Arašidova poslastica
Zelo arašidna sladica. Če so vam všeč arašidi v kombinaciji s čokoladnimi okusi, se arašidovi poslastici zagotovo ne boste mogli upreti. Mešanica med sladoledom in piškoti, za katero ne potrebujete pečice, bo navdušila otroke in goste. Težko se ji je upreti. 🙂
Arašidova poslastica – pripomočki:
- mikser
- posodo za mešanje
- kozico ali lonček
- metlico za mešanje
- žlico
- pekač za mafine ali skodelice / silikonske modelčke / navadne skodelice
- papir za mafine
Arašidova poslastica – sestavine:
Za osnovo:
- 200 g praženih nesoljenih arašidov
- pol šalice ovsenih kosmičev
- ščepec cimeta
- 2,5 žlici arašidovega masla
- 2,5 žlici kokosove maščobe / masla
- 2 žlici medu ali drugega tekočega sladila (agavin ali javorjev sirup)
Za preliv:
- 4 žlice medu / tekočega sladila
- 4 žlice kokosove maščobe / masla
- 3 žlice grenkega kakava v prahu
Arašidova poslastica – postopek:
V mešalnik z nastavkom z rezili damo neslane arašide in ovsene kosmiče, ki so lahko tudi polnozrnati. Primerni so tudi kosmiči drugih žitaric.
Vključimo mešalnik in ga pustimo delovati nekaj minut, da se arašidi dobro zmeljejo. Vmes lahko ugasnemo in preverimo, ali postrgamo morebitne večje kose s sten posode. Ko dobimo drobljivo konsistenco, ki se na robovih rahlo sprijema, smo končali.
V kozico damo kokosovo maščobo in med. Na rahlem ognju segrevamo le toliko, da se ob stalnem mešanju utekočinita. Vmes dodamo še cimet in arašidovo maslo. Vir toplote lahko ugasnemo še preden so sestavine povsem stopljene, saj se bodo tople ob mešanju kmalu stopile tudi brez nadaljnjega segrevanja. Čas je, da utekočinjeno mešanico zmešamo z zdrobljenimi arašidi in kosmiči. Za mešanje lahko uporabimo vilico. Poskrbimo, da je tekoči del enakomerno razporejen.
Pripravimo pekač za mafine ali pa kar skodelice ali kozarce. Vanje položimo papirnate modelčke oziroma srajčke za mafine. V vsako tako pripravljeno posodico damo za približno žlico in pol mase.
Z žlico jo rahlo razporedimo po dnu papirnate posodice in potlačimo, da imamo na vrhu ravno ploskev. Do roba papirnate posodice naj enakomerno ostane še nekaj prostora za drugi preliv, da ta ne bo stekel čez rob.
V kozico damo kokosovo maščobo, med in grenki kakav v prahu. Ob rahlem segrevanju ves čas mešamo z metlico. Segrejemo le toliko, da masa postane bolj tekoča. Dobimo viskozen in rahlo tekoč preliv. Na vsako pripravljeno arašidovo osnovo damo žlico čokoladnega preliva. Ker je viskozen, mu z žlico pomagamo, da ga enakomerno razporedimo do robov.
Arašidove poslastice moramo samo še ohladiti. Postavimo jih na ravno površino v skrinjo ali alternativno v hladilnik v nulto cono. Pustimo vsaj eno uro, potem pa jemljemo ven po potrebi 🙂
Pred serviranjem jih iz skrinje vzamemo minuto prej in počakamo, da ne bodo povsem trdi. Pri takšnih in drugačnih ljubiteljih arašidov priporočam, da skodelice z arašidovo poslastico razporedite po celi skrinji in tako preprečite takojšno izginotje vseh poslastic hkrati 😉
O času obstojnosti v skrinji pa žal zaradi sladkosnedih sostanovalcev ne morem poročati :/ Nekaj dni zagotovo.
Prepustite se užitku!