Zakaj namakati oreščke?
Zakaj namakati oreščke, preden jih jeste? Zakaj toliko presnih in veganskih receptov govori o namakanju oreščkov pred uporabo? Preberite, če želite izvedeti.
Ali ste vedeli, da imajo oreščki svoj obrambni mehanizem?
V sebi imajo naravno sestavino, ki ima odvračalni učinek za plenilce zato, da lahko zraste do svoje polne zrelosti. In ta obrambni mehanizem imajo v sebi vsi oreščki.
Glavni obrambni mehanizem pri oreščkih je fitinska kislina. Ko zaužijemo nekaj, kar vsebuje fitinsko kislino, se kislina veže na minerale, kot so cink, železo, magnezij, kalcij, krom in mangan v prebavnem traktu. Ta pa zavira sposobnost našega prebavnega trakta, da ustrezno prebavi kose oreščkov (te neprebavljene dele oreščkov lahko vidimo že naslednji dan v našem blatu).
Vendar, brez skrbi. Fitinsko kislino lahko odstranimo. Vse, kar je potrebno storiti je, da svoje oreščke namočite.
Koraki namakanja oreščkov:
- oreščke stresite v steklen kozarec ali posodo
- napolnite kozarec s filtrirano vodo (hladno) in se prepričajte, da so vsi oreščki zaliti
- oreščke namakajte toliko časa, kot je navedeno v besedilu spodaj
- ko z namakanjem prenehate, vodo zavrzite in oreške dobro sperite
Oreščke lahko shranite v hladilnik in porabite v roku 24 ur. Lahko jih posušite oziroma dehidrirate v sušilniku/dehidratorju in shranite v hladilnik do največ dva tedna ali pa zamrznete do največ dveh mesecev.
Čas namakanja in dehidracije
Mandlji
- namakamo 12 ur
- dehidriramo 15 ur
Brazilski orehi
- namakamo 12 ur
- dehidriramo 18 ur
Indijski oreščki
Lešniki
- namakamo 8 ur
- dehidriramo 12 ur
Makadamije
Orehi
- namakamo 8 ur
- dehidriramo 12 ur
Pinjole
- namakamo 8 ur
- dehidriramo 12 ur
Niste prepričani, kaj storiti z oreščki, ki ste jih namočili? Recept mandljevega mleka vam vsekakor pride prav. 🙂