Porova juha s šparglji
Porova juha s šparglji je okusna kremna zelenjavna juha, ki vsebuje samo zelenjavo in zelišča. Za gostilo sem porabila krompir, priprava te juhe pa je res enostavna.
Pripomočki za porovo juho s šparglji
- palični mešalnik
Sestavine za porovo juho s šparglji
Za 4-5 oseb:
- 2 žlici olivnega olja
- 50 g čebule
- 125 g pora
- 300 g krompirja
- 200 g špargljev
- 2 ščepa soli
- 1/2 žličke domače začimbne mešanice
- ščep posušenega origana
- ščep posušenega timijana
- ščep posušenega majarona
Postopek za porovo juho s šparglji
V večjo posodo vlijemo 2 žlici olivnega olja. Medtem ko se greje, olupimo in sesekljamo 50 g čebule in jo dodamo v posodo ter popražimo na zmerni temperaturi.
Čebulo večkrat premešamo in vmes sesekljamo 125 g pora, ki ga najprej prerežemo na pol in očistimo, nato pa narežemo na kolobarčke. Tudi por prepražimo in večkrat premešamo. Po potrebi dolivamo vodo (po žlicah), da se ne prime na dno.
Narežemo še 200 g špargljev. Tem najprej odlomimo spodnji trši del, jih splaknemo pod vodo in prav tako narežemo na kolobarčke ter dodamo k zelenjavi v loncu.
Olupimo še 300 g krompirja in ga narežemo na manjše kockice. Stresemo jih k zelenjavi za porovo juho s šparglji.
Zelenjavo še nekaj minut pražimo in pri tem pazimo, da se ne prime na dno (dolivamo vodo). Dodamo pa še 2 ščepa soli, 1/2 žličke domače začimbne mešanice, po ščep posušenega origana, timijana in majarona.
Dolijemo še 1 l vode in juho zavremo, nato pa temperaturo znižamo in juho kuhamo približno 15 minut oz. toliko časa, da je zelenjava, sploh krompir, zmehčana, a ne razkuhana.
Na koncu porovo juho s šparglji še spasiramo, da postane kremna in gostejša. Dober tek!
Skuhajte še porovo-cvetačno juho in kremno zelenjavno juho s šparglji.