Čokoladno – malinova torta brez pečenja
Torta bo zagotovo všeč vsem ljubiteljem čokolade in malin. Ker je ne pečemo je super za pripravo v poletnem času. S svojo svežo kremo nas bo prav lepo razvajala. Poleg tega pa maline pomagajo pri uravnavanju hormonskih neravnovesjih in nas napolnijo z energijo.
Pripomočki za čokoladno – malinovo torto brez pečenja:
- tortni pekač premera 16 cm
- peki papir
- skleda za mešanje
- električni mešalnik
- multipraktik
- majhen lonček
- manjši lonec
- dve skledi za mešanje
- lopatka za mešanje
- žlica
- palični mešalnik
- cedilo
Sestavine za čokoladno – malinovo torto brez pečenja premera 16 cm:
Za podlago:
- 120 g piškotov
- 10 g grenkega kakava
- 40 g masla
- 40 g mleka
Za kremo:
- 140 g malin (svežih ali zamrzjenih)
- 170 g grškega jogurta
- 150 g sladke smetane
- 1 želatina v prahu (lahko tudi v lističih)
Za preliv:
- 100 g sladke smetane
- 50 g temne čokolade
- kakav
Postopek priprave čokoladno – malinove torte brez pečenja:
V multipraktik damo piškote in jih dobro zmeljemo. Dodamo jim kakav in ponovno dobro zmeljemo.
V majhnem lončku na nizki temperaturi stopimo maslo in ga dodamo piškotom. Prilijemo še mleko in vse skupaj dobro premešamo.
Dno tortnega pekača obložimo z peki papirjem. Vanj stresemo dobljeno zmes in jo poravnamo.
Pekač postavimo v hladilnik in začnemo s pripravo kreme.
Maline stresemo v manjši lonec in jih počasi segrevamo, da spustijo ves svoj sok. Ko so se segrele jih s paličnim mešalnikom spasiramo, nato pa jih pustimo, da se nekoliko ohladijo.
Sedaj si pripravimo želatino.
V skledico damo 4 žlice vode in vanjo stresemo želatino v prahu. Premešamo in pustimo 10 minut, da nabrekne.
Med tem časom stepemo sladko smetano.
Ko je želatina nabreknila jo začnemo segrevati na srednji temperaturi. Ob stalnem mešanju segrevamo dokler se želatina popolnoma ne raztopi. Nato jo pustimo, da se malenkost ohladi, vendar ne preveč. Biti mora mlačna.
Želatini dodamo 2 žlici jogurta in dobro premešamo.
Preostali jogurt stresemo v skledo in mu dodamo zmes z želatino ter dobro premešamo. Prilijemo spasirane maline in z lopatko premešamo, da se vse lepo poveže.
Dobljeno zmes precedimo skozi cedilo, da se znebimo morebitnih grudic in malinovih koščic.
Zmesi dodamo stepeno sladko smetano in z lopatko dobro premešamo.
Tortno podlago vzamemo iz hladilnika in nanjo nalijemo dobljeno kremo. S tresenjem jo čim lepše poravnamo in damo v hladilnik. Pustimo, da se krema popolnoma strdi (nekaj ur).
Ko je krema strjena lahko pripravimo preliv.
Temno čokolado narežemo na manjše koščke. V lonček damo sladko smetano.
Smetano počasi segrejemo, pri tem pa ne sme zavreti. Ko se na robu lončka naredijo mehurčki, vemo, da je smetana dovolj segreta.
Prelijemo jo čez čokolado, počakamo pol minute, nato pa z lopatko za mešanje dobro premešamo.
Pustimo par minut, da se malenkost ohladi. Torto vzamemo iz hladilnika, nanjo nalijemo čokolado in s tresenjem ponovno poravnamo.
Torto damo nazaj v hladilnik dokler se čokolada popolnoma ne strdi.
Ko se čokolada strdi lahko torto postrežemo. Previdno jo vzamemo iz pekača. Z nožem gremo vse okoli torte, da se le – ta loči od pekača, nato pa lahko odpremo tortni obod.
Posujemo jo s kakavom in po želji okrasimo z nekaj malinami.
Naša čokoladno – malinova torta brez pečenja je tako pripravljena.
Prijetno sladkanje. 🙂