Bananini kukiji s koščki čokolade
Print Friendly, PDF & Email

Bananini kukiji s koščki čokolade so izjemno rahli piškoti z mehko sredico s prijetnim okusom banane in čokolade ter rahlo začinjeni s cimetom. Ne vsebujejo jajc, zato so primerni za alergike. Priprava je nadvse enostavna.Bananini kukiji s koščki čokolade

Pripomočki – Bananini kukiji s koščki čokolade:

  • električni mikser ali robot (ni nujno)
  • pekač za piškote
  • peki papir

Sestavine – Bananini kukiji s koščki čokolade:

  • 150 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 10 g vanilijevega sladkorja ali 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1 srednje velika banana
  • 180 g bele moke
  • 50 g fino mletih mandljev
  • noževa konica cimeta
  • noževa konica muškatnega oreščka (po želji izpustimo)
  • 80 g nasekljane temne čokolade oz. čokoladnih kapljic (po želji lahko tudi mlečne ali bele ali mešanico vseh)

Postopek – Bananini kukiji s koščki čokolade:

Vse sestavine (še posebej pa maslo) naj bodo segrete na sobno temperaturo. Banano olupimo in z vilicami zmečkamo (po želji lahko tudi s paličnim mešalnikom).

Bananini kukiji s koščki čokolade

V posodi zmešamo maslo, banano, sladkor in vanilijev sladkor.

Dodamo še moko, mlete mandlje in koščke čokolade ter premešamo in zamesimo testo (lahko z mikserjem ali na roke ali s kuhalnico/žlico – kakor vam je lažje).

Testo damo v hladilnik za vsaj 1 uro, da se maslo spet strdi in dobimo dovolj kompaktno maso za oblikovanje kroglic.

Pečico segrejemo na 180 °C (klasična pečica) ali 165 °C (ventilacija). Pekač ali dva obložimo s peki papirjem.

Iz ohlajenega testa oblikujemo kroglica, jih zlagamo na pekač (dovolj narazen, saj se bo testo v pečici malo razlezlo) ter jih nekoliko potlačimo.

Bananine piškote s koščki čokolade pečemo 10 do 15 minut na 180 °C (odvisno od pečice in velikosti kroglic – piškoti so pečeni, ko so po dnu zlatorjavi, na otip pa še mehki).

Počakamo, da se popolnoma ohladijo, šele takrat bosta njihov okus in konsistenca prava.

Shranjujemo jih v zaprti škatli v temnem prostoru do 2 tednov (najboljši pa so seveda sveži).

Slastni bananini kukiji s koščki čokolade so nared. Veselo sladkanje!

Bananini kukiji s koščki čokolade

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor