Svinjski zrezki v omaki s stroki mladega graha in korenjem
Print Friendly, PDF & Email

Svinjski zrezki v omaki s stroki mladega graha in korenjem so pravzaprav nadgradnja svinjskih zrezkov v naravni omaki. Sladki in mehki stroki mladega graha, ki se kar stopijo v ustih in okus korenja svinjskim zrezkom v naravni omaki dodata tisto pikico na i, ki jo morda nekateri pogrešajo pri klasičnih svinjskih zrezkih v naravni omaki.

svinjski-zrezki-v-omaki-s-stroki-mladega-graha-in-korenjem (19)

Svinjski zrezki v omaki s stroki mladega graha in korenjem – pripomočki:

  • nizka ponev s pokrovko
  • nož in deska za rezanje
  • kuhinjska tehtnica
  • merilnik tekočin
  • tolkalo za meso
  • kuhalnica
  • jedilna žlica
  • prijemalka
  • globok krožnik + pokrovka

Svinjski zrezki v omaki s stroki mladega graha in korenjem – sestavine:

(za 4 osebe)

  • 4 svinjski zrezki
  • 1 zvrhana jedilna žlica ostre moke
  • 1 zelenjavna jušna osnova (najboljša je domača)
  • 550 ml vode
  • cca. 50 strokov mladega graha
  • 100 g korenja
  • 1 šopek svežega sesekljanega peteršilja (ali 1-2 jedilni žlici suhega)
  • sol in poper po okusu
  • kokosova mast ali druga maščoba, ki jo sicer uporabljate

Svinjski zrezki v omaki s stroki mladega graha in korenjem – postopek:

Najprej pripravimo zelenjavo. Ko nabiramo stroke mladega graha pazimo na to, da poberemo takšne, v katerih se grah še ni začel debeliti. Stroki morajo biti mehki, in krhke strukture. Kasneje lupina graha postane trda in ”lupinasta”. Takšen grah ni več primeren za uporabo strokov. Stroke graha očistimo (kot fižol; torej odrežemo konec) in operemo. Očistimo in na poljubne kose narežemo še korenje. Sama sem uporabila mladi korenček, ki sem ga poruvala, zato rezanje na manjše kose ni bilo potrebno.

svinjski-zrezki-v-omaki-s-stroki-mladega-graha-in-korenjem (2)

Sedaj pripravimo svinjske zrezke. S tolkalom za meso jih potolčemo iz obeh strani, nato pa meso solimo in popramo po okusu.

svinjski-zrezki-v-omaki-s-stroki-mladega-graha-in-korenjem (9)

Na ponvi segrejemo kokosovo mast in ko je dovolj vroča, vanjo položimo svinjske zrezke. Na hitro jih popečemo iz obeh strani (cca. 1-2 minuti na stran). Predlagam, da zrezke obračate s pomočjo prijemalke, in ne npr. z vilico, saj tako ne boste prepikali mesa in meso bo ostalo sočno.

svinjski-zrezki-v-omaki-s-stroki-mladega-graha-in-korenjem (10)

Ko so svinjski zrezki popečeno iz obeh strani, jih poberemo iz ponve in jih položimo v globok krožnik, ki ga pokrijemo s pokrovko. Svinjski zrezki naj tako počakajo na naslednji korak.

svinjski-zrezki-v-omaki-s-stroki-mladega-graha-in-korenjem (11)

V ponvi, na maščobi, na kateri smo prej popekli zrezke, popražimo ostro moko. Moko pražimo tako dolgo, da malenkost porjavi. Mešamo s kuhalnico.

svinjski-zrezki-v-omaki-s-stroki-mladega-graha-in-korenjem (13)

Ko moka porjavi, jo zalijemo z vodo in dobro mešamo (po potrebi lahko uporabite metlico za stepanje, da se znebite morebitnih grudic). Dodamo še začimbe in zelenjavo, zelenjavno jušno osnovo.

Nasvet
Vodo lahko prilivate počasi, po korakih (npr. začnete s 4 dl in nadaljujete do 5,5 dl oziroma končate pri gostoti omake, ki vam je všeč). Jaz zlijem vso vodo naenkrat, ker je to gostota omake, ki nam ustreza. Ne pozabite pa, nič hudega, če bo vaša omaka gostejša, med samim nadaljnjim kuhanjem jo boste še vedno lahko primerno razredčili.

svinjski-zrezki-v-omaki-s-stroki-mladega-graha-in-korenjem (14)

Vse skupaj dobro premešamo in počakamo, da zavre. Ko zavre, pokrijemo in pustimo, da nalahno vre 2-3 minutke.

svinjski-zrezki-v-omaki-s-stroki-mladega-graha-in-korenjem (15)

Nato v omako s stroki mladega graha in korenja vrnemo svinjske zrezke, ki smo jih poprej popekli. Svinjske zrezke razporedimo po omaki in pri zmernem vrenju, v pokriti ponvi vse skupaj kuhamo nekje 20-30 minut (odvisno kako kuhane zrezke in zelenjavo želite). Medtem občasno pomešamo.

svinjski-zrezki-v-omaki-s-stroki-mladega-graha-in-korenjem (16)

Jed postrežemo s poljubno prilogo, zraven se priležejo npr. pečeni krompirjevi in korenjevi cekini in solata.

svinjski-zrezki-v-omaki-s-stroki-mladega-graha-in-korenjem (18)

Uživajte v okusih, ki jih ponujajo svinjski zrezki v omaki s stroki mladega graha in korenjem!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor