Vojaški pasulj
Print Friendly, PDF & Email

Vojaški pasulj je bil najbolj priljubljen obrok, ki so ga kuhali fantom in možem v času, ko so služili obvezni vojaški rok in iz tistega časa je prišel tudi pregovor “enostavno kot pasulj”.  Toda kuhanje dobrega vojaškega  pasulja ni tako enostavno in je v kuho potrebno vložiti kar nekaj truda in znanja, je pa resnično dober, če se kuha v večji količini, za več obrokov skupaj. Vojaški kuharji so imeli napisan recept za kuhanje vojaškega pasulja, toda bilo je poznano, da je bilo receptov toliko kot je bilo kuharjev v vojski, je pa res, da je bil vsakemu kuharju bel fižol osnova za dober vojaški pasulj.

Južna Amerika je domovina fižola, v Sloveniji pa so ga začeli gojiti v 17. stoletju in je veljal za prehrano revežev. Mnenje o fižolu je v sedanjem času spremenjeno, saj v skupini zelenjave je zaradi svoje energijske vrednosti nepogrešljiv, saj 100 g fižola vsebuje 335 kalorij, in največji del odpade na ogljikove hidrate. Fižol vsebuje tudi veliko fosforja, magnezija, kalcija, železa in kalija, bogat pa je tudi z vitamini skupine B, C, in D.

Pripomočki za kuhanje vojaškega pasulja:

  • skleda za prebiranje fižola
  • lonec za namakanje in kuhanje fižola
  • deska za rezanje
  • nož
  • krožnik
  • tehtnica
  • lonec za kuhanje vojaškega pasulja
  • kuhalnica
  • ponev
  • štedilnik
  • skodela za serviranje

Sestavine za kuhanje vojaškega pasulja:

Za štiri osebe:

  • 500 g belega fižola, najbolj poznana vrsta je tetovec
  • 500 g prekajenega mesa in klobase
  • 600 g čebule
  • 1 zelena paprika
  • 1 rdeča paprika
  • 1 večji korenček
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 2 lovorova lista
  • 1 šopek peteršilja
  • sol po okusu
  • poper po okusu

Za pripravo prežganja:

  • 2 žlici bele moke tip 500
  • 2 žlici repičnega ali sončničnega olja
  • 2 žlici sladke mlete paprike
  • 2 stroka česna

Postopek kuhanja vojaškega pasulja

Fižol dobro preberemo, ga stresemo v večji lonec in ga zalijemo s hladno vodo. Toliko, da voda prekrije fižol za 5 do 6 cm in ga namakamo približno 12 ur. Po namakanju vodo odlijemo, dotočimo novo vodo, pristavimo na štedilnik, počakamo, da zavre in ga na zmernem ognju kuhamo 15 minut. Fižol odcedimo.

Meso narežemo na manjše kose, naj bodo poljubno veliki, prekajeno klobaso pa na bolj drobne kocke.

Pripravimo si vse ostale sestavine, ki jih bomo potrebovali za kuhanje vojaškega pasulja.

V večji lonec stresemo na drobno narezano prekajeno meso in klobaso, nato začnemo dodajati očiščen in na drobno narezani korenček, zeleno in rdečo papriko, polovico na drobno narezane čebule (polovico od celote, torej 300 g) in vse skupaj dobro premešamo. Med mešanjem pražimo 15 minut, prepraženim sestavinam dodamo fižol, ki smo ga delno že skuhali in precedili.

Vse sestavine v loncu dobro premešamo in zalijemo s hladno vodo, da je mešanica prekrita z vodo, nato dodamo lovor, drugo polovico narezane čebule (preostalih 300 g) in paradižnikovo mezgo, ne smemo pa pozabiti vsega skupaj tudi posoliti, pri tem pa moramo upoštevati, da so prekajene mesnine že slane. Vse skupaj kuhamo brez mešanja na zmernem ognju v pokritem loncu eno uro.

Med kuhanjem vojaškega pasulja pripravimo sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo prežganja.

V ponvi segrejemo olje, dodamo na drobno narezan česen, moko in vse skupaj prepražimo na zmernem ognju, ko moka porjavi dodamo sladko rdečo papriko in dobro premešamo, da pa se nam prežganje lepše razpusti, ko ga stresemo v lonec, že v ponev dodamo dve do tri žlice juhe iz lonca kjer se kuha vojaški pasulj.

Prežganje stresemo med stalnim mešanjem v lonec in kuhamo v pokritem loncu brez dodatnega mešanja na zmernem ognju še 30 minut. Po tridesetih minut vojaški pasulj poizkusimo, če je fižol dovolj kuhan, po potrebi kuhanje podaljšamo in dodatno začinimo. Postrežen vojaški pasulj posujemo s peteršiljem, ki ga na drobno narežemo in po potrebi tudi popopramo.

Tudi brez uniforme je vojaški pasulj odličen, če ga skuha dobra kuharica ali kuhar. Lučka Glaser

Fižol v prehrani je odličen tudi, če je pripravljen na drugačen način:

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor