Slana ajdova pogača s skuto – potepača
Ajdove pogače obstajajo v najrazličnejših oblikah in okusih. Jaz največkrat pripravim slano pogačo s skuto, mi ji pravimo “potepača”. Zanjo je značilno, da je bolj nizka, kakor, da bi bila malo poteptana.
Razmerje ajdove in bele moke za testo, lahko določamo sami, po lastni presoji. Jaz sem zamesila ajdovo in belo moko v razmerju 1:3, zato je testo bolj rahlo in malo višje, v kolikor pa želimo doseči intenzivnejši okus po ajdi in imeti malo manj rahlo testo, povečamo delež ajdove moke in zmanjšamo delež bele moke.
Slana ajdova pogača s skuto je odličen vmesni obrok, lahko pa jo postrežemo s solato ali z različnimi juhami in enolončnicami. Seveda je okusnejša, če imamo možnost uporabiti domačo skuto in domačo smetano.
Slana ajdova pogača s skuto – pripomočki:
- posoda za gnetenje
- valjar
- podlaga za valjanje
- pekač velikosti 40 cm x 35 cm
- pečica
- posoda za mešanje
- žlica
- papir za peko
- majhna čajna žlička
- nož
Slana ajdova pogača s skuto – sestavine
Za 6-8 oseb kot glavna jed
Za testo:
- 200 g ajdove moke
- 600 g bele mehke moke
- 3 dag kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 2-3 žličke soli (po okusu)
- 0,5 dl sončničnega olja
- 3-4 dl vrele vode
- 2 dl mlačnega mleka
Za nadev:
- 500 – 600 g (domače) skute
- 1-2 žlički soli (po okusu)
- 1 jajce
- 2-3 dl (domače) sladke smetane
Za premaz
- 2 dl (domače) sladke smetane
Slana ajdova pogača s skuto – postopek:
Z vrelo vodo poparimo ajdovo moko, v katero smo predhodno vmešali sol in mešamo, da dobimo gladko zmes.
Posodo postavimo na hladno in občasno premešamo, da se ne naredi skorja. Ko je masa še mlačna, naredimo na sredini jamico in vanjo zdrobimo kvas, dodamo sladkor in zalijemo s toplim mlekom ter prekrijemo z nekaj bele moke.
Posodo postavimo na toplo, da kvas vzhaja.
Masi s kvasom dodamo olje in preostanek bele moke ter zamesimo testo. Testo mora biti voljno in ne pretrdo. Po potrebi dodamo še malo tople vode, če pa je testo preredko, dodamo še malo moke (po občutku). Zameseno testo pustimo 15-20 minut na toplem, da vzhaja.
Testo razdelimo na dve polovici in eno polovico razvaljamo na papirju za peko, v velikosti pekača.
Testo skupaj s papirjem položimo v pekač in se lotimo priprave nadeva. Skuto posolimo, dodamo sladko smetano in jajce ter dobro premešamo.
Skutino maso porazdelimo po testu, razvaljamo še drugo polovico testa in ga položimo preko skute (lahko si pomagamo z valjarjem, na katerega ovijemo razvaljano testo in ga prenesemo na pekač in položimo čez nadev).
Pogačo prebodemo do dna (z iglo ali nožem) in jo položimo v že ogreto pečico (klasično) na 180 °C. Na isti temperaturi potepačo pečemo približno pol ure.
Po polurni peki, vzamemo pogačo iz pečice in jo premažemo s sladko smetano.
Premazano pogačo vrnemo v pečico in pečemo še nadaljnjih 15-20 minut oz. toliko časa, da se površina pogače lepo zlato rjavo obarva.
Ko je pogača pečena, jo vzamemo iz pečice in jo pustimo vsaj 15 minut, da se malo “umiri”.
Razrežemo še toplo in jo postrežemo, kajti takrat je najboljša. Seveda pa je dobra tudi ohlajena, če je prej ne zmanjka.
Dober tek!