Preprosta gobova juha
Print Friendly, PDF & Email

Preprosta gobova juha, je juha s polnim okusom in odlično aromo. Lahko bi rekli, da “se sama kuha”, ker je priprava res enostavna. Za preprosto gobovo juho lahko uporabimo sveže ali zamrznjene gobe. Seveda je najboljša z jurčki. Če zraven postrežemo kruh, je lahko tudi samostojen in nasiten obrok. Občasno je dobrodošla za popestritev našega jedilnika.

Preprosta gobova juha

 

Preprosta gobova juha – pripomočki:

  • nož
  • deska za rezanje
  • tehtnica
  • posoda za kuhanje
  • žlica
  • grelna plošča – štedilnik
  • velika jušna žlica
  • majhna čajna žlička

Preprosta gobova juha – sestavine:

Za 5 oseb

  • 100 g čebule
  • 50 g rdečega korenčka
  • 500 g gob (jurčkov)
  • 20 g gomolja zelene
  • 30 g gomolja peteršilja
  • 500 g krompirja
  • 3 žlice sončničnega olja (oz. po izbiri)
  • 2 žlički ssuhe zelenjavne mešanice (ali Vegete)
  • 2 žlički soli (po okusu)
  • ščepec črnega popra
  • ščepec majarona
  • ščepec žafrana
  • ščepec sladke rdeče paprike v prahu
  • 2-3 stroke česna
  • 1,5 – 2 l vode
  • 1 žlica bele mehke moke (po želji za gostoto)
  • 1 majhna žlička kisa (po lastnem izboru)

Preprosta gobova juha – postopek

Na olju prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni in dodamo nasekljan česen.

preprosta gobova juha

Ko je česen zadišal (ne sme porjaveti), dodamo gobe, ki smo jih pred tem očistili in narezali na manjše kose in začimbe ter vse skupaj pražimo približno 5 minut. Če uporabljamo zamrznjene gobe, dodamo zamrznjene in jih predhodno ne odtalimo.

preprosta gobova juha

Dodamo krompir, ki je olupljen in narezan na poljubne kose in nasekljano zelenjavo (peteršilj, zelena, korenček) ter dolijemo vodo. preprosta gobova juha

Na zmerni temperaturi kuhamo približno 40 minut in vmes občasno premešamo.

preprosta gobova juha

Če želimo, da bi bila juha bolj gosta, z vilicami zdrobimo koščke krompirja. Po želji pa lahko tudi vmešamo žlico moke ali jedilnega škroba in kuhamo še približno 10 minut. Čisto na koncu v juho dodamo žličko kisa, v kolikor pa nam ne odgovarja kiselkast okus, kis opustimo.

Na zmerni temperaturi kuhamo približno 40 minut in vmes občasno premešamo.

Po skupni približno eni uri kuhanja, je juha pripravljena.

Preprosta gobova juha

K preprosti gobovi juhi se odlično poda:

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.6]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor