Cimetove miške s koščki čokolade
V hladilniku sem imela lonček rikote, kaj naj naredim iz nje? Nekaj sladkega, nekaj na hitro in nekaj, kar imamo vsi radi … Miške, seveda!
Ampak, ker nisem želela čisto običajnih skutnih mišk oziroma mišk z rikoto, so nastale cimetove miške s koščki čokolade. Rahle, sočne, z nežnim pridihom rikote, ki jo lahko nadomestite s pasirano skuto, okusom po cimetu in za piko na i, koščki čokolade.
Pripomočki za cimetove miške s koščki čokolade
- penovka
- električni mešalnik ali metlica za ročno stepanje
Sestavine za cimetove miške s koščki čokolade
Za cca. 25-30 mišk:
- 250 g rikote oz. albuminske skute (lahko tudi pasirana skuta)
- 2 jajci (M ali L)
- 1 vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo
- 1-2 žlici sladkorja
- 110 g gladke bele moke
- pol zavojčka pecilnega praška (cca. 6-8 g)
- 1/4 čajne žličke mletega cimeta
- 1-2 žlici nastrgane čokolade
In še:
- olje za cvrtje (cca. 500 ml oz po potrebi)
- mleti sladkor za posip
Priprava cimetovih mišk s koščki čokolade
Najprej v manjšo posodico odmerimo 110 g gladke moke in dodamo pecilni prašek in premešamo.
V večjo posodo, v kateri bomo tudi pripravili maso za cimetove miške, pa damo vse ostale sestavine: 250 g rikote (ali pasirane skute), 2 jajci velikosti M ali L, 1 vaniljev sladkor, 1-2 žlici sladkorja ter 1/4 čajne žličke mletega cimeta (po okusu lahko še malo več). Vse sestavine ročno ali s pomočjo električnega mešalnika združimo v gladko zmes.
Med mešanjem dodajamo moko, ki smo ji dodali pecilni prašek. Dobimo gladko, nekoliko bolj redko maso. Dodamo in ročno vmešamo še nastrgane koščke čokolade, ki je lahko temna ali mlečna, po okusu.
V ponev ali kozico z višjim robom nalijemo olje (za prst visoko oz. toliko, da bodo miške lahko med cvrtjem plavale) in ga segrejemo. Ali je olje dovolj vroče preizkusimo tako, da vanj pomočimo ročaj lesene kuhalnice in, če je, se okoli ročaja pričnejo delati mehurčki.
Z žlico ali žličko zajemamo maso za cimetove miške s koščki čokolade in jo polagamo v olje. Miške pečemo počasi na srednji temperaturi (pri meni je to 5. stopnja od 9 na steklo keramični plošči); kajti, če bomo miške cvrli na previsoki temperaturi, se utegne zgoditi, da bodo zunaj zapečene, znotraj pa surove.
Miške cvremo po vsaki strani nekaj minut. Miške se med cvrtjem običajno obrnejo same, ko je spodnja stran pečena, zato obračanje načeloma ni potrebno, vseeno pa spremljamo in, če je potrebno, kakšni miški pomagamo, da se obrne.
Ocvrte cimetove miške s pomočjo penovke polagamo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnatimi brisačkami, ki bodo popile odvečno olje.
Še malo mlačne ali že ohlajene po želji posujemo še s sladkorjem v prahu in sladkanje se lahko prične.
Naj vam teknejo!
Poskusite tudi: