Bananini muffini brez glutena
Print Friendly, PDF & Email

Občutek imam, da je zadnje čase res prava sezona peke bananinega kruha (banana bread). Ker pa sama nisem ravno navdušenka, saj je večkrat kot ne pecivo suho in pusto, a ne smem zaostajati s trendi, sem se odločila za svojo različico in ustvarila mehke in slastne bananine muffine brez glutena. Obogatene z borovnicami za še večji užitek v ustih.

bananini-muffini-brez-glutena-10

Bananini muffini brez glutena – pripomočki:

  • električni mešalnik
  • modelčki za muffine ali pekač za muffine

Bananini muffini brez glutena – sestavine

Za 10 muffinov:

  • 190 g moke brez glutena
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • pol čajne žličke soli
  • 1 čajna žlička cimeta
  • četrt čajne žličke muškatnega oreška
  • 3 zrele banane
  • 150 g borovnic
  • 85 g masla
  • 120 g kokosovega sladkorja
  • 50 ml mandljevega mleka (lahko tudi navadnega)
  • 1 jajce

Bananini muffini brez glutena – postopek

Prižgite pečico na 220 °C, klasično in pripravite svoje modelčke za muffine.

V plastični posodi zmešajte moko, sodo bikarbono, pecilni prašek, sol, muškatni orešek in cimet.

V posodo za električni mešalnik narežite banane in jih dobro zmečkajte z vilico.

Stopite maslo (par sekund v mikrovalovni pečici bo zadostovalo) in ga vlijte v banane. Prav tako dodajte sladkor, jajce in mleko ter miksajte toliko časa, da se vse sestavine zmešajo.

bananini-muffini-brez-glutena-1 bananini-muffini-brez-glutena-2

Nato počasi začnite dodajati suhe sestavine v mokre in še vedno miksajte (mešajte). Masa naj bo kar kompaktna in ne preveč vodena.

bananini-muffini-brez-glutena-3

bananini-muffini-brez-glutena-4

Dodajte borovnice in maso ročno premešajte.

bananini-muffini-brez-glutena-5

Z žlico enakomerno napolnite modelčke za muffine vse do vrha.

bananini-muffini-brez-glutena-6

Dajte jih v pečico in pecite 5 minut na 220 °C, da se lepo dvignejo in nato samo zmanjšajte temperaturo na 175 °C in jih pecite nadaljnjih 17 minut. Pečeni bodo, ko boste v sredino pomočili zobotrebec in bo ven prišel popolnoma čist.

bananini-muffini-brez-glutena-8

bananini-muffini-brez-glutena-7

Bananini muffini brez glutena bodo v pokriti posodi zdržali nekaj dni, v hladilniku pa še kakšnega več. Če želite še večjo eksplozijo okusa, poskusite dodati v maso še koščke čokolade. Jaz vem, da v mojih naslednjih muffinih ne bo manjkala.

bananini-muffini-brez-glutena-9

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Nina Jesih

Sem umetnostna zgodovinarka ter kuratorka iz Ljubljane in zelo rada jem. Še posebej nezdravo hrano, zato jo poskušam usklajevati z zdravimi recepti in naravnimi rešitvami, s katerimi ohranjam fit telo in duha.

Dodaj odgovor