Bananini kukiji s koščki čokolade
Bananini kukiji s koščki čokolade so izjemno rahli piškoti z mehko sredico s prijetnim okusom banane in čokolade ter rahlo začinjeni s cimetom. Ne vsebujejo jajc, zato so primerni za alergike. Priprava je nadvse enostavna.
Pripomočki – Bananini kukiji s koščki čokolade:
- električni mikser ali robot (ni nujno)
- pekač za piškote
- peki papir
Sestavine – Bananini kukiji s koščki čokolade:
- 150 g masla
- 50 g sladkorja
- 10 g vanilijevega sladkorja ali 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 1 srednje velika banana
- 180 g bele moke
- 50 g fino mletih mandljev
- noževa konica cimeta
- noževa konica muškatnega oreščka (po želji izpustimo)
- 80 g nasekljane temne čokolade oz. čokoladnih kapljic (po želji lahko tudi mlečne ali bele ali mešanico vseh)
Postopek – Bananini kukiji s koščki čokolade:
Vse sestavine (še posebej pa maslo) naj bodo segrete na sobno temperaturo. Banano olupimo in z vilicami zmečkamo (po želji lahko tudi s paličnim mešalnikom).
V posodi zmešamo maslo, banano, sladkor in vanilijev sladkor.
Dodamo še moko, mlete mandlje in koščke čokolade ter premešamo in zamesimo testo (lahko z mikserjem ali na roke ali s kuhalnico/žlico – kakor vam je lažje).
Testo damo v hladilnik za vsaj 1 uro, da se maslo spet strdi in dobimo dovolj kompaktno maso za oblikovanje kroglic.
Pečico segrejemo na 180 °C (klasična pečica) ali 165 °C (ventilacija). Pekač ali dva obložimo s peki papirjem.
Iz ohlajenega testa oblikujemo kroglica, jih zlagamo na pekač (dovolj narazen, saj se bo testo v pečici malo razlezlo) ter jih nekoliko potlačimo.
Bananine piškote s koščki čokolade pečemo 10 do 15 minut na 180 °C (odvisno od pečice in velikosti kroglic – piškoti so pečeni, ko so po dnu zlatorjavi, na otip pa še mehki).
Počakamo, da se popolnoma ohladijo, šele takrat bosta njihov okus in konsistenca prava.
Shranjujemo jih v zaprti škatli v temnem prostoru do 2 tednov (najboljši pa so seveda sveži).
Slastni bananini kukiji s koščki čokolade so nared. Veselo sladkanje!