Cimetove miške s koščki čokolade
Print Friendly, PDF & Email

V hladilniku sem imela lonček rikote, kaj naj naredim iz nje? Nekaj sladkega, nekaj na hitro in nekaj, kar imamo vsi radi … Miške, seveda!
Ampak, ker nisem želela čisto običajnih skutnih mišk oziroma mišk z rikoto, so nastale cimetove miške s koščki čokolade. Rahle, sočne, z nežnim pridihom rikote, ki jo lahko nadomestite s pasirano skuto, okusom po cimetu in za piko na i, koščki čokolade.

cimetove miške s koščki čokolade

Pripomočki za cimetove miške s koščki čokolade

 • penovka
 • električni mešalnik ali metlica za ročno stepanje

Sestavine za cimetove miške s koščki čokolade

Za cca. 25-30 mišk:

 • 250 g rikote oz. albuminske skute (lahko tudi pasirana skuta)
 • 2 jajci (M ali L)
 • 1 vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo
 • 1-2 žlici sladkorja
 • 110 g gladke bele moke
 • pol zavojčka pecilnega praška (cca. 6-8 g)
 • 1/4 čajne žličke mletega cimeta
 • 1-2 žlici nastrgane čokolade

In še:

 • olje za cvrtje (cca. 500 ml oz po potrebi)
 • mleti sladkor za posip
Beseda o ...
Rikota (Ricotta) izvira iz Italije, imenujemo jo tudi albuminska skuta ali pastirska skuta. Po svojem videzu spominja na klasično, pasirano skuto, a ni enaka. Je različica skute, ki se pridobiva iz sirotke, ki ostane po izdelavi sira ali skute. 

Priprava cimetovih mišk s koščki čokolade

Najprej v manjšo posodico odmerimo 110 g gladke moke in dodamo pecilni prašek in premešamo.

V večjo posodo, v kateri bomo tudi pripravili maso za cimetove miške, pa damo vse ostale sestavine: 250 g rikote (ali pasirane skute), 2 jajci velikosti M ali L, 1 vaniljev sladkor, 1-2 žlici sladkorja ter 1/4 čajne žličke mletega cimeta (po okusu lahko še malo več). Vse sestavine ročno ali s pomočjo električnega mešalnika združimo v gladko zmes.

cimetove miške s koščki čokolade

Med mešanjem dodajamo moko, ki smo ji dodali pecilni prašek. Dobimo gladko, nekoliko bolj redko maso. Dodamo in ročno vmešamo še nastrgane koščke čokolade, ki je lahko temna ali mlečna, po okusu.

cimetove miške s koščki čokolade

V ponev ali kozico z višjim robom nalijemo olje (za prst visoko oz. toliko, da bodo miške lahko med cvrtjem plavale) in ga segrejemo. Ali je olje dovolj vroče preizkusimo tako, da vanj pomočimo ročaj lesene kuhalnice in, če je, se okoli ročaja pričnejo delati mehurčki.

Z žlico ali žličko zajemamo maso za cimetove miške s koščki čokolade in jo polagamo v olje. Miške pečemo počasi na srednji temperaturi (pri meni je to 5. stopnja od 9 na steklo keramični plošči); kajti, če bomo miške cvrli na previsoki temperaturi, se utegne zgoditi, da bodo zunaj zapečene, znotraj pa surove.

Miške cvremo po vsaki strani nekaj minut. Miške se med cvrtjem običajno obrnejo same, ko je spodnja stran pečena, zato obračanje načeloma ni potrebno, vseeno pa spremljamo in, če je potrebno, kakšni miški pomagamo, da se obrne.

cimetove miške s koščki čokolade

Ocvrte cimetove miške s pomočjo penovke polagamo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnatimi brisačkami, ki bodo popile odvečno olje.

cimetove miške s koščki čokolade

Še malo mlačne ali že ohlajene po želji posujemo še s sladkorjem v prahu in sladkanje se lahko prične.

cimetove miške s koščki čokolade

Naj vam teknejo!

cimetove miške s koščki čokolade

Poskusite tudi:

cimetove miške s koščki čokolade

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor