Čokoladna pita brez peke
Čokoladna pita je enostavna sladica, pa vendar odlična. Potrebuje čas, da se sestavine prepojijo in povežejo med sabo, zato je najboljša naslednji dan. Za pripravo ne potrebujemo pečice, saj je narejena brez peke. Sestavine le zmešamo in jo pustimo “počivati” preden se posladkamo.
Čokoladna pita brez peke – pripomočki:
- tehtnica
- skleda za segrevanje
- velika jušna žlica
- večja posoda za mešanje
- pekač velikosti 30 cm x 40 cm
- papir za peko
- kozica
Čokoladna pita brez peke – sestavine:
Za pito:
- 4 dl mleka
- 4 dl vode
- 10 dag kristalnega sladkorja
- 1 margarina (ali maslo)
- 20 dag temne čokolade za peko
- 3 kapljice vanilijeve arome
- 2 žlici ruma
- 1 kg albert keksov (ali podobnih)
Za preliv:
- 0,5 l sladke smetane za stepanje
- 10 dag temne čokolade za peko
- 10 dag mlečne čokolade
Čokoladna pita brez peke – postopek:
Vse sestavine, razen keksov, zmešamo in segrejemo do vročega.
Z vročo maso polijemo cele kekse in pustimo, da se prepojijo. V tem času večkrat narahlo premešamo.
Ko se piškoti napojijo, jih stresemo v pekač obložen s papirjem za peko in poravnamo.
Za preliv v kozici stopimo čokolado in dodamo smetano ter segrejemo (ne sme zavreti).
Preliv polijemo po masi v pekaču in postavimo na hladno, da se čez noč ohladi.
Naslednji dan čokoladno pito z ostrim nožem razrežemo na poljubne kose.
Mmmm, kako čokoladno in kako sočno pecivo. Naj bo sladkanje prijetno!