Slana ajdova pogača s skuto – potepača
Print Friendly, PDF & Email

Ajdove pogače obstajajo v najrazličnejših oblikah in okusih. Jaz največkrat pripravim slano pogačo s skuto, mi ji pravimo “potepača”. Zanjo je značilno, da je bolj nizka, kakor, da bi bila malo poteptana.
Razmerje ajdove in bele moke za testo, lahko določamo sami, po lastni presoji. Jaz sem zamesila ajdovo in belo moko v razmerju 1:3, zato je testo bolj rahlo in malo višje, v kolikor pa želimo doseči intenzivnejši okus po ajdi in imeti malo manj rahlo testo, povečamo delež ajdove moke in zmanjšamo delež bele moke.
Slana ajdova pogača s skuto je odličen vmesni obrok, lahko pa jo postrežemo s solato ali z različnimi juhami in enolončnicami. Seveda je okusnejša, če imamo možnost uporabiti domačo skuto in domačo smetano.

slana ajdova pogača s skuto - potepača

Slana ajdova pogača s skuto – pripomočki:

  • posoda za gnetenje
  • valjar
  • podlaga za valjanje
  • pekač velikosti 40 cm x 35 cm
  • pečica
  • posoda za mešanje
  • žlica
  • papir za peko
  • majhna čajna žlička
  • nož

Slana ajdova pogača s skuto – sestavine

Za 6-8 oseb kot glavna jed

Za testo:

  • 200 g ajdove moke
  • 600 g bele mehke moke
  • 3 dag kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 2-3 žličke soli (po okusu)
  • 0,5 dl sončničnega olja
  • 3-4 dl vrele vode
  • 2 dl mlačnega mleka

Za nadev:

Za premaz

  • 2 dl (domače) sladke smetane

Slana ajdova pogača s skuto – postopek:

Z vrelo vodo poparimo ajdovo moko, v katero smo predhodno vmešali sol in mešamo, da dobimo gladko zmes.

Slana ajdova pogača s skuto - potepača

Posodo postavimo na hladno in občasno premešamo, da se ne naredi skorja. Ko je masa še mlačna, naredimo na sredini jamico in vanjo zdrobimo kvas, dodamo sladkor in zalijemo s toplim mlekom ter prekrijemo z nekaj bele moke.

slana ajdova pogača s skuto - potepača

Posodo postavimo na toplo, da kvas vzhaja.

slana ajdova pogača s skuto - potepača

Masi s kvasom dodamo olje in preostanek bele moke ter zamesimo testo. Testo mora biti voljno in ne pretrdo. Po potrebi dodamo še malo tople vode, če pa je testo preredko, dodamo še malo moke (po občutku). Zameseno testo pustimo 15-20 minut na toplem, da vzhaja.

slana ajdova pogača s skuto - potepača

Testo razdelimo na dve polovici in eno polovico razvaljamo na papirju za peko, v velikosti pekača.

slana ajdova pogača s skuto - potepača

Testo skupaj s papirjem položimo v pekač in se lotimo priprave nadeva. Skuto posolimo, dodamo sladko smetano in jajce ter dobro premešamo.

slana ajdova pogača s skuto - potepača

Skutino maso porazdelimo po testu, razvaljamo še drugo polovico testa in ga položimo preko skute (lahko si pomagamo z valjarjem, na katerega ovijemo razvaljano testo in ga prenesemo na pekač in položimo čez nadev).

slana ajdova pogača s skuto - potepača

Pogačo prebodemo do dna (z iglo ali nožem) in jo položimo v že ogreto pečico (klasično) na 180 °C. Na isti temperaturi potepačo pečemo približno pol ure.

slana ajdova pogača s skuto - potepača

Po polurni peki, vzamemo pogačo iz pečice in jo premažemo s sladko smetano.

slana ajdova pogača s skuto - potepača

Premazano pogačo vrnemo v pečico in pečemo še nadaljnjih 15-20 minut oz. toliko časa, da se površina pogače lepo zlato rjavo obarva.

slana ajdova pogača s skuto - potepača

Ko je pogača pečena, jo vzamemo iz pečice in jo pustimo vsaj 15 minut, da se malo “umiri”.
Razrežemo še  toplo in jo postrežemo, kajti takrat je najboljša. Seveda pa je dobra tudi ohlajena, če je prej ne zmanjka.

slana ajdova pogača s skuto - potepača

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor