Svinjski trakci v zelenjavni omaki
Svinjski trakci v zelenjavni omaki so enostavno pripravljeni, zaradi kombinacije začimb in zelenjave, pa tudi zelo okusni, meso pa mehko, da se v ustih kar samo razpusti.
Namesto svinjine lahko uporabite tudi drugo vrsto mesa, zelenjavna omaka pa je narejena po principu ”uporabi kar imaš” in je zato super način kako porabiti zelenjavo, ki ostaja oziroma je trenutno na voljo. Jaz sem tokrat uporabila korenje, stročji fižol, bučko, jajčevec, … Super zraven paše tudi koruza, če ga imate radi dodajte grah, … Omejitev ni. Skupaj z začimbami si tako v dokaj hitrem času pričaramo izvrstno kosilo. Poleg postrežemo riž, kus kus, široke rezance, svaljke, skutne žličnike, pire krompir, krompir v kosih, …
Pripomočki za svinjske trakce v zelenjavni omaki
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za svinjske trakce v zelenjavni omaki
Za 4 osebe:
- 1 paprika (cca. 60-100 g)
- pest stročjega fižola (cca. 150 g)
- 1-2 čebuli (200 g)
- 2 korenčka (100 g)
- 1 majhna bučka (cca. 100 g)
- 1/2 srednje velikega jajčevca (cca. 150 g)
- 1-2 paradižnika (100 g)
- sol po okusu
- poper po okusu
- 3/4 čajne žličke mlete kumine
- mleti česen ali 1-2 stroka svežega česna
- muškatni orešček
- olje
- 600 ml vode
- 500 g svinjskega stegna (lahko tudi piščanec, puran, …)
Vrsto zelenjave in njeno količino prilagodite svojemu okusu in tistemu, kar imate pri roki. Dodajte česa več, manj, kaj izpustite in nadomestite, …
Za podmet:
- 1 žlica ostre moke
- 2-3 žlice vode
Priprava svinjskih trakcev v zelenjavni omaki
Najprej si pripravite vse sestavine, tako bo najlažje in bo kuhanje tekoče. Zelenjavo umijte, nato pa narežite na manjše koščke. Jaz korenje drobno naribam, le nekaj ga narežem na kolobarje, tako ga ”skrijem”. Paradižnik olupite in narežite na manjše kose. Bučko, jajčevec narežite na manjše kocke, stročji fižol pa na grižljaju primerne dolge trake. Čebulo olupite in nasekljajte ali pa narežite na tanke rezance. Svinjino narežite na trakove debeline okoli 1,5 cm – 2 cm in jih posolite po okusu.
Na štedilnik pristavite ponev z višjim robom in na njej segrejte nekaj olja. Na hitro popražite narezane trakove svinjine. Z lopatko ali prijemalko popečeno meso prenesite iz ponve na globok krožnik in pokrijte s pokrovko. Pustite ob strani, v ponvi sedaj popražite čebulo. Toliko, da lepo zadiši in malo porumeni. Če imate svež česen ga, na drobno nasekljanega, dodajte sedaj. Premešajte da zadiši, nato dodajte na koščke narezan stročji fižol in korenje. Premešajte in pražite 1-3 minute. Vmes večkrat pomešajte.
Dodajte še narezano bučko, jajčevec, paradižnik in papriko. Premešajte in dodajte začimbe: sol in poper po okusu, 3/4 čajne žličke mlete kumine bogat ščep mletega česna (če niste že prej uporabili svežega), ščepec muškatnega oreščka (oz. po okusu), premešajte in zalijte s 600 ml vode. Nazaj v ponev vrnite tudi popečeno meso skupaj s sokovi, ki so se nabrali in premešajte. Pokrijte in počakajte, da zavre. Ko zavre, zmanjšajte temperaturo štedilnika in v pokriti posodi kuhajte okoli 20 minut. Vmes občasno premešajte.
Ko so svinjski trakci v zelenjavni omaki kuhani, pripravite podmet, s katerim boste zgostili omako. Jaz jo zgostim z žlico ostre moke, ki jo vmešam v 2-3 žlice vode tako, da ni grudic in jo vmešam v omako. Namesto ostre moke, lahko uporabite tudi koruzni škrob.
Pokrijemo nazaj in kuhamo še 5 minut, nato pa že lahko postrežemo skupaj s poljubno prilogo. Lahko so to slani skutni žličniki, široki rezanci, svaljki, riž, štruklji, krompir v kockah, pire krompir, … Ali pa enostavno kos kruha.
Naj vam tekne!
Ljubitelji zrezkov v omakah poskusite tudi:
- goveje zrezke v naravni omaki – tako zelo mehki,
- koščke piščanca v omaki z lisičkami,
- svinjske zrezke v omaki s stroki mladega graha in korenja,
- svinjske zrezke v naravni omaki,
- piščanca v smetanovi omaki z bučkami,
- zelenjavno mesno omako,
- piščančje zrezke v porovi omaki,
- piščančje zrezke v čebulni omaki,
- piščanca s porom v sojini omaki.