Bananini muffini brez glutena
Občutek imam, da je zadnje čase res prava sezona peke bananinega kruha (banana bread). Ker pa sama nisem ravno navdušenka, saj je večkrat kot ne pecivo suho in pusto, a ne smem zaostajati s trendi, sem se odločila za svojo različico in ustvarila mehke in slastne bananine muffine brez glutena. Obogatene z borovnicami za še večji užitek v ustih.
Bananini muffini brez glutena – pripomočki:
- električni mešalnik
- modelčki za muffine ali pekač za muffine
Bananini muffini brez glutena – sestavine
Za 10 muffinov:
- 190 g moke brez glutena
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- pol čajne žličke soli
- 1 čajna žlička cimeta
- četrt čajne žličke muškatnega oreška
- 3 zrele banane
- 150 g borovnic
- 85 g masla
- 120 g kokosovega sladkorja
- 50 ml mandljevega mleka (lahko tudi navadnega)
- 1 jajce
Bananini muffini brez glutena – postopek
Prižgite pečico na 220 °C, klasično in pripravite svoje modelčke za muffine.
V plastični posodi zmešajte moko, sodo bikarbono, pecilni prašek, sol, muškatni orešek in cimet.
V posodo za električni mešalnik narežite banane in jih dobro zmečkajte z vilico.
Stopite maslo (par sekund v mikrovalovni pečici bo zadostovalo) in ga vlijte v banane. Prav tako dodajte sladkor, jajce in mleko ter miksajte toliko časa, da se vse sestavine zmešajo.
Nato počasi začnite dodajati suhe sestavine v mokre in še vedno miksajte (mešajte). Masa naj bo kar kompaktna in ne preveč vodena.
Dodajte borovnice in maso ročno premešajte.
Z žlico enakomerno napolnite modelčke za muffine vse do vrha.
Dajte jih v pečico in pecite 5 minut na 220 °C, da se lepo dvignejo in nato samo zmanjšajte temperaturo na 175 °C in jih pecite nadaljnjih 17 minut. Pečeni bodo, ko boste v sredino pomočili zobotrebec in bo ven prišel popolnoma čist.
Bananini muffini brez glutena bodo v pokriti posodi zdržali nekaj dni, v hladilniku pa še kakšnega več. Če želite še večjo eksplozijo okusa, poskusite dodati v maso še koščke čokolade. Jaz vem, da v mojih naslednjih muffinih ne bo manjkala.