pripravljene še tople sadne polivke.

Tako namočeno testo ponovno pustimo ob strani in malo počakamo, da se sadna mešanica lepo vpije v testo.
Sedaj čez prelijemo pripravljeno čokoladno kremo in jo po razporedimo po tortnem modelu. Porabimo vso kremo.

Kremo enakomerno razporedimo po modelu in nanjo položimo drugi del biskvitnega testa, ki ga previdno in počasi polivamo s preostalim delom sadnega preliva tako, da se ta postopoma vpije v testo in ne teče na kremo. Tako pripravljeno torto v modelu postavimo v hladilnik in pustimo, da se popolnoma in dobro ohladi. Najbolje bo, da jo v hladilniku pustimo čez noč.

Dobro ohlajeno torto vzamemo iz hladilnika in odstranimo obod modela tako, da torta ostane na spodnjem delu. Sedaj vzamemo posodo in vanjo vlijemo pol litra sladke smetane. Smetano stepemo in ji med stepanjem dodamo 1 veliko žlico sladkorja. Stepeno smetano premažemo po površini torte ter z ostankom smetane s pomočjo dresirne vrečke po želji dodatno okrasimo zgornji del torte.

Čokoladno sadna torta

Torto po želji okrasimo s čokoladnimi drobtinami ali naribano čokolado. Čokoladno sadna torta je pripravljena. Torta narejena po tem receptu je trdne oblike in med rezanjem ne razpada, kljub temu pa je zelo sočna. Lahko rečem, da ena od boljših tort, ki zagotovo uspe.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor