Čoko – malina torta
Božansko okusna čoko malina torta s čokoladnim biskvitom ter kremo iz čokolade in malin, bo prevzela vsakega našega jedca. Harmonija sladkega okusa čokolade in svežina malin namreč tako sovpadata, da ne pusti hladnega nobenega gurmana.
Pripomočki za čoko – malina torto:
- pečica
- papir za peko
- električni mešalnik
- palični mešalnik
- dva tortna pekača velikosti 20 cm in 18 cm
- acetatna folija
Sestavine za čoko – malina torto:
Za torto 20 cm:
Biskvitno testo:
- 170 g gladke moke
- 3 jajca
- 110 g sladkorja
- 100 ml olja
- 100 ml mleka
- 20 g kakava v prahu
- 10 g čokolade v prahu
- 1/2 pecilnega praška (6 g)
- 1 dl čokoladnega mleka (za navlažitev biskvita)
Čokoladna krema:
- 200 g mascarpone sira
- 200 g čokoladnega namaza (ali čokolada – lešnik namaz)
- 150 ml sladke smetane
- 1 paket Želatine FIX
Malinova krema:
- 200 g mascarpone sira
- 200 g malin (sveže ali zamrznjene)
- 150 g sladkorja
- 100 ml sladke smetane
- 1 paket Želatine FIX
Čokoladni obroba za okraševanje:
- 70 g čokolade za kuhanje
- 70 ml sladke smetane
Postopek za čoko – malina torto:
Najprej se lotimo peke čokoladnega biskvita. Jajca s sladkorjem penasto stepamo 7 do 8 minut. Dobiti moramo res penasto kremo, kateri dodamo olje in mleko. Premešamo in dodamo še suhe sestavine, ki smo jih presejali skupaj. Torej moko, kakav v prahu, čokolado v prahu in pecilni prašek. Ter še enkrat na hitro premešamo.
Maso za biskvit vlijemo v dva pekača, ki smo jima dali na dno papir za peko. Eden naj ima premer 20 cm, drugi naj bo manjši. Jaz sem vzela 18 centimeterskega. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C, 18 do 20 minut. Klasična peka. Ker se pečice med seboj razlikujejo, vedno zapičimo zobotrebec v testo, preden končamo s peko. Če se biskvit ne oprijema več zobotrebca, je biskvit pečen.
Biskvit ohladimo, mi pa si v tem času pripravimo približno 0,5 dl čokoladnega mleka za navlažitev biskvita. Ko je biskvit premera 20 cm ohlajen, ga prestavimo na podstavek, krožnik, oz. na podlago, kjer bomo imeli torto. Okoli biskvita damo obod ter v notranjosti oboda acetatno folijo. Le ta ni obvezna, nam bo pa zelo pomagala pri lepi obliki čoko malina torte, ko ji bomo odstranili obod. Sedaj namočimo biskvit.
Pripravimo prvo, čokoladno kremo tako, da zmešamo skupaj mascarpone, čokoladni namaz in želatino fix. Posebej stepemo sladko smetano in jo nato rahlo vmešamo v kremo.
Kremo sedaj namažemo na biskvit in damo vse skupaj hladiti za eno uro. Medtem naredimo malinovo kremo tako, da zavremo maline s sladkorjem in jih za 2 do 3 minute pokuhamo. Nato jih s paličnim mešalnikom zmeljemo ter precedimo skozi cedilo, da dobimo tekočino brez pešk. Le to ohladimo, dodamo mascarpone ter želatino fix in premešamo. Na koncu nežno vmešamo še posebej stepeno sladko smetano.
Torto vzamemo iz hladilnika, na čokoladno kremo položimo manjši biskvit, ki ga narahlo s prsti pričvrstimo. Z 0,5 dl mleka sedaj namočimo tudi ta biskvit in nanj razporedimo malinovo kremo. Zopet postavimo torto v hladilnik najmanj za eno uro. Nato ji odvzamemo tortni obod ter acetatno folijo.
Kremi morata biti dobro strjeni. In sedaj lahko začnemo z okraševanjem čoko malina torte. Jaz sem najprej naredila čokoladni dripping iz čokolade in smetane. Smetano segrejemo skoraj do vretja in ji dodamo čokolado narezano na koščke. Premešamo, da se vsa čokolada raztopi in ves preliv lepo poveže. Nato ga nanesemo na rob torte ali z žličko ali z dekorirno vrečko.
Sedaj okrasimo torto čisto po vaših željah. Lahko z malinami, če je sezona malin. Ali z raznimi čokoladnimi okraski, rumovimi kroglicami, čokoladnimi ali pisanimi mrvicami, itd.
Čoko malina torta bo pravo presenečenje, ko jo bomo prerezali. Saj se na zunaj ne vidi, da v sebi skriva še en sočen, čokoladen biskvit.
K čoko malina torti se izredno prileže kozarec sladkega vina.
Dober tek 😊