Češnjev zavitek iz listnatega testa
Print Friendly, PDF & Email

Okusna, sočna sladica s svežimi češnjami in listnatim testom. Listnato testo ostane hrustljavo, nadev s češnjami pa sočen, sladek, mehak, zavitek lahko posladkamo z navadnim sladkorjem ali pa uporabimo sladilo eritritol, ki je primerno tudi za sladkorne bolnike. Pečen je hitro, v 30-35 minutah, njegova priprava pa zelo enostavna in malo drugačna, sej testa ne zvijamo. Še malo topel ali hladen, vedno je super.

Češnjev zavitek iz listnatega testa

Češnjev zavitek – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Češnjev zavitek – sestavine

Za 8 kosov:

  • 6 pesti češenj (okoli 250 g)
  • 4 žlice sladkorja ali naravnega sladila eritritol
  • 265 – 275 g listnatega testa (različna pakiranja)
  • 1 jajce

Češnjev zavitek – postopek

Češnje najprej dobro operemo, damo na cedilo, da jim odteče voda, nato jim odstranimo peclje in koščice, pri koščicah si lahko pomagamo z nožem, ko pripravimo vse češnje, ki jih potrebujemo lahko nadaljujemo s postopkom.

Češnjev zavitek iz listnatega testa

Listnato testo odvijemo na peki papirju, ki je običajno priloženo listnatemu testu, ter testo prerežemo po širini na dva enaka dela, na en del naložimo češnje in jih po vrhu potrosimo s sladkorjem.

V skledico vbijemo jajce in ga dobro stepemo, nato listnato testo, na katerem so naložene češnje, po robu pomažemo z jajcem in nanj položimo drugi del testa ter robove testa najprej potegnemo preko češenj in potlačimo s prsti, nato pa še z vilicami ter vrhnji deli listnatega testa premažemo s stepenim jajcem.

Še surov zavitek zarežemo, da se bo pečen lažje narezal na koščke, pa še para bo med peko lahko izhlapela.

Češnjev zavitek iz listnatega testa

Damo v ogreto pečico in pečemo na 200 °C, 30 do 35 minut, da je ravno prav zapečeno, po naših željah.

Češnjev zavitek iz listnatega testa

Zavitek lahko ponudimo ob kavici, čaju, soku ali pa kakor sladico ob zaključku kosila.

Češnjev zavitek iz listnatega testa

Ko je čas češenj, se moramo posladkati z njimi, če pa jih imamo malo več, si spečemo hitro in enostavno pecivo. Lučka Glaser

Pa še nekaj idej za pripravo drugih slaščic s češnjami:

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor