Čokoladni muffini s koščki čokolade
Za vse ljubitelje čokolade so čokoladni muffini s koščki čokolade prave kulinarične sanje. Njihova priprava je hitra, zato jih lahko pripravite tudi za nenapovedane goste. V notranjosti so zelo mehki, koščke čokolade vsebujejo v notranjosti in po vrhu, ti pa se ob ugrizu kar topijo v ustih. Otroci bodo z njimi navdušeni in bodo želeli, da jih spečete vsaj enkrat tedensko. Mene je ta recept popolnoma navdušil. Prepričana sem, da bo tudi vas!
Pripomočki za čokoladne muffine:
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
- električni mešalnik
- kuhalnica
- dve posodi
- pekač za muffine
- papirnati modelčki za muffine
- pečica
Čokoladni muffini – sestavine
Za približno 20 muffinov:
- 2 vanilijeva sladkorja
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 2 jajci
- 200 g sladkorja
- 50 g bio kakava v prahu
- 450 g gladke pšenične moke
- 200 g čokolade za kuhanje (v čim večjim deležem kakava)
- 3,5 dl mleka
- 1,5 dl olja
Postopek priprave čokoladnih muffinov:
Rumenjaka ločimo od beljaka. V posodi najprej z električnim mešalnikom naredimo trd sneg.
V drugo posodo damo rumenjak in mu dodamo sladkor ter vanilijev sladkor. Premešamo.
Dodamo še olje in mešamo z električnim mešalnikom.
Dodamo še mleko in kakav v prahu ter dobro premešamo.
Moki dodamo pecilni prašek, oboje pa dodamo v zmes s kakavom.
Premešamo in v zmes dodamo sneg beljakov. S kuhalnico ga rahlo vmešamo. Tega ne počnemo z električnim mešalnikom, saj potem muffini ne bodo več zračni in mehki.
Dobiti moramo gladko zmes brez grudic.
Čokoladi sesekljamo na srednje velike koščke. Ti naj ne bodo predrobni, saj se bodo sicer med peko stopili, naš cilj pa je, da “se čutijo pod zobmi”.
Polovico nasekljane čokolade dodamo k zmesi.
S kuhalnico premešamo. V pekač za muffine vstavimo papirnate modele za muffine. Medtem pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
V vsak modelček nalijemo zmes vse do roba.
Nato po vrhu posujemo s preostalimi koščki čokolade.
Čokoladni muffini se pečejo 25 minut na temperaturi 180 stopinj Celzija.
Ko so čokoladni muffini pečeni, so visoki, v notranjosti še vedno mehki, čudovito dišijo, čokolada po vrhu pa ni stopljena.
Muffine prestavimo na krožnik.
Ko se ohladijo, odstranimo košarice in jih lahko postrežemo na desertnem krožniku. Želim vam prijetno sladkanje ob čudovitih muffinih.