Zelenjavna rižota s piščancem
Obožujem riž, še najbolj pa v rižoti. Jed, ki je primerna za vse letne čase, še posebej dobra je poleti, ko je lahko polna sestavin direktno iz domačega vrta. Enostavna priprava pa je še dodatni bonus, ki nas hitro pripelje do odličnega kosila.
Zelenjavna rižota s piščancem – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- ponev (vok)
- kuhalnica
Zelenjavna rižota s piščancem- sestavine
Za 2-3 osebe:
- 1 čebula
- 1 paradižnik
- 1 ali 2 korenčka
- 110 g graha (iz konzerve)
- 200 g piščanca
- 1 1/2 manjše skodelice riža (cca 220g)
- 3 manjše skodelice vode (cca 600 dcl)
- 1 lovorjev list
- ščepec bazilike (lahko tudi sveže nasekljane)
- ščepec peteršilja (lahko tudi sveže nasekljanega)
- vegeta za začimbo mesa
- 1 čajna žlička soli
- olje
Zelenjavna rižota s piščancem – postopek:
Najprej narežemo čebulo na majhne koščke.
V ponvi oziroma voku segrejemo malo olja in dodamo čebulo ter pomešamo.
Nato narežemo korenček na kolobarje …
… in ga dodamo v ponev, kjer ponovno pomešamo.
Narežemo še paradižnik …
… in ga prav tako dodamo v ponev in pomešamo. Po potrebi dodamo še malo vode, da se vse sestavine čimbolj pokuhajo (da korenček na koncu ni trd).
Piščanca narežemo na koščke in ga začinimo (malo soli in malo vegete).
Ter dodamo v ponev.
Ko meso dobi barvo, dodamo riž.
In zalijemo z vodo.
Pustimo, da se kuha in vmes pomešamo. Dodamo peteršilj, baziliko in lovorjev list.
Ko vode že skoraj zmanjka dodamo grah in pomešamo.
Rižota je kuhana, ko zmanjka vode – najbolje, da poizkusite, ker je tudi odvisno od vrste riža, če je dovolj kuhan. V kolikor ni, dodate še malo vode in pokuhate.
Dober tek 🙂