Slani skutni žličniki
Print Friendly, PDF & Email

Idejo za slane skutne žličnike sem  dobila, ko sem ob priliki za večerjo pripravljala sladke skutne žličnike s cimetom in jih zabelila z drobtinami in cimetom in si rekla, kaj pa če bi jih naredila na slano …
Pa sem poskusila, malo prilagodila recept in tu so – slani skutni žličniki, primerni za povsem samostojno jed, pri čemer jih lahko zabelimo z drobtinami, ki jih prepražimo na maslu ali pa jim dodamo kakšno omako. Lahko jih ponudimo tudi poleg zrezkov v omaki kot prilogo. Možnosti je veliko. Prav tako kombinacij, kar se okusa tiče. Tokrat sem jim dodala peteršilj, a krasno bi se jim podal tudi čemaž, drobnjak. Lahko pa bi jih pripravili tudi s pehtranom, v kolikor ste ljubitelj. A nekako se mi zdi, da bi se pehtran lepše podal sladki različici.

No, pa kar poglejmo, kako pripraviti slane skutne žličnike, ki so pripravljeni kot bi mignil, še največ časa nam vzame počivanje mase v hladilniku, zato le pazite, da maso pripravite vsaj pol ure prej, preden se boste lotili kuhanja, sicer pa je vse skupaj zelo enostavno in hitro.

Pripomočki za slane skutne žličnike

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za slane skutne žličnike

Za 4-5 oseb (kot glavna jed):

  • 1 kg skute
  • 2 zvrhani žlici kisle smetane (100-110 g)
  • 4 jajca
  • 2 ščepa soli oziroma sol po okusu
  • mleti česen po okusu
  • 1-2 ščepca muškatnega oreška (oz po okusu)
  • šopek peteršilja (lahko tudi nekaj listov čemaža, stebelca drobnjaka, …)
  • 22-24 žlic pšeničnega zdroba (cca. 230-250 g)

Priprava slanih skutnih žličnikov

Peteršilj (ali čemaž, drobnjak) splaknemo pod vodo in otresemo, da se nekoliko osuši in ga nasekljamo. Vse sestavine, razen pšeničnega zdroba odmerimo v skledo, v kateri bomo pripravljali maso za slane skutne žličnike. In vse sestavine premešamo med seboj. To lahko naredimo ročno ali pa s pomočjo električnega mikserja, sama sem si pomagala s slednjim.

Sedaj dodamo pšenični zdrob. Količina je odvisna od tega kakšno skuto smo uporabili (bolj mokro ali suho, kako velika so jajca, …). Zato ga dodajte počasi, najprej cca. 22 žlic, nato pa še preostanek, če bo potrebno. Dobiti morate nekoliko kompaktnejšo zmes.

Zdrob dobro vmešamo v skuto zmes in vse skupaj pristavimo v hladilnik za vsaj pol ure, da počiva, se zdrob napihne in sestavine povežejo. To je zelo pomembno. Nič hudega, če bo masa v hladilniku dlje kot pol ure, a manj nikar.

Po poteku tega časa na štedilnik pristavimo velik lonec s pokrovko, v katerega smo nalili vodo. Rahlo solimo. Počakamo, da zavre, nato pa v vrelo vodo s pomočjo 2 žlic oblikujemo žličnike, ki jih polagamo v vrelo vodo. Žlico vsakič namočimo v vodo, saj bodo tako žličniki šli lažje (lepše) z žlice.  Ponavljamo tako dolgo, da v vrelo vodo položimo vse žličnike. Kuhamo nekaj minutk, toliko časa, da ob nežnem stalnem vrenju žličniki priplavajo na vrh.

Ko so slani skutni žličniki kuhani, jih najlažje kar s pomočjo penovke, poberemo iz vrele vode in prenesemo na cedilo.

Ideja za serviranje

Lahko jih zabelimo z drobtinami, ki jih prepražimo na maslu (cca. 70 g masla stopimo in na njem prepražimo 2-3 žlice drobtin) ali pa poleg ponudimo poljubno omako, priporočam, smetanovo omako s čemažem, porovo omako ali kremno zelenjavno omako.

Lahko pa skutne žličnike ponudimo kot prilogo govejim zrezkom v omaki ali pa svinjskim zrezkom v naravni omaki, piščančjim zrezkom v porovi omaki ali pa piščančjim zrezkom v čebulni omaki. Ali čim tretjim. Prepustite se domišljiji.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor