Češnjev zavitek iz listnatega testa
Okusna, sočna sladica s svežimi češnjami in listnatim testom. Listnato testo ostane hrustljavo, nadev s češnjami pa sočen, sladek, mehak, zavitek lahko posladkamo z navadnim sladkorjem ali pa uporabimo sladilo eritritol, ki je primerno tudi za sladkorne bolnike. Pečen je hitro, v 30-35 minutah, njegova priprava pa zelo enostavna in malo drugačna, sej testa ne zvijamo. Še malo topel ali hladen, vedno je super.
Češnjev zavitek – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Češnjev zavitek – sestavine
Za 8 kosov:
- 6 pesti češenj (okoli 250 g)
- 4 žlice sladkorja ali naravnega sladila eritritol
- 265 – 275 g listnatega testa (različna pakiranja)
- 1 jajce
Češnjev zavitek – postopek
Češnje najprej dobro operemo, damo na cedilo, da jim odteče voda, nato jim odstranimo peclje in koščice, pri koščicah si lahko pomagamo z nožem, ko pripravimo vse češnje, ki jih potrebujemo lahko nadaljujemo s postopkom.
Listnato testo odvijemo na peki papirju, ki je običajno priloženo listnatemu testu, ter testo prerežemo po širini na dva enaka dela, na en del naložimo češnje in jih po vrhu potrosimo s sladkorjem.
V skledico vbijemo jajce in ga dobro stepemo, nato listnato testo, na katerem so naložene češnje, po robu pomažemo z jajcem in nanj položimo drugi del testa ter robove testa najprej potegnemo preko češenj in potlačimo s prsti, nato pa še z vilicami ter vrhnji deli listnatega testa premažemo s stepenim jajcem.
Še surov zavitek zarežemo, da se bo pečen lažje narezal na koščke, pa še para bo med peko lahko izhlapela.
Damo v ogreto pečico in pečemo na 200 °C, 30 do 35 minut, da je ravno prav zapečeno, po naših željah.
Zavitek lahko ponudimo ob kavici, čaju, soku ali pa kakor sladico ob zaključku kosila.
Ko je čas češenj, se moramo posladkati z njimi, če pa jih imamo malo več, si spečemo hitro in enostavno pecivo. Lučka Glaser
Pa še nekaj idej za pripravo drugih slaščic s češnjami: