Čokoladni snežaki
Print Friendly, PDF & Email

Namesto kokosovih kroglic, ki so prav tako odlične, gremo v zimskih časih korak dlje in naredimo čokoladne snežake. Čokoladni snežaki bodo polepšali vaš pladenj s piškoti in pecivom, očarali bodo najmlajše pa tudi tiste malo starejše. 🙂 Poskusite!

cokoladni-snezaki-22

Čokoladni snežaki – pripomočki:

  • skleda
  • blender
  • globok krožnik
  • žlička
  • kuhalnica
  • mikrovalovna pečica
  • kuhinjske vrečke
  • skledica
  • žlica
  • nož
  • škarje

Čokoladni snežaki – sestavine:

Čokoladna masa:

  • 500 g albert, piknik ali drugih navadnih piškotov
  • 200 g mleka v prahu
  • 100 g zmehčanega masla
  • 200 g stopljene čokolade
  • cca. 2 dl mleka, ali soka
  • rum ali drug liker, po okusu ( v primeru, da jih ne bodo jedli otroci)

Okrasitev:

  • kokosova moka cca. 60 g
  • 100 g čokolade
  • čokoladne mrvice
  • žlica bele viki kreme, ali bele linolade
  • pomarančna ali mandarinina lupinica (po potrebi)
  • celi mandlji
  • plošate okrogle čokoladice (premera cca. 2 cm)
  • okrogle manjše čokoladice (premera cca. 1 cm)
  • vroča voda

Čokoladni snežaki – postopek:

V blenderju ali drugem mikserju zmeljemo piškote, lahko jih tudi naribate ali zdrobite med prsti, ali kako drugače.

cokoladni-snezaki

cokoladni-snezaki-1

Mlete piškote stresemo v skledo in jim dodamo še ostale sestavine za čokoladno maso, čokolado stopimo v mikrovalovni pečici ali nad paro, kakor vam je lažje.

cokoladni-snezaki-2

S kuhalnico vse skupaj dobro premešamo.

cokoladni-snezaki-3

Če se vam zdi, da je masa premokra, dodajte še malo piškotov, v nasprotnem primeru, pa še malo mleka ali ruma. Skledo postavimo na stran in pustimo, da masa počiva cca. 20 minut.

cokoladni-snezaki-4

Medtem pripravimo kokosovo moko in ostale sestavine za krašenje naših snežakov. Nato pričnemo z delanjem kroglic, delamo večje in manjše kroglice. Velike naj bodo približno 2,5 cm in 1,5 cm.

cokoladni-snezaki-5

Kroglice povaljamo v kokosovi moki.

cokoladni-snezaki-6

cokoladni-snezaki-7

Odlagamo jih na krožnik in jih rahlo sploščimo, da postane spodnji in zgornji del nekoliko ploščat, to nam bo kasneje v pomoč, da bodo snežaki lažje stali pokonci. V kuhinjsko vrečko napolnimo čokolado, ter v skledico nalijemo vročo vodo.

cokoladni-snezaki-8

Vrečko dobro zavežemo in jo potopimo v vročo vodo, da se čokolada stopi.

cokoladni-snezaki-9

cokoladni-snezaki-10

S škarjami ji odrežemo konico, za lažje brizganje. Nato na večjo kroglico nabrizgamo majhen kupček čokolade.

cokoladni-snezaki-11

Na čokolado postavimo manjšo kroglico.

cokoladni-snezaki-12

Na deski za rezanje, vzdolžno prerežemo mandlje, ter nato še čez pol. To bodo snežakovi gumbi, ki jih le potisnemo v snežake.

cokoladni-snezaki-13

cokoladni-snezaki-14

Vzamemo ploščate in okrogle čokoladice, okrogle z nožem prerežemo na pol.

cokoladni-snezaki-15

Na ploščate damo malo čokolade in jih postavimo čez manjšo kroglico, tako da se sprimeta skupaj.

cokoladni-snezaki-16

cokoladni-snezaki-17

Nato na ploščato čokoladico, spet denemo malo čokolade in čezenj položimo polovičko okrogle čokoladice. In tako imajo naši snežaki tudi klobuk. Pustimo jih, da se čokolada strdi. Za hitrejše strjevanje čokolade, jih lahko postavimo v hladilnik.

cokoladni-snezaki-18

Nato v kuhinjsko vrečko denemo žlico bele linolade ali viki kreme, vrečki odrežemo konico in ko se je čokolada na snežakih strdila, jim narišemo obraze. Čezenj polagamo čokoladne mrvice. Narišemo jim lahko tudi šal, po želji. Nos jim lahko narišemo, ali pa odrežemo košček pomarančne ali mandarinine lupinice in ga pritrdimo.

cokoladni-snezaki-19

cokoladni-snezaki-20

cokoladni-snezaki-21

Tako so naši čokoladni snežaki pripravljeni! 😀 Po vseh skravžljanih živčkih, pogledamo na krožnik in vidimo, da je bil ves trud poplačan. 😉

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor